<p>Als het aan Anne ligt, krijgen kinderen in Bronckhorst straks de kans om meer hun stem te laten horen. Foto: Luuk Stam</p>

Als het aan Anne ligt, krijgen kinderen in Bronckhorst straks de kans om meer hun stem te laten horen. Foto: Luuk Stam

Anne (10) is de nieuwe jeugdburgemeester van Bronckhorst

Jonge Vordense wil een kinder- parlement in het leven roepen

Door Luuk Stam

VORDEN/BRONCKHORST - De Vordense Anne Letink (10) volgt Kjeld Kempers (11) uit Zelhem op als jeugdburgemeester van Bronckhorst. De leerlinge van basisschool De Hoge Voorde mag burgemeester Marianne Besselink vanaf nu een jaar lang assisteren bij officiële gelegenheden, zoals de uitreiking van de jeugdlintjes. Ook zal ze de burgemeester wijzen op wat er voor kinderen in de gemeente beter kan.

Dertien leerlingen uit de groepen 7 van de verschillende basisscholen in de gemeente deden op woensdagmiddag 14 oktober in de raadszaal van het gemeentehuis een gooi naar het jeugdburgemeesterschap.
Een jury met daarin de aftredende jeugdburgemeester Kjeld, wethouders Evert Blaauw en Paul Hofman en burgemeester Marianne Besselink – die de bijeenkomst online volgde – beoordeelde hun presentaties en debatkwaliteiten.

Uiteindelijk kwam de Vordense Anne als de beste uit de bus. Daarbij sprong vooral haar idee voor het opstarten van een gemeentelijk kinderparlement in het oog. Als het aan Anne ligt, levert elke basisschool in Bronckhorst straks een afvaardiging voor zo’n kinderparlement en komen die kinderen maandelijks bij elkaar. “In de politiek zitten nu alleen maar volwassenen, maar kinderen moeten ook hun stem kunnen laten horen”, vindt Anne. “Zij hebben vaak net zulke goede ideeën als volwassenen.”
Wethouder Blaauw – die bij de fysieke afwezigheid van Marianne Besselink in de raadszaal optrad als locoburgemeester – noemde het een origineel idee. “En zo’n kinderparlement gaat er met Anne als jeugdburgemeester zeker komen”, stelde hij. Ook burgemeester Besselink reageerde via een beeldverbinding enthousiast, zowel op de presentatie van Anne als op die van de andere jonge inwoners van deze gemeente. “Ik ben onder de indruk van hoe jullie je positie opeisen als de toekomst van Bronckhorst.”

Vanwege de coronamaatregelen mochten er geen ouders in de raadszaal aanwezig zijn. Velen van hen volgden de bijeenkomst op afstand en kwamen hun kinderen na afloop ophalen. Zo was ook Anne blij om haar moeder te zien, want er was heel wat vreugde te delen. “Ik ben heel erg blij, ik had het echt niet verwacht”, vertelt de jonge Vordense. “Waarom ik jeugdburgemeester wilde worden? Omdat ik goed ben in luisteren, ik ben behulpzaam en het leek me ook gewoon heel leuk.”

Tijdens de digitale raadsvergadering op donderdag 29 oktober wordt Anne officieel benoemd als nieuwe jeugdburgemeester.

Het jeugdburgemeesterschap duurt één jaar. De Vordense Anne is de derde jonge inwoner van de gemeente die deze taak mag vervullen. Bronckhorst was in 2018 de eerste Achterhoekse gemeente met een jeugdburgemeester. Die eer was toen weggelegd voor de destijds 10-jarige Evi Otten uit Halle-Heide.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden