Logo contactnoord.nl
Een werk van Anneke Zwager. Foto: eigen foto
Een werk van Anneke Zwager. Foto: eigen foto

Expositie schilderijen Anneke Zwager

RUURLO – van 9 oktober tot en met 25 november exposeert Anneke Zwager bij KunstKring Ruurlo. De expositie is op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur te bezichtigen in het Kulturhus, Nieuwe Weg 5. Toegang is gratis.

Anneke Zwager woont in het buitengebied van Halle in de Achterhoek. Haar inspiratie vindt ze direct buiten de deur. Vanuit haar woonkamer heeft ze een prachtig uitzicht over het coulisselandschap met de akkers, de hakbosjes, de velden en de solitaire bomen. Elke dag is dat uitzicht anders. Vandaag licht, morgen donker, over drie maanden een ander seizoen. “Je kunt hier urenlang zitten en gewoon naar buiten kijken. Dit uitzicht verveelt nooit”, zegt ze zelf. Het zijn de stilte en de ruimte die haar raken en het natuurlijke licht-donker contrast. Dat wil ze overbrengen in haar schilderijen.

Landschappen
Al vanaf haar jeugd in de Haarlemmermeer is Anneke gefascineerd door landschappen. Vaak fietste ze over de lange polderwegen, langs grote akkers. Met boven die akkers de luchten, grote luchten met donkere wolkenpartijen, blauwe luchten met witte wolken of het landschap geheel gehuld in de mist. Hierdoor zijn haar blik en haar drang om deze indrukken vast te leggen gevormd.

De laatste jaren schildert Anneke bij voorkeur ‘en plein air’: lekker naar buiten, helemaal opgaan in het Achterhoekse landschap en dat ter plekke op het doek zetten. Soms werkt ze schilderijen ook verder uit in haar atelier. Kenmerken van het landschap vergroot ze daarbij soms zo uit, dat het bijna abstract wordt.

Serie ‘Campinglife’
Vorig jaar kon Anneke haar schilderspullen niet meenemen op vakantie en besloot ze te gaan tekenen op de camping. Haar tekeningen werkte ze later uit in schilderijen. Het resultaat is een serie met felgekleurde weergaven van typerende situaties op de camping. Ook hier voeren rust en stilte de boventoon. Stillevens met een tekenachtig karakter.


www.annekezwager.nl

www.kunstkringruurlo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden