Marijke Schotman schreef haar eerste kinderboek Zand. Over zand en bomen. Foto: Liesbeth Spaansen
Marijke Schotman schreef haar eerste kinderboek Zand. Over zand en bomen. Foto: Liesbeth Spaansen

Het verhaal dat zichzelf vertelde

Algemeen

Over zand, bomen en hun verbinding

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN – De zandbak in haar tuin wordt omringd door bomen. Een inspiratiebron voor Marijke Schotman die haar eerste kinderboek voor kinderen vanaf 7 jaar schreef: Zand. “Ik wilde een leuke korte titel, maar het gaat ook over een volkje onder de grond, de Zanders.”

Marijke Schotman (39) is geboren en getogen in Steenderen en woont inmiddels in Vorden met haar man Robert en hun drie kinderen. Ze volgde de Pabo-opleiding voor basisschooljuf en in 2003 behaalde ze haar diploma. In 2004 reisde ze af naar Frankrijk. “Ik bleef er uiteindelijk vier maanden, leerde er de taal.” Daarna startte ze alsnog haar onderwijsloopbaan. “Ik zat 12,5 jaar in de invalpoule en bleef soms langdurig, soms een paar dagen op een school. Dat vond ik helemaal prima. Totdat ik in Dieren na een invalperiode op school mocht blijven. Ik stond eerst bij de kleuters en daarna in groep 6.”
Ze genoot van het bedenken van lessen, maar merkte dat ze het uitvoeren in de klas minder leuk vond. “Ik had het gevoel dat het niet meer bij me paste”, bekent Marijke. “Ik had het gevoel niet alle kinderen te kunnen bereiken hoe ik het had gewild. Ik moest stoppen. Dat was december 2018.”

Marijke Schotman mocht vanuit de school een loopbaantraject volgen om te kijken wat ze wel wilde gaan doen. ”Ik kwam bij een coach die mij naar mezelf liet kijken tijdens een bubbel van twee dagen. Met een vraag het bos in om te wandelen, inzichten krijgen”, blikt ze terug. “Eigenlijk wilde ik wél heel graag een boek schrijven. Thuis dacht ik, laat ik maar meteen beginnen. De ideeën gingen stromen in mijn hoofd en het opschrijfboekje raakte snel vol aantekeningen. Ik begon te typen, soms tot laat in de nacht. Als ik het even niet meer wist hoe het verder moest, ging ik slapen. Met een leeg hoofd kwamen de ideeën vanzelf weer. Maart 2019, na drie weken schrijven, was het boek klaar. Ik ontdekte dat de namen van de personages ook echt pasten, ze kwamen tot leven.”

Omdat de illustratrice Ronja Jansen ging verhuizen naar Zweden lag het werk even stil, met daarna de coronaperiode, maar in juli 2020 konden de gedrukte boeken worden opgehaald.

Jan Bijvank is de vormgever van het boek. “Hij nam me mee naar de drukkerij. Daar lag het boek ‘De droom van Jan’. Prachtige kaft, die wilde ik ook om mijn boek. Omdat het verhaal over een volkje onder de grond gaat, wilde ik een rond gat in de kaft. Jan ging aan de slag, het is hem gelukt”, zegt Marijke blij. “De eerste druk is 450 boeken en er zijn er al 200 verkocht. Via familie, de school van de kinderen, de muziekvereniging, volleybal. Ik liep constant met een stapel boeken.” De boeken liggen bij Van Sinckel en Bruna in Vorden, ByNord in Zutphen en Coop Steenderen.

Voor de Kinderboekenweek, dit jaar van 30 september tot en met 11 oktober, heeft Marijke een lespakket ontwikkeld. “Het thema is ‘En toen’. Aan de hand van mijn boek laat ik de kinderen nadenken over de geschiedenis, die onder het zand zit. Natuurlijk gaan we naar schatten graven en daar een verhaal over bedenken.”

Marijke voelt zich nu schrijver. “Het idee voor een tweede boek is bijna af”, lacht ze. “Ik ben al aan het typen. Het nieuwe verhaal gaat over Mos.”


www.marijkeschotman.nl

facebook.com/De-Zanders

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant