Zo bewaar je het filament voor je 3D printer het beste

Steeds meer mensen maken gebruik van 3D printen Eindhoven om producten of onderdelen te produceren. Dit geldt uiteraard voor bedrijven, maar er zijn inmiddels ook best wat hobbyisten te vinden in Nederland. Om zo’n driedimensionaal object te kunnen printen heb je uiteraard een speciale 3D printer nodig. Daarnaast heb je tevens materialen nodig. Hiervan zal de printer je model produceren. De kwaliteit van het filament is van essentieel belang bij het 3D printen Utrecht. Is de kwaliteit slecht? Dan zullen de prints niet mooi zijn. Toch is niet alleen de kwaliteit belangrijk, het is namelijk net zo essentieel dat je het filament goed bewaard. Het filament kan namelijk snel achteruit gaan in kwaliteit als het aangetast wordt door vocht. Het materiaal moet je dus zeker niet opbergen in een vochtige kamer, maar waar dan wel? Daar zullen de onderstaande tips je bij helpen.

Afsluitbare bak 
Als je een aantal spoelen filament hebt dan kun je natuurlijk gebruik maken van verschillende soorten, wat zeker interessant is bij het 3D printen. Uiteraard maakt dit het wel moeilijker om het filament te bewaren, al zal een afsluitbare bak dit probleem normaalgesproken oplossen. In zo’n plastic bak kun je alle spoelen leggen. Het is verstandig om ook een emmer ongekookte rijst in de bak te zetten. Rijst zal namelijk het vocht opnemen en het filament dus beschermen waardoor het droog zal blijven.

Normaalgesproken zal het filament geleverd worden in een plastic zak. Het is verstandig om dit netjes te openen, dus knip niet een stukje van de bovenzijde af. Vervolgens kun je het materiaal eruit halen en gebruiken. Als je de zak bewaart, inclusief het kleine witte zakje, dan kun je het filament er later weer in opbergen. Het witte zakje zal er overigens voor zorgen dat het vocht wordt opgenomen. Dit moet dus ook weer in de zak gelegd worden, net als het filament.

Ontvochtiger of airconditioning 
Als de zak en zelfs de bak te klein wordt om de spoelen filament erin op te bergen dan kun je ervoor kiezen om een ontvochtiger aan te schaffen. Zo’n bakje kun je vervolgens in de kamer zetten waarin het filament ligt. Op deze manier zorg je ervoor dat het materiaal zo droog mogelijk blijft. Airconditioning is in principe nog beter. Dit koelt de ruimte uiteraard af, maar het werkt ook zeker als een goede ontvochtiger.

Dit artikel wordt u aangeboden door 3dhubs.  Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden