<p>Sinterklaas zwaait de hele middag naar de kinderen die in auto's langs hem rijden tijdens de Sinterklaas-drive through. Foto: Luuk Stam</p>

Sinterklaas zwaait de hele middag naar de kinderen die in auto's langs hem rijden tijdens de Sinterklaas-drive through. Foto: Luuk Stam

Vordenaren trotseren file voor een glimp van de Sint

Honderden auto’s vol kinderen reden zaterdag door de Sinterklaas-drive through

Door Luuk Stam

VORDEN - Met een enorme lach op hun gezicht zitten Saar (8) en Teun (5) uit Vorden op de achterbank van de auto. Ze hebben een zak strooigoed en een mandarijn gekregen, maar belangrijker: ze hebben Sinterklaas gezien! “Hij zei hoi!”, reageert Saar enthousiast. De twintig minuten die ze ervoor in de file moesten staan, waren bij het zien van de zwaaiende Sint spontaan vergeten. “Hartstikke leuk”, vindt ook papa. “Mooi dat het zo toch door kan gaan.”

Vanwege de coronamaatregelen zijn er dit jaar geen intochten. Toch is Sinterklaas deze zaterdagmiddag in Vorden in hoogsteigen persoon te aanschouwen. Hij is neergestreken bij smederij Oldenhave aan de rand van het industrieterrein, waar kinderen met hun ouders of opa’s en oma’s in de auto langs kunnen komen om hem te groeten. Honderden kinderen grijpen die kans, velen van hen verkleed als de Sint of één van zijn pieten.

De drive through is een initiatief van de Vordense Sinterklaascommissie. “We hebben andere jaren altijd een fantastische intocht bij het kasteel”, zegt voorzitter van de Vordense Ondernemers Vereniging Peter Besselink. “Dat is nu niet mogelijk en daarom is de sinterklaascommissie creatiever dan creatief geweest. Je ziet nu overal drive through-achtige dingen. Van stoofpotjes tot stamppotten, voor van alles kun je ergens langs rijden. Wij dachten: dat kunnen wij ook met Sinterklaas.”

De Vordense kinderen zijn door de Sint vooraf middels een speciale brief op de hoogte gebracht van zijn bezoek en de enigszins aangepaste gang van zaken. In die brief schreef de Goedheiligman dat hij niet precies wist wat hij zich erbij voor moest stellen, zo’n drive through. ‘Maar na meerdere gesprekken met de Sinterklaascommissie van de Vordense Ondernemers Vereniging en de familie Oldenhave was het mij duidelijk’, schreef hij.

En dus zwaait de Sint deze middag op het industrieterrein heel wat af. Ramen van auto’s gaan open en stralende soms ietwat zenuwachtige kinderen zwaaien terug. Iets verderop zijn de pieten druk bezig met het uitdelen van strooigoed en mandarijnen. Uiteraard nemen zij ook heel wat verlanglijstjes en tekeningen in ontvangst. Sommige kinderen hebben zelfs lekkernijen voor het paard Ozosnel meegenomen.

Omdat Vorden deze zaterdag zo ongeveer de enige plek in Nederland is waar Sinterklaas in levenden lijve opduikt, is ook nationale pers aanwezig. Onder meer een cameraploeg van het Jeugdjournaal is naar de Achterhoek afgereisd en ook vooraf was er al landelijke aandacht. “Normaalgesproken is dat voor een evenement natuurlijk schitterend, maar in dit geval word je daar ook een beetje bang van”, zegt Besselink vlak na de opening. “We hopen dat het qua belangstelling binnen de perken blijft.”

Verspreid over het industrieterrein zijn verkeersregelaars opgesteld om het geheel in goede banen te leiden. Op enkele kleine opstoppingen na verloopt het zonder problemen, tot tevredenheid van de organisatie, die vooraf zeer verheugd was met het groen licht van de gemeente Bronckhorst. “Ik ben blij dat zij dit hebben aangedurfd”, zegt Besselink. “Dit soort creativiteit is geweldig, als dat de kop wordt ingedrukt, slaat Nederland lam.”

Ook een Hengelose die met dochtertje Fien (6) en haar vriendinnetje Neeltje (6) naar Vorden is gekomen, is vol lof. “Erg leuk gedaan”, klinkt het. “We hadden zoiets van: wat moeten we dit jaar met Sinterklaas? We zagen dit op Facebook en zijn direct in de auto gestapt.” Fien en Neeltje kregen nog een boodschap van de Sint: ‘Vergeet niet om vanavond je schoen te zetten!’ Dat gaan ze zeker doen. Ze hopen op nepnagels en slijm.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden