Joris Jansen van den Berg, Jaap Hesselink en Roy Dommerholt (van links naar rechts) willen zoveel mogelijk inactieve Vordenaren aan het bewegen krijgen.

Joris Jansen van den Berg, Jaap Hesselink en Roy Dommerholt (van links naar rechts) willen zoveel mogelijk inactieve Vordenaren aan het bewegen krijgen.

Marlies Hesselink

'Vorden In Beweging' als wapen tegen gevaarlijke sluipmoordenaar: inactiviteit

Algemeen

VORDEN - Veel Vordenaren komen in coronatijd niet of nauwelijks aan bewegen toe en dit brengt hun gezondheid ernstig in gevaar. Die conclusie trekken fysiotherapeuten Roy Dommerholt en Joris Jansen van den Berg en sportschoolhouder Jaap Hesselink. Met de campagne Vorden In Beweging pakt het drietal de handshoen op. Alle inwoners van Vorden die om welke reden dan ook onvoldoende lichaamsbeweging hebben, kunnen aan hun maatschappelijke initiatief meedoen.

Door Rudi Hofman

‘’Inactiviteit is de grootste moordenaar van deze tijd. Als je minder gaat bewegen, beland je in een vicieuze cirkel. Je wordt kwetsbaarder voor aandoeningen en ook voor virussen’’, zegt Dommerholt. ‘’Fit zijn vormt de beste garantie tegen virussen’’, vult Hesselink aan. Volgens Jansen van den Berg is het belangrijk inactieve Vordenaren meer in balans te krijgen. ‘’Zij moeten een goede balans zien te vinden tussen leuke dingen doen en voldoende bewegen. Je hoeft echt niet zo mager als een pink te worden’’, geeft de fysiotherapeut aan. Hij wijst lachend op zijn beginnend buikje: ‘’Ik houd van lekker eten, maar zorg er wel voor dat daar voldoende beweegmomenten tegenover staan.’’

Stukje schaamte
De initiatiefnemers vinden het te gemakkelijk alleen corona als oorzaak aan te wijzen voor de grote inactiviteit onder inwoners van Vorden. Obesitas, een stukje schaamte of niet weten welke bewegingsvorm te kiezen, kunnen ook redenen zijn ‘je achter de voordeur op te sluiten’. Om de drempel zo laag mogelijk te maken, hebben de drie voor wandelingen gekozen als introductie voor Vorden In Beweging. Bij elke wandeling (deelname is gratis) komen de deelnemers langs minimaal één van de betrokken fysiotherapiepraktijken. Hier krijgen ze wat te drinken en informatie over een goede warming-up en andere tips om blessures te voorkomen. ‘’Je moet ook opletten dat je niet ineens te veel gaat sporten’’, waarschuwt Jansen van den Berg.

Nieuwe doelgroepen
De eerste VIB-wandeling begint zondag 25 oktober om 10.00 uur bij Indoor Sport Vorden aan de Overweg 16. Dan presenteert voetbalvereniging VV Vorden zich. Andere verenigingen die door de initiators worden benaderd, zijn onder meer: Badmintonvereniging Flash-Vorden, Stichting Runners Vorden, Volleybalvereniging Dash, Tennisvereniging Vorden en Touwtrekvereniging Vorden. Jansen van den Berg: ‘’Wij vragen verenigingen te kijken naar de mogelijkheden voor nieuwe doelgroepen. Bijvoorbeeld de groep die wil bewegen op een lage(re) intensiteit.’’

De wandeltochten die deelnemers moeten helpen zich te oriënteren op voor hen geschikte beweegvormen zijn coronaproof, benadrukt Jaap Hesselink. ‘’We zorgen ervoor dat iedereen voldoende afstand van elkaar houdt.’’ In eerste instantie gaan de initiatiefnemers uit van een maandelijks evenement. Afhankelijk van de animo gaat de frequentie wellicht omhoog. Belangstellenden kunnen binnenkort voor meer informatie terecht op onderstaande site. Opgave voor een VIB-wandeling is mogelijk via info@vordeninbeweging.nl.


vordeninbeweging.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant