Bennie Wentink met een boeket bloemen tussen zijn medespelers van VV Vorden 5. Foto: Johan Bolink
Bennie Wentink met een boeket bloemen tussen zijn medespelers van VV Vorden 5. Foto: Johan Bolink Johan Bolink johanbolink@gmail.com

Vijftigste voetbalseizoen voor Bennie Wentink bij VV Vorden

Algemeen

VORDEN - Met zijn 58 jaar is hij momenteel het oudste spelend lid van voetbalvereniging Vorden. Absoluut geen unicum in de inmiddels ruim negentigjarige geschiedenis van de club. Maar dat Vordenaar Bennie Wentink vorige week zondag op sportpark ‘t Grote Veld aan de aftrap stond van zijn vijftigste achtereenvolgende voetbalseizoen voor VV Vorden mag wel als bijzondere mijlpaal worden omschreven. Want dat is toch wel uniek in de voetballerij.

Door Jan Hendriksen

Voor aanvang van het eerste duel van seizoen 2020-2021 tegen AD’69 4 uit Aalten werd de jubilaris door zijn medespelers en leiders dan ook in het zonnetje gezet. Bennie Wentink kreeg voor al zijn inzet, energie en beleving bij de diverse elftallen de hartelijke felicitaties namens alle leden, vrijwilligers, sponsoren, donateurs en supporters van VV Vorden, Zij wensten hem nog veel voetbalplezier in de komende jaren. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in januari zal Bennie, samen met de overige jubilarissen, worden gehuldigd zoals dat ieder jaar tijdens deze officiële gelegenheid gebeurt. Bennie speelt dit seizoen in het vijfde elftal en is daar in goed gezelschap, want met Harry klein Brinke (57), ‘Kleine’ Jan Groot Jebbink (56), Edwin Bekker (55) en John Besseling (55) mag het elftal gerust een ‘veteranenteam’ genoemd worden.
Als we in de bestuurskamer van VV Vorden plaatsnemen voor een gesprek met Wentink valt direct een foto van het eerste team van Vorden uit de jaren tachtig van de vorige eeuw op. Maar Bennie Wentink ontbreekt. Het betreft een foto van het jubileumduel van de hoofdmacht tegen De Graafschap. “Ik was toen op vakantie. Het is één van de weinige momenten dat ik in de periode tussen 1980 en 1996 (waarvan dertien jaar in Vorden 1) niet van de partij was in de hoofdmacht”, zo herinnert de vrije verdediger zich nog als de dag van gisteren. Want die voetballende rol had hij in al die jaren. En ook in VV Vorden 5 is die positie voor hem weggelegd. “Die positie is misschien ook wel de reden dat ik niet vaak geblesseerd ben geweest. Heb door de jaren heen nooit iets gebroken. Dat in tegenstelling tot menig aanvaller en middenvelder. Oké, in het afgelopen afgebroken coronaseizoen heb ik wegens een knieblessure niet gespeeld. Maar sinds juli ben ik redelijk blessurevrij.”

Rasecht
Bennie Wentink komt uit een rasechte Vordense voetbalfamilie. Vader Bernard (Barre) Wentink speelde ook vele seizoenen (17) voor VV Vorden in het eerste elftal om zich later over te laten schrijven naar SV Ratti waar hij zelfs tot erelid werd benoemd. Het was dan ook een bijzonder moment toen Bennie in aanloop naar de competitiestart een oefenwedstrijd tegen SV Ratti speelde en door de Kranenburgers ook al hartelijk werd gefeliciteerd met zijn 50ste voetbalseizoen.

Herinneringen
Op achtjarige leeftijd werd Wentink lid van de geel-zwarte Vordense voetbalclub. “Je had toen nog A-, B- en C-pupillen die op een groot veld elf tegen elf speelden met in het doel een ‘pupillenlat’." Daarna doorliep Bennie alle jeugdselectie-elftallen tot aan de A1 van VV Vorden met onder meer spelers als Hans Lenselink, André van der Vlekkert, Richard Bargeman, André Wagenvoort, Jan Addink, Marcel Mölders en Reinier Hendriksen. “En met in de A1 keeper Ejo Elburg die later voor FC Twente en De Graafschap speelde. Maar ook bewaar ik mooie herinneringen aan onder meer de spitsen Geert Heersink en Chris Hissink in de Vorden 1 periode.”

Pendelen
Hoogtepunten uit de periode dat Bennie in het eerste elftal speelde waren de streekderby’s tegen onder meer PAX, VV Ruurlo en Sportclub Lochem en de promotiewedstrijd tegen MEC uit Winterswijk. “We speelden soms wel voor 1500 toeschouwers. Ik herinner me nog goed het duel met Vorden 1 tegen PAX 1 in 1980. Na een halfuur mocht ik onder trainer Henk Spikkert invallen. We wonnen met 4-1 en ik scoorde ook nog een doelpunt. We pendelden in die periode vaak tussen de vierde klasse van de KNVB en de Hoofdklasse van de Gelderse Voetbal Bond (GVB) die toen nog bestond.”

Leuk
Wentink die werkzaam is als planvoorbereider bij een woningbouwcorporatie in Apeldoorn hoopt nog een aantal jaren voor VV Vorden te kunnen en mogen spelen. Naast het vijfde elftal komt hij opgezette tijden ook uit voor het 45+ elftal dat op vrijdagavond speelt. “Want het is en blijft een leuk spelletje.” De ‘voetbalgenen’ binnen de familie Wentink zijn inmiddels ook overgedragen op de jongere generatie. Zoon Stijn traint de Vorden JO19 en Ties speelt in het tweede elftal van VV Vorden. “En mijn vrouw Aleike draait regelmatig kantinediensten. We zijn dus regelmatig op sportpark ‘t Grote Veld te vinden. Hopelijk nog jaren!”

Bennie Wentink uit de periode dat hij in VV Vorden 1 speelde. Foto: VV Vorden

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant