<p>Onderweg met Ronnie Degen. Foto: eigen foto</p>

Onderweg met Ronnie Degen. Foto: eigen foto

Horeca in Beweging - Dag 2

‘Horeca is een beroepsleger dat dagelijks strijdt met een glimlach’

ACHTERHOEK - Ondernemers Bert van Zijtveld (De Heikamp) en Alain Schepers (Bierista Bieropleiding) zijn op een missie. Zij besloten na de lockdown niet stil te gaan zitten, maar in actie te komen. Zij trokken de wandelschoenen aan en nodigden gasten uit voor onderweg. Doel: de horeca laden met positieve energie en inspiratie opdoen voor de toekomst. De bevindingen worden aan het eind van de tocht ‘Horeca in Beweging, van doolhof tot Binnenhof’ aangeboden aan premier Mark Rutte.

Herkend worden van tv
De hoge verwachtingen van Horeca in Beweging waren op Dag 1 al grotendeels waargemaakt. Dag 2 begon met een ontbijt in Villa Ruimzicht in Doetinchem. Daar werden we aangesproken door andere gasten, die ons herkenden van de uitzending op NPO1 - WNL. Dat je herkend wordt van tv is voor ons een nieuwe ervaring.
Het eerste gesprek deze ochtend is met chef en mede-eigenaar van Villa Rumzicht Björn Massop. Deze jonge ondernemer had zich het begin van zijn ondernemerscarrière iets anders voorgesteld. Desondanks is hij positief en richt hij zich op zijn eigen kwaliteiten en samenwerkingen met andere partijen. Dat hij kan koken hebben we zelf mogen ervaren tijdens een zevengangen-diner op ster-niveau.

Ronnie Degen
Ronnie Degen organisator van de Zwarte Cross staat al klaar voor het hotel. Hij is goed voorbereid op de wandeling van Doetinchem naar Didam. Hij vertelt over de Zwarte Cross, die hopelijk komend volgend jaar wel doorgaat. Er wordt hard gewerkt en er liggen verschillende scenario’s in de kast. De onzekerheid van de huidige crisis maakt dat plannen onmogelijk is.
Bij de organisatie van de Zwarte Cross bekijken ze de mogelijkheden van sneltests van bezoekers. “Zo’n test duurt 30 seconden. Dat is snel, maar hoe ga je 229.000 bezoekers testen? Zoveel keer een halve minuut is niet te doen. Misschien moet je wel gaan werken met twee tickets: je koopt een ticket voor de Zwarte Cross en kort voor aanvang haal je een bewijs dat je geen corona hebt. Die twee tickets samen wissel je in voor een toegangsticket tot het festival. Omslachtig? Ja, maar het is een scenario dat zou kunnen.”

Jan&Jan
Na een fikse wandeling komen we aan bij Jan & Jan van de familie Gesthuizen in Didam. Daar komen we op krachten met een pasteitje en een uitsmijter. De familie is ook getroffen door het virus. Zowel fysiek als economisch. Maar ook hier een boel creativiteit. De horeca is nu omgezet als uitzendbureau en de medewerkers worden nu gedetacheerd bij de lokale bakker en bij internetbedrijven met veel inpakwerk.

Hans Steenbergen: quote van de dag
Food-inspirator Hans Steenbergen heeft net een online inspiratie-events achter de rug. Een online congres van meer dan 7 uur en met meer dan vijfduizend deelnemers. Hij is klaar voor een wandeling. De quote van de dag is van hem. Hij omschrijft de horeca als het enige beroepsleger dat dagelijks strijdt met een wapen als glimlach. Met zo’n poëtische
samenvatting van het vak kunnen we kilometers vooruit.

Omroep Max
Ondertussen belt Omroep Max of we in de uitzending willen komen. Dat willen we uiteraard. In allerijl wordt een chauffeur geregeld, want van Zevenaar naar Hilversum lopen is zelfs ons te ver. Thom rijdt ons naar de studio, waar we worden gepoederd en dan aan tafel mogen bij Sybrand Nyssen en Martine van Os. In een paar minuten mogen we ons verhaal doen en dan snel plaats maken voor de volgende gasten. Als we de telefoon weer aanzetten, zien we direct de impact van het interview.
In dezelfde uitzending zit Erik Scherder. Eerder vroegen we onze volgers wie we ze graag zouden zien als gast om mee te wandeling. Hij werd het vaakst genoemd. Deze buitenkans laten wij natuurlijk niet lopen. Op de vraag of hij wil meewerken wordt onmiddellijk positief gereageerd. Telefoonnummers worden uitgewisseld en afgesproken wordt alvast dat we elkaar later tijdens de tocht weer gaan zien! Weer zo’n fijne opsteker.
Thom brengt ons veilig naar Landgoed Sevenaer waar we zullen overnachten. Ook in Zevenaar worden we gastvrij onthaald. We krijgen een fantastisch diner met vrijwel uitsluitend ingrediënten van het eigen landgoed. Er worden mooie gesprekken gevoerd over onze tocht en de actuele situatie in de horeca. We gaan op tijd het mandje in, want er wachten nog lange en zware etappes. Dag 2 was een topdag! Nu eerst lekker dromen over onze aankomst op het Binnenh

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden