Om het coronavirus te bestrijden, besloot het kabinet het amateurvoetbal aan banden te leggen. Illustratie: Ehsan Bazaei

Om het coronavirus te bestrijden, besloot het kabinet het amateurvoetbal aan banden te leggen. Illustratie: Ehsan Bazaei

Saamhorigheid als overlevingsmiddel voor voetbalclubs in Bronckhorst

Algemeen

BRONCKHORST - Samen juichen en samen treuren, kleedkamerhumor en teambuilding. Het zijn facetten die minstens vier weken lang ‘on hold’ staan door de aangescherpte coronamaatregelen in het amateurvoetbal en alle overige amateursporten. Doorzakken in de derde helft en het meeleven langs de lijn door supporters was er ook al niet meer bij. Hoe gaan de voetbalclubs om met deze onzekere situatie? Een rondje langs de velden in de gemeente Bronckhorst.

Door Roy Heethaar

,,Deze vier weken zijn een spiegel voor onszelf”, zegt HC’03-voorzitter Mart de Kruif. ,,Zijn wij in staat ons allemaal aan de regels te houden? Dan rolt de bal over vier weken wellicht weer. Maar ik heb eerlijk gezegd zo mijn twijfels en denk dat er niet voor de kerst gevoetbald gaat worden.”

Naast de financiële gevolgen - in het geval van HC’03 kost een maand geen kantineopbrengsten 10.000 euro winst - doet vooral het gemis van het verenigingsleven pijn bij de clubs in Bronckhorst. ,,Voetbal is bij een dorpsclub als wij zijn vooral een sociaal gebeuren. Dat vind ik nog het vervelendst aan de hele situatie, dat dat nu helemaal wegvalt.”

De situatie van de afgelopen weken - wedstrijden zonder publiek en scheefgroei in de competities door diverse coronagevallen – was echter ook niet wat. Daarover zijn de ondervraagde clubs het wel eens. En door de oplopende cijfers van het aantal coronabesmettingen in het hele land, wordt het kabinetsbesluit om sporten in teamverband voor minimaal vier weken aan banden te leggen breeduit gesteund.

Al wil v.v. Vorden-voorzitter Marc van der Linden daar nog wel een kanttekening bij plaatsen. ,,Bekijk ik het puur vanuit het (amateur)voetbal, dan vind ik de prijs om totaal niet te sporten en niet te verenigen wel erg hoog, hoe belangrijk de reguliere zorg ook is”, zegt hij. ,,Maar v.v. Vorden is een (h)echte dorpsclub waarin wij elkaar wel blijven vinden, hoe en op welke wijze dan ook.”

Streep door festiviteiten
Voor voetbalminnend Zelhem had 2020 een feestelijk jaar moeten worden. Per 1 juli zijn Zelos en Zelhem gefuseerd en rond de start van de nieuwe club ZZC’20 waren tal van feestelijkheden gepland. ,,Maar door alle festiviteiten moest helaas een streep”, zegt voorzitter Wouter Luimes over de wrange aftrap van de nieuwe fusieclub. ,,Gelukkig hebben we wel een paar sterke sponsoren aan ons weten te binden, waardoor ik vooralsnog niet vrees dat we in grote problemen zullen komen.”

Maar voor veel dorpsclubs geldt dat een groot deel van de sponsoren bestaat uit bedrijven uit de middenstand. Zoals horecazaken, die zelf ook keihard geraakt worden door de huidige situatie. ,,De vraag is in hoeverre zij hun belofte kunnen blijven nakomen”, erkent Luimes.

De rollen omgedraaid
Ook Basteom heeft veel sponsoren uit de middenstand en daar waren de rollen tijdens de eerste coronagolf, in het voorjaar, voor de verandering omgedraaid. De fusieclub uit Steenderen en Baak sponsorde de sponsoren. ,,We hebben het overschot aan biervaten geschonken aan de horecabedrijven die ons sponsoren. Samen moeten we het doen”, zegt voorzitter Henk Onstenk.

Die sterke sociale binding tussen de club en de mensen of bedrijven uit een dorp, zorgt er volgens De Kruif van HC’03 voor dat verenigingen uit het oosten niet snel zullen omvallen. ,,Binnen nu en vijf jaar zijn zeker in het westen voetbalclubs niet meer exploitabel, verwacht ik. Daar gaan clubs grote problemen krijgen doordat ze vaak veel minder verankerd zijn in de samenleving, waardoor het onder meer heel lastig gaat worden om vrijwilligers te behouden. Bij ons is dat gelukkig niet zo, de binding is veel sterker, waardoor ik geen grote terugloop in het aantal leden vrees en ook niet verwacht dat sponsoren snel zullen afhaken. Maar alles valt of staat met hoelang deze crisis duurt.”

Zuinig met financiën
Zelfs een kleine club als Ratti toont zich veerkrachtig in tijden van corona: ,,We proberen wel van subsidies die er zijn gebruik te maken, via de gemeente of via het Rijk. Verder is het een kwestie van zo zuinig mogelijk omgaan met de financiën”, zegt voorzitter Paul Zents. ,,We zetten ons als bestuur en alle vrijwilligers keihard in om hier met z’n allen goed uit te komen. Gelukkig is de saamhorigheid natuurlijk erg groot bij een kleine dorpsclub als wij zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant