Daphne Uithol (8) toont haar tekening waarmee ze één van de winnaars was van de tekenwedstrijd die uitgeschreven was door Uitgeverij De Harmonie voor het boek 'De Ickabog' van J.K. Rowling. Foto: Alice Rouwhorst.

Daphne Uithol (8) toont haar tekening waarmee ze één van de winnaars was van de tekenwedstrijd die uitgeschreven was door Uitgeverij De Harmonie voor het boek 'De Ickabog' van J.K. Rowling. Foto: Alice Rouwhorst.

Daphne Uithol wint tekenwedstrijd voor nieuwste boek van J.K. Rowling

Algemeen

VORDEN – Trots is ze en haar ouders ook. Terecht. Want hoe geweldig is het, dat je als achtjarig meisje kan zeggen dat een tekening van jezelf prijkt in het laatst verschenen boek ‘De Ickabog’ van J.K. Rowling. De schrijfster van alle Harry Potter verhalen. Alle reden voor Daphne Uithol om apetrots te zijn.

Door Alice Rouwhorst

Het idee om het voorleesboek in elk land waar het vertaald werd door kinderen te laten illustreren kwam van de schrijfster zelf. Op deze manier heeft elk land zijn ‘eigen’ boek. Uitgeverij De Harmonie riep jonge kunstenaars (tussen de 7 en 12 jaar) op om deel te nemen aan de tekenwedstrijd. Elke week zette de uitgeverij één of meerdere hoofdstukken van het sprookjesboek online met suggesties wat kinderen zouden kunnen tekenen. Verder waren er geen specifieke voorwaarden, wel dat het kleurrijk moest zijn.

Monster met grote witte ogen
“Ik hoorde via mijn moeder van de tekenwedstrijd. Zij werkt in een boekwinkel, vandaar dat zij het wist. Ze vertelde het aan mij, omdat ik heel graag teken. Ik zit ook op tekenles. Ik heb het boek geprint en ben het gaan lezen. Ik vond het een leuk boek, maar ook best zielig omdat er veel mensen dood gaan. Het speelt zich af in het fantasieland Steenrijk. Tijdens het lezen kreeg ik al een beeld in mijn hoofd wat ik zou gaan tekenen. Ik heb bij de eerste drie hoofstukken een tekening gemaakt”, zegt Daphne met een zacht stemmetje. “Daarvan heb ik er twee ingestuurd en mijn tekening bij hoofdstuk twee is uitgekozen. Bert Boender beleefde een nachtmerrie over een monster met enorm grote witte ogen. Dat heb ik getekend. Eerst met potlood en daarna heb ik het ingekleurd.” Haar tekening met haar naam, leeftijd en plaatsnaam eronder prijkt nu op pagina twintig in het boek. Nog 33 andere kinderen in het land delen dezelfde eer met Daphne. Ook van hen staat een kleurrijke tekening in De Ickabog. Het boek is in een oplage van 10.000 gedrukt en ligt inmiddels in de boekhandels in Nederland.

School deelt mee in de feestvreugde
De school waar Daphne op zit in groep 6, De Dorpsschool, deelde mee in haar succes. Daphne won namelijk een boekenpakket ter waarde van vijfhonderd euro voor de schoolbieb. Twee grote dozen vol met boeken, in totaal 26 stuks waaronder uiteraard het boek van Rowling, ging ze afgelopen week samen met de directeur van de school Marit Ranzijn ophalen bij de Bruna in het dorp. “Hier zijn we natuurlijk heel blij mee! Maar we zijn vooral blij voor Daphne”, zegt Ranzijn. Natuurlijk werd het winnen van de wedstrijd op school gevierd. Daphne mocht haar tekening en alle boeken aan alle groepen op school tonen. Dat leverde haar elke keer een applaus op. Als cadeau van de school mocht ze wat uitzoeken bij de Bruna, maar het aanbod was te overweldigend. “Ik kon niet direct kiezen. Een boek of tekenmateriaal of iets anders? Daarom heb ik een bon gekregen, zodat ik het straks rustig kan uitzoeken.” Daphne heeft al wel een boek uit het boekenpakket voor de school gekozen, die ze houden mag. “Ik heb hem al bijna uit.” En als het aan haar ligt is dit het begin van de weg naar zelf schrijfster worden en illustrator bij haar eigen verhalen en die van anderen.

De Ickabog
De Ickabog is een sprookje dat J.K. Rowling meer dan tien jaar geleden heeft geschreven als verhaaltje voor het slapengaan voor haar jongste kinderen. Ze beschouwde dit verhaal als een privé verhaal, iets voor haar eigen gezin. Maar ze heeft toch besloten om het verhaal te delen om kinderen en ouders die thuiszitten vanwege de coronacrisis een leuke afleiding te bieden. J.K. Rowling doneert al haar royalty’s aan projecten ter ondersteuning van mensen die extra hard zijn getroffen door de pandemie, in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten.

Een grote stapel boeken, 26 stuks in totaal, won Daphne Uithol voor de schoolbieb door het meedoen aan een tekenwedstrijd. Foto: De Dorpsschool.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant