Monique van der Voort van Coop Vorden (l) samen met Mr. Monopoly en Boukje te Meerman met de Vordense versie van het monopoly-spel. Foto: Rob Schmitz

Monique van der Voort van Coop Vorden (l) samen met Mr. Monopoly en Boukje te Meerman met de Vordense versie van het monopoly-spel. Foto: Rob Schmitz

Zutphenseweg is de Kalverstraat van Vorden

Algemeen

Coop presenteert Vordens Monopoly: we willen met dit bordspel het huidige Vorden laten zien

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Vorden krijgt een eigen versie van het best gespeelde bordspel ter wereld: Monopoly. Op initiatief van Monique en John van der Voort, sinds februari van dit jaar de eigenaren van Coop Vorden aan de Zutphenseweg, overhandigde Mr. Monopoly zaterdagmorgen 17 oktober een eerste symbolisch exemplaar van het meest gespeelde bordspel aan Boukje te Meerman uit Vorden, de fotograaf van het spel en haar zoon Hesse, als start van dit bijzondere project.

“We willen met dit bordspel het huidige Vorden laten zien. En daar is Boukje te Meerman meer dan in geslaagd”, zo verklaart Monique van der Voort terwijl Mr. Monopoly de spaarkaarten aan het winkelend publiek aan Coop Vorden uitdeelt. De geboren en getogen Te Meerman had voor de Vordense kalender en kaartspel die Coop Vorden de afgelopen maanden presenteerde honderden foto’s gemaakt. Een groot deel hiervan is nu gebruikt voor de Monopoly-doos, het spel zelf en de kans- en algemeen-fondskaarten.
Tal van straten, kastelen en bijzondere Vordense bezienswaardigheden zijn verwerkt in het spel. De speldoos, het bord, de kans- en algemeen-fondskaarten: alles is helemaal aangepast aan het dorp. En dat mag best uniek worden genoemd, want nog maar weinig steden en dorpen in Nederland hebben een eigen versie van het zo populaire familiespel. Monopoly Vorden zal in een gelimiteerde oplage in Engeland worden geproduceerd en is als alles een beetje meezit eind november verkrijgbaar bij de supermarkt.
Bij iedere tien euro aan boodschappen (met uitzondering van wettelijk niet toegestane artikelen) ontvangt men bij Coop Vorden een spaarzegel voor het spel. Bij vijftien spaarzegels is de spaarkaart vol. Eén volle kaart is goed voor tien euro en twee volle spaarkaarten voor twintig euro korting bij de aanschaf van Mononpoly Vorden dat regulier 49,95 euro kost.

Duurste
De duurste straat in de originele Nederlandse versie, de Kalverstraat in Amsterdam, is in de Vordense variant vervangen door de Zutphenseweg en de bekende stations door onder meer het Vordense station, het Verzetsplein, ‘t ‘Knopenlaantje’ en het Pieterpad. Allemaal bekende en specifieke Vordense locaties. Ook het door veel Vordenaren nog nooit bezochte Pinetum aan de Wildenborchseweg prijkt op de afbeeldingen. Maar ook voor veel Vordenaren beter bekende kastelen en landhuizen zoals Den Bramel, ‘t Hackfort en Het Enzerinck behoren tot het spel. Ook het buitengebied is goed vertegenwoordigd met de Eikenlaan, Kostedeweg (Wijngoed Kranenburg) en Lindeseweg (Lindesche Molen).

Dood paard
Op de deksel van de speldoos prijkt prominent Kasteel Vorden. Monique en John van der Voort hadden graag het rollende paard dat in het centrum van Vorden staat op de speldoos willen afbeelden, maar daar ging de Amerikaanse producent Parker Brothers niet mee akkoord. “Het zou te veel op een dood paard lijken. En dat leek hen niet zo’n goed idee. Daar hadden we achteraf ook wel begrip voor. Maar dat heeft het productieproces van het spel in Engeland wel wat vertraagd”, zegt Monique van der Voort.

Monopoly
Het spel Monopoly (Engels voor monopolie) is een van de meest verkochte bordspellen ter wereld. Het is in 26 talen verkrijgbaar. Sinds 1935, het jaar dat het spel door de Amerikaanse producent Parker Brothers op de markt werd gebracht, zijn er ruim 200 miljoen exemplaren van verkocht. Ook verschijnen er regelmatig bijzondere edities.
Het doel van het spel is een monopolie op te bouwen, wat spelers kunnen doen door zo veel mogelijk straten op te kopen. Iedere speler die in een straat verblijft, moet de eigenaar van die straat huur betalen. De straten zijn gegroepeerd in groepen (kleurgroepen) van twee of drie straten. In veel buitenlandse versies zijn het straten in de hoofdstad van het land, maar vaak ook zijn het straten in verschillende steden, wat de groepsindeling logischer maakt. De straten van het bordspel reflecteren iets van de landen waarin het verkocht wordt. De duurste straat op het Nederlandse bordspel is de Kalverstraat, de bekendste winkelstraat in Amsterdam. (Bron: Wikipedia)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant