Een aantal van de leden (op corona-veilige afstand van elkaar). Foto: Levend Landschap Vierakker/Bart Hiddinga
Een aantal van de leden (op corona-veilige afstand van elkaar). Foto: Levend Landschap Vierakker/Bart Hiddinga

Vierakker houdt het schoon

VIERAKKER - Afval langs de openbare weg zie je vrijwel overal en dus ook in Vierakker. Maar sinds deze maand wordt in de buurtschap langs alle wegen regelmatig de rommel, die anderen gedachteloos van zich af gooien, door een actieve groep inwoners opgeruimd. Initiatiefnemer Henk Schippers: “Vooral na het weekend is het soms bar en boos wat je allemaal in de berm ziet liggen. Vooral heel veel verpakkingen van een bekende fastfoodketen, maar ook blikjes, plastic en soms zelfs complete vuilniszakken. Geen fijn gezicht! Maar ja, alleen maar mopperen gaat daar niks aan veranderen. Dus steken we liever de handen uit de mouwen en doen er samen wat aan.” Daarom hebben de inwoners nu een zwerfafvalbrigade opgericht.

Begin augustus kregen alle inwoners van Vierakker een brief in de bus over de zwerfafvalbrigade in oprichting, met de vraag wie er mee zou willen helpen. Maar liefst vijftien vrijwilligers melden zich onmiddellijk aan, een fantastische respons waarmee de groep een vliegende start kon maken. Inmiddels zijn alle wegen en weggetjes in Vierakker verdeeld onder de vrijwilligers, en gaat iedereen regelmatig op stap om vuil te verzamelen. Overigens is er onder de deelnemers ook een aantal mensen dat al jaren actief is om de berm in de buurt van hun eigen woning regelmatig te ontdoen van afval.

Gemeente ondersteunt
Gemeente Bronckhorst waardeert dit soort bewonersinitiatieven en ondersteunt de groep vrijwilligers in Vierakker actief. Voor alle leden van de zwerfafvalbrigade zijn er afvalgrijpers, prikstokken, vuilniszakken en veiligheidshesjes beschikbaar gesteld. Ook zijn er goede afspraken gemaakt over het ophalen van het verzamelde afval door de gemeente.

Levend Landschap Vierakker
De zwerfafvalbrigade is onderdeel van het project Levend Landschap Vierakker dat in 2018 van start ging. Inwoners van Vierakker zetten zich gezamenlijk in om hun dorp groener, aantrekkelijker en biodiverser te maken.

In totaal zijn er zo’n twintig werkgroepen die bezig zijn met een deel-project, van het ontwikkelen van wandelroutes tot het aanplanten van bomen langs wegen.

Het Levend Landschap-concept is ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en zij bieden organisatorische en praktische ondersteuning bij de realisatie van de plannen in Vierakker. Meer informatie hierover is te vinden op de website.

Financieel wordt Levend Landschap Vierakker mogelijk gemaakt door gemeente Bronckhorst en de Provincie Gelderland.


landschapsbeheergelderland.nl/met-bewoners/levend-landschap

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden