Otto de Kat en zijn echtgenote, goede vrienden van Jeanne. Foto: Particuliere collectie
Otto de Kat en zijn echtgenote, goede vrienden van Jeanne. Foto: Particuliere collectie

MAS exposeert werk van Jeanne Bieruma Oosting

Algemeen

VORDEN - Tot 28 november is in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) in Vorden het werk te zien van Jeanne Bieruma Oosting. De tentoonstelling in het museum aan de Raadhuisstraat 6 werd op vrijdag 4 september geopend door Jolande Withuis en bevat werken uit de collectie van Stichting voor Prentkunst Nobilis, maar ook veel particuliere bruiklenen die nog niet eerder geëxposeerd werden.

Jeanne Bieruma Oosting wordt in 1898 geboren in Leeuwarden en verhuist als ze negen is naar De Cloese in Lochem, waar haar liefde voor en kijk op de natuur ontstond. Haar talent ontplooit zich daar mede dankzij haar tekenlerares en komt verder tot bloei door lessen in Haarlem en daarna aan de Academie in Den Haag. In 1927 reist ze naar Parijs waar ze elf jaar blijft en met veel collega-kunstenaars optrekt. Vooral haar grafisch werk neemt daar een vlucht. Kort voor de oorlog komt ze terug naar Nederland en na een aantal jaren in Amsterdam koopt ze in 1957 landgoed Het Elger in Almen. Tot haar dood in 1994 verblijft ze afwisselend daar en in de hoofdstad.

'Goede schilderijen'
De verschillende en soms heftige ontwikkelingen in de kunst in de vorige eeuw hebben op haar werk eigenlijk geen vat gekregen; ‘ik geloof niet aan schilder-richtingen, ik geloof in goede schilderijen’ zou ze daarover zeggen. Hooguit zou je het impressionistisch kunnen noemen, in die zin dat het vaak uit directe waarneming is gemaakt.
De onderwerpen van haar schilderijen zijn ‘dicht bij huis’; een blik op de tuin in Almen, een vaas bloemen en stillevens. De paar portretten die ze maakt waren in opdracht. Na de oorlog wordt haar werk losser en royaler van kleur. Haar grafisch werk is veel uitgesprokener. Ze houdt van het ambacht en de discipline die dat vergt. Ze maakt vooral vrije grafiek, maar ook ex-librissen, boekbanden en een serie kinderpostzegels.
Om haar tijdgenoten te stimuleren richt ze de Jeanne Oosting Stichting op, die tweemaal per jaar prijzen uitreikt aan hedendaagse kunstenaars. Deze stichting bestaat nog steeds.
Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst MAS is open op vrijdag en zaterdag, bam 14 tot 17 uur. De entree voor de expositie bedraagt 4 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant