Waar moet je opletten bij het aanvragen van een hypotheek anno 2020?

Wanneer je overgaat tot de aankoop van een woning, zul je daarvoor in de meeste gevallen een hypotheek moeten afsluiten. De meeste mensen zijn immers niet in staat om enkele tonnen uit eigen vermogen af te tikken. En zelfs als je dat wel komt, is het vaak fiscaal gezien alsnog aantrekkelijk om een hypotheek af te sluiten. Maar wat is de beste hypotheek? Op die vraag valt geen standaard antwoord te geven. De beste hypotheek is namelijk de hypotheek die het beste aansluit bij jouw specifieke situatie. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waarop je goed moet letten.

Hoeveel kun je lenen?
De hoogte van het te lenen bedrag is voornamelijk afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Ook je leeftijd speelt een rol, evenals je persoonlijke omstandigheden. Ben je alleen of heb je een partner? Werk je in loondienst of ben je zelfstandig ondernemer? Al die dingen spelen een rol van betekenis. Een zelfstandige heeft vaak meer moeite om een hypotheek te krijgen dan iemand die ergens op de loonlijst staat. Eigenlijk is dat vreemd, want in het laatste geval wordt niet gekeken naar het toekomstperspectief van de werkgever. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je werkgever een maand na het afsluiten van jouw hypotheek op de fles gaat en jij je baan verliest. In dat opzicht is het een merkwaardig gegeven.

Extra voordeel
Tweeverdieners die een hypotheek aanvragen kunnen in 2020 profiteren van een verbeterde regeling. Waar je voorheen het tweede salaris voor 0,7 mocht meetellen, mag dat nu voor 0,8 en dat betekent dus dat je een hoger bedrag kunt lenen. Is je nieuwe woning energiezuinig of ben je van plan te investeren in het energiezuinig maken ervan? Dan kun je daarvoor ook vaak een hoger bedrag lenen. Bovendien bieden veel gemeenten tegenwoordig aan starters op de woningmarkt de mogelijkheid om een extra bedrag te lenen, bovenop de hypotheek. Dit zijn vaak tijdelijke regelingen, dus wacht daar niet te lang mee.

Overige aandachtspunten
Als je samen een hypotheek afsluit, zorg er dan voor dat je goede maatregelen treft voor het geval één van beiden overlijdt. Je zult dan immers het bedrag in je eentje moeten kunnen opbrengen. Ook is het goed om een spaarbudget op te bouwen, aangezien de hypotheek tegenwoordig niet meer hoger mag zijn dan de waarde van de woning zelf.

Dit artikel wordt u aangeboden door Ikbenfrits.nl Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden