Het verkoopstalletje van Janke Amerongen aan de Zutphenseweg dat afgelopen vrijdagnacht werd leeggeroofd. Foto: Janke Amerongen

Het verkoopstalletje van Janke Amerongen aan de Zutphenseweg dat afgelopen vrijdagnacht werd leeggeroofd. Foto: Janke Amerongen

Dief haalt verkoopstalletje metvogelhuisjes en kerstboompjes leeg

Algemeen

Teleurstelde Janke Amerongen laat zich niet uit het veld slaan

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Ze is boos maar vooral teleurgesteld. Het verkoopstalletje aan de Zutphenseweg, dat Janke Amerongen had gevuld met het resultaat van haar creativiteit, werd afgelopen vrijdagnacht brutaal leeggeroofd. Alle vogelhuisjes, kerstboompjes en mondkapjes gingen een busje in. Zelfs de kerstverlichting liet de dief niet hangen.

Het is haar grote hobby en passie. Creatief bezig zijn met je handen. En dat resulteerde in het stalletje dat sinds afgelopen zomer tegenover de nieuwe Coop staat. Janke Amerongen bood er een scala aan prachtige zelfgemaakte vogelhuisjes te koop aan. Menig Vordenaar en toerist hield er even stil om ze te bewonderen en er één te kopen. In de afgelopen weken werd het assortiment door de Vordense op verzoek nog verder uitgebreid, met zelfgemaakte houten kerstboompjes die kleurig door haar zijn versierd. Maar zaterdagmorgen was alles weg: tientallen huisjes en kerstboompjes.

Vijf uur
“‘s Morgens rond vijf uur zijn ze meegenomen door een onbekend persoon. Dat is te zien op camerabeelden van zowel de Coop, Dutch PC als van de naaste buurman. Maar jammer genoeg kunnen we op de beelden geen nummerbord van de auto aflezen”, zegt de verbouwereerde en teleurgestelde Janke Amerongen, die zaterdag aangifte deed bij de politie. De dief parkeerde zijn busje op de parkeerplaats naast haar woning op de hoek met de Schoolstraat om vervolgens in een kwartiertje alles in te laden
Afgelopen zomer haalde Amerongen haar uitstalling in het weekeinde nog wel eens binnenshuis. “Maar sinds de horeca in verband met de corona gesloten is laat ik alles altijd buiten staan. Misschien ben ik wel te goed van vertrouwen. Maar je verwacht toch niet dat alles zomaar ineens wordt meegenomen.”
Janke vermoed dat de dief haar gestolen handwerk gewoon weer probeert te verkopen. Naast de tientallen vogelhuisjes en kerstboompjes zijn er ook nog enkele tientallen zelfgemaakte mondkapjes gestolen. Zelfs de kerstverlichting die ze sinds vorige week in haar gezellige verkoopstalletje had opgehangen was weg.

Walgelijk
Nadat ze zaterdag de diefstal op haar eigen Facebookpagina had geplaatst en het gedeeld werd op de Facebook pagina ‘Je bent een Vordenaar…………..’ kwam er een hausse aan reacties en steunbetuigingen op gang. “Het lijkt erop dat dit soort walgelijk gedrag steeds meer toeneemt. Het is zo'n gezellig hoekje wanneer je het dorp komt binnenrijden, maar vooral dat de wereld soms zo verdorven is, dat dit niet meer kan. Als je er nu langs komt is het gewoon triest! Eerder werd je er gewoon vrolijk van met al die kleuren en lampjes. Ik kan zulke dingen niet uitstaan.” Zo maar een aantal van de reacties die te lezen waren. Janke: “Ik heb zondag zelfs een reactie vanuit Enschede ontvangen waar iemand mij wist te vertellen dat in een bosje diverse kerstboompjes waren gevonden die verrekt veel op mijn gestolen boompjes leken. Maar in de loop van zondagmiddag waren die inmiddels ook weer verdwenen.”

Afblijven
In totaal schat Janke de waarde van de gestolen vogelhuisjes, kerstbomen en kerstverlichting op ruim zevenhonderd euro. “Maar daar gaat het mij nog niet eens om. Ze moeten gewoon van andermans spullen afblijven. Als iemand zo’n vogelhuisje of kerstboompje niet kan betalen kunnen ze van mij er zelfs eentje cadeau krijgen. Ik beleef er veel plezier aan om ze te maken. Maar dit is wel een domper. Toch laat ik me niet uit het veld slaan. De komende dagen ga ik weer aan de slag.”
Het kraampje zal op korte termijn weer gevuld worden. “En net als vorig jaar zullen we ons ‘kerstdorp’ weer uitstallen. Want ook dat vinden de mensen ook ontzettend leuk”, laat Janke tot slot weten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant