<p>Johan Mollenhof en Irene Burger bij werken van Hannah Blom in hun galerie De Burgerij in Vorden. Foto: Contact</p>

Johan Mollenhof en Irene Burger bij werken van Hannah Blom in hun galerie De Burgerij in Vorden. Foto: Contact

‘Kunst is iets dat we nu juist nodig hebben'

Tienjarige Galerie De Burgerij wil blijven verrassen

Door Henk Klein Holte

VORDEN – Irene Burger kwam tien jaar geleden vanuit Den Haag naar Vorden. Een grote omslag in het leven van de GGD-medewerker; van de drukke stad naar de rust van de Achterhoek, van epidemioloog naar kunstgaleriehouder. Galerie De Burgerij viert nu het tienjarige bestaan met een solo-expositie van Hannah Blom en een installatie, aan de voorzijde van het prachtige pand aan de Zutphenseweg 11, van kunstenaar Bart Ensing.

Het klinkt haast paradoxaal dat de epidemioloog in ruste het tweede lustrum van haar galerie niet uitbundig kan vieren door een viruspandemie. Spijt dat ze destijds de carrièremove maakte heeft ze echter niet. “We vonden het te druk in de stad. In mijn beroep vond ik minder uitdaging en we hebben toen bewust de keuze gemaakt te vertrekken naar het oosten. Vorden kenden we al en we vielen voor dit pand. Ik heb geen moment spijt gehad dat we de switch hebben gemaakt.”

Kunst speelt een belangrijke rol in haar leven. Voor natuur geldt hetzelfde. “Het is fantastisch hier. Vorden is een van de mooiste plekken van het land”, zegt de uit de hofstad overgekomen galeriehoudster. “En dan dit pand, een gemeentelijk monument, met prachtig licht en erachter een mooie tuin, waar mensen normaliter vanaf het voorjaar weer een kopje thee of koffie kunnen drinken en genieten van de beelden.” In de ruim bemeten beeldentuin worden over het algemeen wat kleinere beelden tentoongesteld, immers lang niet iedereen heeft zo’n grote tuin. Met partner Johan Mollenhof bestiert ze ook de bed and breakfast De Burgerij. Johan is bekend met de toeristische sector, hij organiseerde groepsreizen en tijdens hun wandelvakanties door heel Nederland maakten Irene en hij al uitgebreid kennis met deze streek. In De Burgerij komt alles samen. “We zijn gewend om sociaal breed te schakelen en we vinden het leuk tussen de mensen te zijn.”
In de Vordense galerie kregen aanvankelijk Achterhoekse kunstenaars de kans zich te laten zien. Inmiddels exposeren er ook Belgen en Duitsers. De regio is zowel voor wat betreft de kunstenaars als bezoekers flink uitgedijd. Tien jaar bestaat De Burgerij nu en al die jaren stellen Irene Burger en Johan Mollenhof zelf de tentoonstellingen samen. Het is vooral hedendaagse kunst, heel breed; van glas tot beeldende kunst, van keramiek tot schilderijen. “Daarvoor gaan we de boer op. We bezoeken de kunstenaars in hun atelier en stellen daar de expositie samen. We hebben dan al in het hoofd hoe het er hier uit gaat zien. We proberen telkens weer te verrassen. We merken dat dat bezoekers maar ook de kunstenaars aanspreekt en dat ze graag bij ons komen. En we krijgen regelmatig bezoekers uit het westen van het land bij onze tentoonstellingen.”

Met de nabijheid van museum More en drie galeries op korte afstand is er voor kunstliefhebbers echt wat te zien, vindt Burger. “Wij zijn een laagdrempelige galerie. Iedereen is welkom. En natuurlijk willen wij verkopen, daar leven we ook van. Maar als iemand binnenkomt en door het kijken naar de kunst wordt verrijkt, zijn wij al blij!”
Het zomaar binnenlopen gaat deze dagen helaas niet altijd door de coronapandemie en de maatregelen die daarmee gepaard gaan. “Als epidemioloog jeukten mijn handen bij het begin van de pandemie. Maar kunst is iets dat we nu juist nodig hebben. Zodat mensen even rust kunnen vinden. Dat reik ik graag aan.”

Nu via werk van Hannah Blom. “Ik volg haar al heel lang. Het is heel mooi wat ze maakt; het straalt rust uit, verstilling. Het is robuust, het is van ijzer, terwijl het nooit hard wordt. Het is haar gave om het zo zacht te laten ogen. Het bijzondere aan haar is dat ze autonoom haar weg kiest. Ze was eerst arts maar ze heeft een volledige switch gemaakt en is nu kunstenaar pur sang.”

‘Als iemand
binnenkomt en
door het kijken
naar de kunst
wordt verrijkt,
zijn wij al blij’

Tegen de voorgevel is een installatie te zien van kunstenaar Bart Ensing uit Culemborg. ’s Avonds wordt die aangelicht en dat geeft een prachtig effect. Mensen die passeren kunnen daar van genieten. Maar het is zeker de moeite waard tijdens openingstijden binnen te lopen in De Burgerij. “We kunnen het corona-proof organiseren”, belooft Irene Burger uitnodigend. “Er mogen maximaal vier personen tegelijk binnen. Desgewenst kunnen wij ons terugtrekken, als men dat prettiger vindt. Buiten de openingstijden, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, kan men bellen met 06-51112390 en een tijdsslot afspreken.”

De installatie van Bart Ensing buiten voor het pand is nog te zien tot 6 december. Hoewel een flink deel van de festiviteiten geen doorgang kunnen vinden vanwege de coronaperikelen, is het de moeite meer dan waard de komende tijd eens binnen te lopen bij Galerie De Burgerij. De toegang is gratis.


Galerie De Burgerij
Zutphenseweg 11
tel. 06-51112390

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden