Virgil Amber Bloemhard werd met zijn Superbike vierde in race twee. Foto: PR
Virgil Amber Bloemhard werd met zijn Superbike vierde in race twee. Foto: PR

Terugkeer publiek bij races van korte duur

Algemeen

Tiende GAMMA Racing Day op TT Circuit in Assen geslaagd

BRONCKHORST - Op zaterdag 26 en zondag 27 september kon er weer eens worden gekeken naar motorfietsen, karts en auto’s op het TT Circuit Assen. Het was de tiende editie van de GAMMA Racing Day. Eindelijk, voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis mocht er publiek bij. In aantal beperkt, en ruim verspreid over de tribunes. Die blijdschap was van korte duur, want door de nieuwe maatregelen van het kabinet was dat feestje een week later alweer voorbij.

De kijkers konden die dag genieten van een gecombineerd programma van races, waaronder de op Assen debuterende Audi R8 Cup, een race in de Dutch GP Superkarts en motorraces die meetelden voor de Benelux Trophy.
Bij de motoren reden de Superbikes en de Supersport met elkaar de wedstrijden maar ze werden apart van elkaar geklasseerd. De eerste race werd een prooi voor de Belg Yan Ancia (Superbike) en Wiljan van Wikselaar (Supersport). In de tweede en beslissende race reed Van Emmerik op zijn BMW Superbike superieur naar de zege. Achter hem ontspon zich een strijd waarin de rijders alles op haren en snaren zetten. Nicky de Witt ging in de supersnelle Zuidlus buitenom bij Yan Ancia, waarna ook Daniël Vermaas zich voorbij de Belg wist te drukken die op zijn beurt niet veel later De Witt verschalkte. Bij het uitkomen van de GT-bocht voor start-finish ging het mis voor Vermaas, als gevolg van een schakelfout. De Witt kwam hierdoor met veel meer snelheid het rechte stuk op en beroofde Vermaas zo nét voor de finishlijn van zijn tweede positie. Yan Ancia liet zich vervolgens ook nog verschalken door de enige vrouw in het gezelschap, Jolanda van Westrenen uit Halle. Daarmee reed zij naar een fraaie vierde plek. Veel beter dan in de eerste race waarin ze niet verder kwam dan de negentiende positie.

Performance Racing
Het Performance Racing uit Hengelo kwam aan de start met Jorn Hamberg en Ilja Caljouw in de Supersport 600 en Virgil-Amber Bloemhard in de Superbike klasse. Zij behaalden niet de gewenste resultaten, mede als gevolg van de wisselende weersomstandigheden en verkeerde bandenkeuzes. In race 1 werd Bloemhard 18de maar hij verbeterde zich goed in race 2 waarin hij een zesde plaats scoorde. Jorn Hamberg stelde iets teleur in race 1 en werd slechts achtste. In race 2 streed hij echter voor de overwinning. Echter onze zuiderbuur Noah Lequeux versloeg Hamburg in de laatste meters en daardoor mocht de Belg de hoogste trede van het podium betreden. Ilja Caljouw viel uit in race 1 en eindigde als zevende in race 2.
Harold Wisselink uit Hengelo die samen met Henk Tappel uit Assen met een BMW E90 uitkomt in de Supercar Challenge had een uitstekende kwalificatie. Het duo kwam als snelste uit de bus. In race 1 die gereden werd op zaterdag werden zij tweede in hun klasse. Op zondag viel het duo uit door technische problemen.

Robert Doornbos
Naast de diverse auto- en kartraces bezorgde voormalig F1-coureur Robert Doornbos tijdens de tiende editie van de GAMMA Racing Day naast Q Music DJ Mattie een aantal prijswinnaars van GAMMA, ERU en Euromaster de rit van hun leven. Ook meervoudig kampioen stuntrijder Aras Gibieza, Dakarcoureur Tim Coronel en een colonne originele Rijkspolitie Porsches vermaakten het publiek. De beroemde Formule 1-bolides van Van Loon Racing zorgden voor kippenvel bij de autosportfans, terwijl het Vattenfall Solar Team liet zien hoe snel een auto aangedreven door zonne-energie over de TT-baan kan gaan.

Kommer en kwel
Afgelopen zaterdag werd op het TT Circuit Assen de voorlaatste wedstrijd gereden om de OW-Cup competitie. Door de extra maatregelen die het kabinet had genomen tegen het coronavirus mocht er geen publiek meer bij aanwezig zijn, net als bij tal van andere evenementen. Het was tot laat in de middag droog maar tegen half vijf, bij de ONK Supercup 1000, gingen de hemelsluizen volledig open. Frank Nieman was de sterkste rijder in de regen en won met overmacht. Voor de regionale rijders was het echter kommer en kwel. Thijs Peeters, Jolanda van Westrenen en Toine Gierkink vielen uit door verschillende oorzaken. Beduidend beter presteerde Hamove-lid Victor Steeman: hij won met overmacht in de klasse ONK Supersport 600. Hessel Lubbers uit Hengelo werd achtste in de ONK Pro Cup 600 en heeft evenals Steeman kans op het behalen van de titel.
Volgend weekend zijn de laatste races van de OW Cup competitie op het TT Circuit Assen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant