Links de twee oud-voorzitters van Oud Vorden Wim Ruiterkamp en Henk Vaags en rechts de nieuwe voorzitter van de oudheidkundige vereniging Frank van Setten voor de ingang van het Oud Vorden Huus. Foto: Jan Hendriksen
Links de twee oud-voorzitters van Oud Vorden Wim Ruiterkamp en Henk Vaags en rechts de nieuwe voorzitter van de oudheidkundige vereniging Frank van Setten voor de ingang van het Oud Vorden Huus. Foto: Jan Hendriksen

‘Je houdt nog meer van dorp en streek als je ook de geschiedenis kent’

Algemeen

Frank van Setten nieuwe voorzitter van Oud Vorden

Door Jan Hendriksen

VORDEN - “Ik ben in een gespreid bedje terecht gekomen. Dankzij mijn beide voorgangers die de laatste jaren samen met de andere bestuursleden en de vele commissies de kar hebben getrokken en het beleid hebben uitgestippeld. De vereniging is inmiddels diep geworteld in de Vordense samenleving. Hopelijk kunnen we de maandelijkse ledenbijeenkomsten begin volgend jaar weer opstarten. Die liggen sinds maart stil door de coronacrisis. Gelukkig is inmiddels wel de archiefruimte in het Old Vorden Huus weer elke dinsdagmiddag open.”

Aan het woord is Frank van Setten die sinds enkele maanden de voorzittershamer van de Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden hanteert. Samen met zijn voorgangers Henk Vaags (74) en Wim Ruiterkamp (77) blikken we met Van Setten (67) terug op de afgelopen jaren en bespreken we in het Old Vorden Huus de toekomst van de oudheidkundige vereniging. Frank van Setten mag dan geen geboren en getogen Vordenaar zijn, hij kwam als kind zeer regelmatig in het dorp omdat een tante van hem leiding gaf aan het kinderhuis van herstellingsoord De Decanije. Daar zochten destijds overspannen spoorwegpersoneel en hun kinderen rust.
“Ik fietste met mijn familie regelmatig door Vorden en omgeving. Ik ken dus het Vorden van die tijd. De vele oude foto’s in het uitgebreide archief van Oud Vorden zijn dan ook herkenbaar en leveren direct herinneringen op”, vertelt Van Setten die maar liefst bijna vijftig jaar werkzaam was in het streekvervoer. “Momenteel ben ik pensionaris maar op gezette tijden adviseer ik vervoersmaatschappij Arriva nog met mijn expertise en één dag in de week zit ik nog ‘op de bok’ als machinist”, aldus de in Brabant geboren Van Setten.
Veel Vordenaren kennen hem ook van zijn functie als voorzitter van Oranjevereniging Vorden en als voorzitter van Stichting De Poort van Bronckhorst die bezig is een nieuwe bestemming te zoeken voor het oude stationsgebouw. Van Setten wil met die stichting het verpauperde gebouw, dat al meer dan een decennium leegstaat, een stevige opknapbeurt geven. Maar daar hangt een fors prijskaartje aan. “Het zou ontzettend jammer zijn als dit gebouw zou verdwijnen. Want er zijn links en rechts in de loop der jaren toch wel enkele karakteristieke panden uit Vorden verdwenen. Gelukkig zijn er ook prachtige elementen behouden gebleven, zoals de voorgevel van het voormalige café-restaurant ‘t Pantoffeltje aan de Dorpsstraat. En wat dacht je van de veranda van Hotel Bakker.”

Glorie
Vorden telt ruim honderd gemeentelijke monumentale panden. Het register van rijksmonumenten bevat maar liefst 154 inschrijvingen uit Vorden. Daartoe behoren natuurlijk de kastelen, landhuizen en vele boerderijen. “Maar wat dacht je van ‘t Elshof. Een prachtig statig pand dat zich momenteel in volle glorie presenteert”, zegt Henk Vaags die de laatste twee jaar het voorzitterschap van Oud Vorden waarnam. Daarvoor was hij jarenlang vice-voorzitter. Vaags heeft ook zitting in de monumentencommissie van de gemeente Bronckhorst.
Tijdens zijn voorzitterschap kocht Oud Vorden het voormalige pand van Monuta aan Het Jebbink. Sinds twee jaar is daar nu het Old Vorden Huus gevestigd. Vaags werd dan ook wel de ‘bouwvoorzitter’ genoemd. Een prachtig verenigingsgebouw dat tal van mogelijkheden biedt en waar de vereniging maar wat trots op is. “Maar dat traject was onder voorzitterschap van Wim Ruiterkamp al ingezet”, zo excuseert Vaags zich. En inderdaad komt die eer ook Ruiterkamp toe. “We hebben het echter met z’n allen gedaan. Financieel was de aankoop van het voormalige Monuta-gebouw mogelijk mede omdat we een legaat hadden ontvangen”, vertellen beide voormalige voorzitters. “En de dank gaat daarbij natuurlijk uit naar onze leden die dit mede mogelijk hebben gemaakt. Niet alleen financieel maar ook door medewerking tijdens de verbouwing”, vult Ruiterkamp aan.

Commissies
In Ruiterkamps bestuursperiode en voorzitterschap, die grotendeels parallel liep met het vice-voorzitterschap van Henk Vaags, werden er tal van commissies binnen Oud Vorden geactiveerd. Een prachtig voorbeeld hiervan is de Boerderijcommissie. Die heeft maar liefst zeven eeuwen boerderijgeschiedenis van Vorden voor een belangrijk deel in kaart gebracht. “Een monsterklus die vele positieve reacties heeft opgeleverd. Maar daarnaast zijn ook andere commissies aan het werk zoals de foto-, archief-, genealogie- en de gevel- en huisnamencommissie. “Die laatste commissie was wat slapend maar is momenteel weer actief”, zegt Ruiterkamp. “En wat dacht je van de mensen die het totale archief van ons plaatselijke weekblad Contact hebben gedigitaliseerd. Een megaklus die van onschatbare waarde is. Want op eenvoudige wijze kun je Vorden uit het verleden terugvinden.”

Toekomst
Frank van Setten ziet de toekomst van het inmiddels vijfhonderd leden tellende Oud Vorden rooskleurig tegemoet. Zijn enige zorg is de vergrijzing van de vereniging. “We moeten daarom jongeren - onder de 50 - gaan interesseren in de geschiedenis van Vorden en de Achterhoek. Ik heb daar goede hoop op, want het enthousiasme over bijvoorbeeld de Achterhoekse vlag en het liedje van Suzan en Freek over de Achterhoek geeft aan dat de Achterhoek leeft! Je gaat nog meer van dorp en streek houden als je ook de geschiedenis kent. Ik wil daar als voorzitter het accent op gaan leggen.”

APART KADER!!!

De Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden is opgericht op 30 maart 1981 en heeft de volgende doelstellingen: het verzamelen, onderzoeken, inventariseren, beheren en tentoonstellen van zaken van oudheidkundig belang, alsmede het behoud van karakteristieke dorpsgezichten betrekking hebbend op en/of afkomstig uit de voormalige gemeente Vorden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant