Start van de Kinderboekenweek op De Hoge Voorde. Foto: PR
Start van de Kinderboekenweek op De Hoge Voorde. Foto: PR

Oma wordt huilende baby op De Hoge Voorde

Algemeen

Tijdmachine op basisschool voor Kinderboekenweek

VORDEN - De Kinderboekenweek met als thema ‘En toen...?’ was van 30 september tot en met 11 oktober. Dit jaar was er bij basisschool De Hoge Voorde een wel heel speciale machine om de Kinderboekenweek mee te openen. In de hal stond namelijk een tijdmachine. Een machine waarin de tijd terugdraait en de dingen van nu, dingen van vroeger worden.

Een oma durfde in de tijdmachine te gaan en... werd een huilende baby. Dat was wel even schrikken! De stofzuiger werd een bezem en de wasmachine een emmer met sop. We zagen dat vroeger alles toch wel heel anders was. Na lang aarzelen durfde juf Liesbeth zelfs haar eigen mobiel in de tijdmachine te stoppen en kwam er een telefoon met draad weer uit.

Twee weken lang is er (extra) veel gelezen, voorgelezen en gewerkt rondom het thema ‘En toen...?’ Daarnaast heeft de school bezoek gehad van twee echte kinderboekenschrijfsters. Op maandag 28 september was Martine Letterie in de groepen 6 tot en met 8 om over haar boeken te vertellen. Op maandag 5 oktober was Marijke Schotman in de groepen 1 tot en met 5. Zij heeft net haar eerste boek ‘Zand’ geschreven en wilde daar graag over vertellen.

Ook was er de jaarlijkse voorleeswedstrijd voor de groepen 7 en 8. In de groepen 5 en 6 waren voorrondes, waar gelezen werd door leerlingen uit de groepen 7 en 8. Uit iedere voorronde kwam één winnaar tevoorschijn. Alle voorlezers hadden een favoriet fragment gekozen en vertelden van tevoren iets over het boek en het verhaal. De spanning was groot... De finalisten moesten in de finale voorlezen aan de groepen 7 en 8. Wat heeft de jury het moeilijk gehad. Het niveau was hoog. Er kon echter maar één echte winnaar zijn en dat was Liv Rijkenbarg uit groep 7a. Zij heeft voorgelezen uit het boek ‘Juffrouw Pots’ van de schrijfster Tosca Menten. Liv mag door naar de plaatselijke vervolgronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in de bibliotheek, welke tussen half januari en half maart gehouden wordt.

Tijdens de afsluiting van de Kinderboekenweek mocht Liv nog één keer haar fragment voorlezen, maar dan aan alle leerlingen van de hele school. Na de allerlaatste keer het themalied ‘En toen?’ van Kinderen voor Kinderen gezongen te hebben, werd de Kinderboekenweek voor dit jaar afgesloten.

Winnaars van de voorleeswedstrijd op De Hoge Voorde. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant