<p>Burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Kjeld Kempers bij het gemeentehuis van Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Kjeld Kempers bij het gemeentehuis van Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Jeugdburgemeester Kjeld zoekt opvolger, maar blijft aan als loco

Hoe corona ook de taken van de jeugd- burgemeester in de war schopte

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/ZELHEM – Het jaar is bijna om voor jeugdburgemeester Kjeld Kempers. Van november 2019 tot november 2020 is hij aangesteld om de belangen van de jeugd in de gemeente Bronckhorst te behartigen. Zijn speerpunten waren een prikkelarm uurtje tijdens de kermissen en meer aandacht voor kinderen in armoede.

Burgemeester Marianne Besselink is trots op de hulp die Kjeld, ondanks corona, haar heeft kunnen bieden. “We kunnen constateren dat het jaar anders was en toch indrukwekkend. Vooral tijdens de installatievergadering op 31 oktober 2019. Kjeld hield onverschrokken zijn verhaal ondanks dat hij een vorm van autisme heeft. Hij heeft laten zien dat je ook dan veel kan betekenen voor anderen. Het weerhield hem niet om te spreken voor een groot publiek, want de tribune zat bomvol mensen vanwege de windmolenperikelen én zijn microfoon viel drie keer uit. De belangrijkste reden dat hij jeugdburgemeester wilde worden was om prikkelarme kermissen te organiseren omdat hij kinderen met autisme, zoals hijzelf, ook van de kermis wil laten genieten.”

Kjeld startte zijn jaar op 11 november 2019 met het eerste overleg met burgemeester Besselink. “We bespreken: wat gaan we doen. De uitnodigingen stroomden binnen. We plannen een aantal activiteiten in een zittingsjaar. School mag er niet onder lijden en afspraken met vriendjes moeten ook kunnen.”

Zondag 17 november mochten de beide burgemeesters Sinterklaas opwachten in Hengelo. Ze deden beiden een kort woordje op het podium in Zaal Langeler waar de kinderen het feest vierden.

Tijdens de vergadering met de kermiscomités uit de verschillende dorpen op 22 januari 2020 in het gemeentehuis, pleitte Kjeld voor een prikkelarm uurtje. “Ze hadden er nooit bij nagedacht of het nodig is dat alle lampen aan moeten staan en dat de muziek zo hard staat. Allemaal waren ze enthousiast en geïnteresseerd in het idee”, vertelt hij, blij om dit resultaat. “We zouden ergens in april terugkomen om daar met de kermisexploitanten over verder te praten, maar dat is niet doorgegaan vanwege corona.” De kermissen zijn ook niet doorgegaan en dat vindt Kjeld jammer. “Het plan was om naar elke kermis te gaan met de zeven kandidaten van de jeugdburgemeestersverkiezing.”

Kjeld wilde arme kinderen in de gemeente beter laten ondersteunen. “Er was een motie over het inzetten van de Klijnsma-gelden (gelden voor kinderen die in armoede leven) en in de uitwerking daarvan hebben Kjeld en de andere kinderen een rol gespeeld”, legt burgemeester Besselink uit.

Als jury van de voorleeswedstrijd van de bibliotheek West Achterhoek ging hij naar het Ludger in Doetinchem. Hij wisselde hiermee van plek met de jeugdburgemeester van Doetinchem die in de gemeente Bronckhorst in de jury plaatsnam. “Zo konden we niemand voortrekken”, legt Kjeld uit.

Op 10 februari hielden de kandidaten van de verkiezing een terugkomdag.

De speldag ‘Is dat raar!’ was op 29 februari tijdens de opening van BSO Eikenlaan in Hoog-Keppel. Kjeld mocht het spel meespelen, waarin kinderen spelenderwijs rondom verschillende thema’s in gesprek gaan. Voor Kjeld een mooie aanleiding om zijn wens voor een prikkelarme kermis nog eens kenbaar te maken.

Toen kwam corona. De activiteiten die op zijn lijstje stonden: 18 maart Nationale Boomfeestdag, 20 maart vergadering prikkelarme kermis, 1 april opening expositie Smedekinck (“maar ik ben wel twee keer geweest om te kijken”), 6 april herdenking luitenant Kavanagh op Rha, 17 april openluchtspel in Halle-Heide en 4 mei dodenherdenking, gingen niet door. “Dat was niet alleen jammer voor Kjeld maar ook zuur voor alle vrijwilligers”, benadrukt de burgemeester. “Hopelijk komt het volgend jaar goed.”

Kjeld was wel bij het digitaal overleg op 25 mei over de toekomst. Verder zat hij sowieso niet stil. Hij maakte zelf filmpjes voor YouTube om de jeugd in Bronckhorst een hart onder de riem te steken, met spelletjes en andere tips. Naar aanleiding van de oproep van Rutte riep hij op om mee te denken en mee te doen aan een enquête. Met filmmakers Arno en Jan Wolsink maakte hij in juni nog een filmpje over corona en gaf hij op 18 juli een interview op Radio Ideaal.

“Ondanks corona heeft hij toch veel dingen kunnen doen. Eigenlijk kunnen we toch zeggen dat het succesvol was”, blikt de burgemeester terug. “Als we over jaren terugkijken dan herinneren we ons allemaal wat er in 2020 is gebeurd.”

“Door de bijzondere omstandigheden hebben we gemeend om Kjeld nog een aantal taken te laten afronden. Hij zal naast de nieuwe jeugdburgemeester als locojeugdburgemeester aanblijven”, laat burgemeester Besselink weten. “Voor zijn eerste taak als loco is hij jurylid van het Doeboek en ook zal hij betrokken blijven bij het overleg van de prikkelarme kermissen.

Kjeld is trots op zichzelf. “Ik kan gewoon alles, zelfs jeugdburgemeester worden. Bij het Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) werd ik via facebook genoemd en er ik zat ook de flits van het filmpje over corona bij talkshow M.” Hij kijkt terug op een mooi jaar. “Ik had er niet over nagedacht hoe het zou zijn, maar het leukst vond ik het overleg met de burgemeester, het ontmoeten van verschillende mensen. Bijzonder ook dat ik mijn woordje heb mogen doen bij de kermiscomités. Ik had ook niet verwacht dat er zoveel technische snufjes waren op het gemeentehuis, zoals de vingerscan voor het openen van de deuren”, besluit Kjeld lachend.

Verkiezing
Op 2 oktober moesten de brieven van de groep 7 kandidaten binnen zijn. 14 oktober is de verkiezing van de nieuwe jeugdburgemeester. Naast jeugdburgemeester Kjeld Kempers, hebben ook burgemeester Marianne Besselink, jeugdbeleidsmedewerker Stefanie Huurnink, jongste raadslid Anne Roerdink en wethouder Paul Hofman zitting in de jury. Op 29 oktober is het afscheid van Kjeld en wordt de nieuwe jeugdburgemeester geïnstalleerd.


www.bronckhorst.nl/jeugdburgemeester

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden