Saskia en Joost met hun kinderen Stan en Tess. “Wij zijn van plan hier heel lang te blijven wonen. Dit is zo’n fijne plek.” Foto: Anton Baars
Saskia en Joost met hun kinderen Stan en Tess. “Wij zijn van plan hier heel lang te blijven wonen. Dit is zo’n fijne plek.” Foto: Anton Baars

'Dit huis heeft uitstraling van buiten en binnen'

Algemeen

Open Monumentendag 2020: Boerderij Spiekerman in Vorden

Door Ceciel Bremer

VORDEN – De BankGiro Loterij Open Monumentendag vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 september. Landelijk zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er in de gemeente Bronckhorst ook van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal Bronckhorster monumenten aan u voor. Deze week nemen we een kijkje bij Boerderij Spiekerman en haar bewoners.

Joost Overkamp en Saskia Luttikholt uit Eibergen hadden de wens om buitenaf te wonen. “In een huis met charme, waar oude elementen nog iets vertellen over de vroegere bewoners”, verduidelijkt Saskia. Op hun zoektocht liepen ze tegen Boerderij Spiekerman aan de Ganzensteeg in Vorden aan, onderdeel van Landgoed ‘t Medler. Joost en Saskia waren direct verknocht aan de monumentale boerderij met haar waterput met houten hefboom, en beseffen nu twee en een half jaar later nog steeds dat ze op een unieke plek wonen. “Steeds als ik het eerste jaar bij ons huis kwam aanrijden, hier door het bos, dan had ik het idee alsof ik naar ons vakantiehuis reed. Zo onwerkelijk. Familieleden en vrienden die hier komen, hebben dat nog steeds. Dan realiseren we ons elke keer weer wat het een luxe is om hier te wonen”, vertelt Joost.

Oude stalmuur
Toen Joost en Saskia het huis kochten, was het prima bewoonbaar. “Dat kwam ons goed uit want met twee kleine kinderen wilden we ook niet maandenlang verbouwen”, legt Joost uit. “Het houtwerk was in ossenbloedrood geschilderd. Dat past niet bij ons. We wilden graag een combinatie maken van oud en nieuw. We hebben daarom in de eetkamer bijvoorbeeld gekozen voor witte kozijnen. De muren zijn nu grotendeels wit en onderaan in een klassieke groene kleur geschilderd, een soort lambrisering.” De oude estriken en de open haard met witjes in de eetkamer vallen direct op. “Die estriken halen we echt nooit weg”, zegt Saskia resoluut.

De badkamer beneden werd een bijkeuken en bij het klussen stuitte het stel op een oude stenen muur met deels een teerlaag. Joost: “Dat moet een stal zijn geweest. Bij het renoveren hebben we de oude muur weer zichtbaar gemaakt.” Ook het renoveren van de bovenverdieping leverde een aangename verrassing op. “Het plafond was daar verlaagd en toen we dat eruit haalden, zagen we de oude balkenconstructie. Nu hebben we er een open ruimte van gemaakt en kijk je zo in de nok.”

Twentse landganzen
Terwijl Joost en Saskia momenteel bezig zijn met het opknappen van de kelder en het project hal ook nog op hen wacht – “daar ligt een pvc-vloer die we willen vervangen door oude tegels” – zijn ze buiten ook regelmatig in de weer om hun droomplek van 5.000 vierkante meter nog mooier te maken. Saskia: “We vinden het belangrijk om de natuur in stand te houden, dus we hebben diverse borders ingezaaid met veldbloemen om insecten aan te trekken.”

“We houden van dieren en hebben Twentse landganzen, Lakenvelder kippen, een Belgische haas, poezen en een hond. Joost heeft van het restant hout van de bovenverdieping zelf een eekhoornhuis gemaakt en nestkasten voor een torenvalk en een uil.” Een nestkast voor de groene specht die zich rondom de kersenboom vertoont, zit ook nog in de planning. En met de reeën die zich regelmatig in de bossen en het weiland rondom hun boerderij laten zien, is het plaatje compleet. “Wij zijn van plan hier heel lang te blijven wonen. Dit is zo’n fijne plek.”


www.openmonumenten dagbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord