<p>Het is momenteel in het weekeinde leeg op sportpark &#39;t Grote Veld van VV Vorden nu er geen wedstrijden worden gespeeld. &nbsp;Foto: VV Vorden </p>

Het is momenteel in het weekeinde leeg op sportpark 't Grote Veld van VV Vorden nu er geen wedstrijden worden gespeeld.  Foto: VV Vorden

Vordense sportclubs zijn corona-creatief

'Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Geen wedstrijden, geen groepstrainingen met meer dan vier spelers. Trainers trekken de trukendoos open om zo creatief mogelijk met de coronaregels om te gaan zonder de gezondheid op het spel te zetten. Maar hebben de Vordense sportclubs eigenlijk nog wel zin om 'coronaproof' te trainen? We vroegen het aan de voorzitters van voetbalvereniging Vorden en volleybalvereniging Dash.

Voorzitter Marc van der Linden van VV Vorden merkt binnen zijn vereniging, net als in heel Nederland, een verschil in beleving met de eerste lockdownperiode in maart en april. “Destijds was er duidelijk sprake van een algehele berusting in het feit dat deze maatregelen nu eenmaal doorgevoerd moesten worden. Nu overheerst, ondanks alle begrip voor de noodzaak van een nieuwe ‘lockdown’, bij iedereen vooral de teleurstelling. Velen balen over het feit dat zij wederom een tijdlang geen wedstrijden mogen spelen”, aldus Van der Linden.
Volgens de Vorden-voorzitter speelt ook mee dat het nieuwe seizoen net was begonnen, terwijl in de vorige periode het seizoen juist ten einde liep. “Als bestuur hebben wij natuurlijk te maken met deze beleving, maar we moeten ook met elkaar blijven zorgen voor verbinding en daar waar mogelijk de sportactiviteiten en de club in het algemeen ‘aan de gang’ houden. Zo kunnen wij gelukkig de jeugdteams tot en met de JO19 (A-junioren) gewoon via het normale schema laten trainen op doordeweekse avonden en op de woensdagmiddag (vijf tot en met twaalf jaar). Weliswaar zonder kleedkamers, douchegelegenheid, toeschouwers en kantine, maar er kan in ieder geval gevoetbald worden. Ook voor de jeugd is het mogelijk om onderlinge wedstrijden te spelen. De komende zaterdagen gaan wij dit via de Technische Jeugd Commissie (TJC) organiseren.”
De senioren mogen geen wedstrijden spelen en ook niet trainen, maar de richtlijnen van RIVM en KNVB bieden toch een mogelijkheid om in ieder geval individueel en maximaal in groepen van vier (1,5 meter) te bewegen/sporten/trainen. Marc van der Linden: “De trainers van onze seniorenteams hebben dan ook de gelegenheid gekregen om vanaf de komende week in deze organisatievorm trainingen te verzorgen. Het is weliswaar niet mogelijk om een groepstraining te geven en op gerichte wedstrijdvormen te oefenen, maar het biedt in ieder geval wel de kans om individueel te blijven trainen en specifieke baloefeningen uit te voeren.”

Protocollen
Door veel verenigingsleden van volleybalvereniging Dash werden vorige week een paar stevige krachttermen gebruikt. Afgelopen maanden is er namelijk heel hard gewerkt aan coronaprotocollen. “Samen met sporthal ‘t Jebbink hadden wij het goed voor elkaar met bijvoorbeeld looproutes en vrijwilligers voor de ‘coronawacht’ op wedstrijd dagen. Zelfs een reserveringssysteem werd uit de grond gestampt om de beschikbare toeschouwersplaatsen eerlijk te verdelen. En toen er geen publiek meer mocht komen stonden er meteen mensen binnen de vereniging op om de mogelijkheden te onderzoeken van het livestreamen van wedstrijden. Ook dat lukt ons dan", zegt Dash-voorzitter Rein Bruinsma. "Het is echt geweldig om te zien hoe je als vereniging dan voor alles een oplossing weet te vinden.”
Alles inspanningen zijn er steeds op gericht geweest te zorgen dat de leden kunnen blijven volleyballen. Rein Bruinsma: “Iedereen heeft zich dan ook geweldig aan de regels gehouden, bij klachten bleven de spelers en speelsters thuis, materialen werden na gebruik schoongemaakt en ontsmet. Maar de signalen om ons heen werden steeds duidelijker: er werden steeds meer wedstrijden uitgesteld in verband met corona. En toch is het dan teleurstellend dat je te horen krijgt dat het weer even helemaal stil staat.”

Veerkracht
Maar ook deze vereniging toont enorme veerkracht want vorige week donderdag stonden de meiden onder achttien die al in seniorenteams spelen met z’n allen te trainen en dat kunnen ze ook blijven doen. Rein Bruinsma: “En uiteraard blijft de jeugd ook gewoon trainen volgens de 'normale' planning. Je mag nu met vier in een veld trainen. We zijn nu aan het inventariseren welke teams dit willen gaan doen. Dan traint men dus met het eigen team op meerdere velden in plaats van op één veld. Dit is natuurlijk verre van ideaal, maar het is beter dan helemaal stilstaan. Als vereniging willen wij er alles aan doen om onze leden te kunnen laten volleyballen. En net zoals het ook in een wedstrijd wel eens gaat: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden