Een van de inzamelpunten van de,Lionsclub. Foto: Anne Pera

Een van de inzamelpunten van de,Lionsclub. Foto: Anne Pera

Oud en vreemd geld verhelpen staar

Algemeen

Lionsclub Bronckhorst zamelt guldens en vreemde valuta in voor operaties

BRONCKHORST - Wie thuis nog vergeten guldens of buitenlands geld in een laatje heeft liggen kan daar veel goed mee doen. De Lionsclub Bronckhorst zamelt samen met 54 andere Lionsclubs in Nederland dat geld in om staaroperaties in derdewereldlanden te bekostigen. De Lions zijn via hun netwerk in staat om munten en papiergeld uit de hele wereld om te zetten in euro’s. Oud geld dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt op veilingen aan de hoogst biedende verzamelaar verkocht.

Vrijwel elke Nederlander heeft wel vreemd of oud geld in de keukenla liggen en weet niet goed wat ermee te doen. Sinds de start van deze actie, tien jaar geleden, zijn er al meer dan 1 miljoen munten en 20.000 bankbiljetten uit 160 landen ingezameld. Lionsleden sorteren en tellen het en hebben vervolgens meerdere mogelijkheden om het om te zetten in euro’s. Zo zijn er Lions en hun vrienden die courant papiergeld meenemen op hun reizen. Zij betalen de middenkoers in euro’s. Courant muntgeld wordt naar land gesorteerd en op verschillende manieren omgezet in euro’s. Zo neemt een KLM-purser tien à twintig kilo munten mee naar verre landen, waar hij het inwisselt voor papiergeld. Oude munten van zilver, nikkel of koper worden gewogen en verkocht tegen kiloprijs. Papier- en muntgeld dat nationale banken niet meer terugnemen, wordt verkocht op veilingen.

Vijftig euro
Een ingezamelde kilo heeft, inclusief de bankbiljetten en premie Wilde Ganzen, gemiddeld een waarde van 50 euro. Lionsclub Bronckhorst heeft alleen dit jaar al vijftig kilo ingezameld. Dat komt overeen met 2500 euro voor het goede doel. Totaal heeft de actie, inclusief 50 procent premie van De Wilde Ganzen, al 931.000 euro opgebracht. Daarmee zijn 62.000 oogoperaties gerealiseerd.
Besteding van het geld gaat volgens het Robin Hood principe. Rijken betalen voor armen. Een oogoperatie in derdewereldlanden kost 30 euro. Rijken betalen 15 euro extra en de overkoepelende organisatie Fight for Sight betaalt ook 15 euro zodat een arme blinde gratis geholpen wordt. Verdere informatie is te vinden op onderstaande website.
Veel inwoners van Bronckhorst hebben al goed geholpen met deze inzameling. De zuilen die op wisselende plaatsen, veelal in de entree van een supermarkt, staan worden telkens weer goed gevuld. De Lionsclub hoopt namens de doelgroep dat de mensen hiermee door blijven gaan.


www.vreemdenoudgeld.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant