Hans Mellendijk. Foto's: Gerard Mühlradt

Hans Mellendijk. Foto's: Gerard Mühlradt

'Elke week slaan we de krant Dicht met een gedicht'

Algemeen

ACHTERHOEK – Deze week starten onze kranten met de nieuwe rubriek ‘Dicht’ die wekelijks te lezen is op de laatste redactiepagina van de krant. Dicht wordt verzorgd door de vier Dichters des Achterhoeks. Tot voor kort schreven zij gedichten voor dagblad De Gelderlander.

Door Joyce de Schepper

“De lezer meegeven wat er speelt in de omgeving, dat is een belangrijke taak voor ons”, vindt Gerwin Nijkamp, hoofdredacteur bij Achterhoek Nieuws, uitgever van deze en nog elf kranten in de regio. “We gebruiken begrijpelijke woorden en zinnen om het regionale nieuws zo duidelijk mogelijk te brengen. Naast het vervullen van die informatieve functie, vinden we het ook belangrijk om ruimte te creëren voor de schoonheid die taal kan bieden, met diverse columns en een rubriek als BeeldendeTekst.”

Verrassend en mooi
“Poëzie is een goede aanvulling op de journalistieke en informatieve inhoud van onze kranten. Ik was dan ook erg blij toen gevraagd werd of wij dit collectief ‘onderdak’ wilden bieden en hoop dat de mooie woorden en zinnen de lezers verrassen, raken of aan het denken zetten.” Verrassing en schoonheid maken iets écht de moeite waard, dat geldt ook voor een krant, zegt Gerwin. “Je bezoekt een stad ook niet alleen omdat die zo makkelijk bereikbaar is, maar omdat je wil genieten van mooie parken met grote vijvers omgeven door kronkelpaadjes. Of omdat je in het onbekende kunt verdwalen in steegjes tussen imposante gebouwen, leuke terrassen en interessante musea. Verrassende ervaringen die je bijblijven. Datzelfde gevoel hopen we met Dicht op te roepen.”

Beginnen met achterpagina
Eva Schuurman, Dichter des Achterhoeks sinds 2017, vormt samen met Helma Snelooper, Bert Scheuter en Hans Mellendijk het dichterscollectief Dichter des Achterhoeks. Bert en Hans kennen elkaar al lang. Samen met Helma en andere dichters werkten ze diverse jaren aan de Kunstwandelroute op Landgoed Enghuizen in Hummelo. “We hebben elkaar zo’n beetje bij elkaar gezocht en toen we ons eerste optreden verzorgden in Zutphen voelde dat meteen goed”, vertelt Eva. “Hoe verschillend we ook zijn in onze uitingen, de naam Dichter des Achterhoeks is de paraplu waar we graag onder willen schuilen.” De vier hopen dat de lezer zich herkent in hun bijdragen; dat het iets met ze doet. “Dat lezers er om kunnen lachen, dat ze er door ontroerd zijn, dat het herkenning biedt of net even op een andere gedachte brengt. Het zou geweldig zijn als mensen de krant pakken en meteen naar de laatste pagina gaan om eerst het gedicht te lezen.”

Achterhoeks nieuwslijntje
“Het leuke van publiceren in een huis-aan-huisblad is dat we bij familie, vrienden en bekende dorpsgenoten op de deurmat vallen. In een krant die dichtbij de mensen staat en vertelt wat er in hun omgeving gebeurt. Daar sluiten we in onze rubriek bij aan. Een mooi gebaar van Achterhoek Nieuws waarmee de krant de lezer serieus neemt”, vinden de vier schrijvers/dichters. Gevoed door een regionaal Achterhoeks nieuwslijntje wisselen Hans, Helma, Bert en Eva elkaar af, zodat ieder op geheel eigen wijze eens per maand publiceert. Hans Mellendijk slaat als eerste de krant Dicht met een gedicht.

Hans Mellendijk: verdwaald in de taal
Hans Mellendijk is de eerste van de vier die de krant ‘Dicht gaat schrijven’. Hans omschrijft zichzelf als ‘beeldend kunstenaar verdwaald in de taal’. “Beeldend kunstenaar, dichter dus. Ja”, zegt Hans. “Vaak heb ik een aantekenboekje bij me, daarin schrijf ik zinnen, woorden, iets dat opvalt in de krant. Soms lees ik een woord dat er niet staat, maar dat ik wel grappig vind, dat kan een woord zijn waarbij ik me verlees. Dat komt allemaal in mijn chaotische aantekenboekje. Het ‘echte’ schrijven doe ik achter de computer. Voordat ik ga schrijven, heb ik vaak wel een idee voor de vorm. Dat kan me op ieder moment invallen. Veel mensen zijn nachtmensen. Ik niet. Alhoewel ik het schrijven in de rust van de vroege ochtend wel herken.”

Helma Snelooper: verhalenverteller
Helma Snelooper is theatermaker en verhalenverteller. “Ik vind mezelf daarin een vertolker. Dat wil zeggen dat ik theater, verhalen, gedichten en liederen maak op basis van wat mensen mij vertellen. Die producties vormen op hun beurt weer een uitnodiging om mensen zelf verhalen te laten vertellen en gedichten voor te dragen. Contact maken via verhalen en poëzie zie ik als een belangrijke uitwisseling waarbij je gezamenlijk zoekt naar woorden of andere uitdrukkingsvormen voor belangrijke ervaringen in het leven. Ervaringen waarvan wel wordt gezegd dat er geen woorden voor zijn. Maar juist in het zoeken naar die woorden kun je elkaar ontmoeten en kun je met elkaar vaak veel humor en ontroering ervaren. Omdat het om wezenlijke zaken gaat.”
Helma Snelooper. 

Bert Scheuter: laag over laag
Bert Scheuter is van huis uit tekenleraar, werd later grafisch ontwerper en noemt zichzelf nu beeldend kunstenaar. “Beeldend kunstenaar, dat past het beste bij me, daar ben ik langzaamaan zo ingegroeid. Schilderen is vrijwel hetzelfde als tekenen. Voordat ik dat ene idee wil vastleggen, kan ik behoorlijk afgeleid zijn door tal van gedachten. Als ik weet hoe ik iets wil gaan maken, kijk ik wat er gebeurt. Welke kleur geef ik mijn schilderij mee en welke klankkleur mijn tekst. Laag over laag, soms even afstand nemen, een andere keer juist wat dichterbij komen. Als mijn werk af is, neem ik even de tijd om het te laten voor wat het is. Daardoor verloopt mijn werk vaak in fases van nadenken en werk ik soms door tot diep in de nacht.”

Bert Scheuter.

Eva Schuurman: prozaïsch dichter
Eva Schuurman werd in 2017 benoemd tot Dichter des Achterhoeks als waardering voor haar werk. Eva schrijft sinds 2014 columns voor de drie edities van Contact Bronckhorst, uitgaven van Achterhoek Nieuws. Ze omschrijft zichzelf als prozaïsch dichter. “Omdat in mijn gedichten een goed te volgen verhaallijn zit. Mijn gedichten ontstaan vooral thuis waar het overzichtelijk is. Vaak zit een gedicht of column al in mijn hoofd. Dan denk ik ‘ik heb het al, het staat alleen nog niet op papier’. Schrijven voor Achterhoek Nieuws bevalt me prima. Soms wordt er weleens een positieve reactie naar de redactie gestuurd. Dat vind ik leuk. Schrijven is solistisch werk, dat doe je vanuit een cocon. Je uit je gedachten en als iemand daarop reageert, voel je je kwets- en dankbaar. Dat kruipt meteen onder de huid.”

Eva Schuurman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant