Deze kerstgroep van Riet Rutting staat op de kerstgroepententoonstelling op de Kranenburg. Foto: Ron Molendijk

Deze kerstgroep van Riet Rutting staat op de kerstgroepententoonstelling op de Kranenburg. Foto: Ron Molendijk

Kerst op de Kranenburg al voor de 21ste keer

Algemeen

KRANENBURG - Voor de 21ste keer houdt het Heiligenbeeldenmuseum de tentoonstelling ‘Kerst op de Kranenburg’. Het is een unieke en internationale verzameling van kerstgroepen, met dit jaar honderden groepen uit de verzamelingen van Riet Rutting en Joop Arends. Ze staan in de Antonius van Paduakerk op de Kranenburg uitgestald in de periode na het Sinterklaasfeest tot en met de zondag na Driekoningen.

Riet Rutting en Joop Arends zijn vrijwilliger bij het museum en lid van de Vereniging Vrienden van de Kerstgroep. Riet Rutting bezit ruim 300 kerstgroepen uit de hele wereld. De nadruk ligt bij haar op groepen uit landen met een rijke kersttraditie, zoals Duitsland, Italië en Oostenrijk. Joop Arends’ belangstelling gaat meer uit naar groepen en afbeeldingen met de H. Familie en kleine groepjes. Hij toont ook fraaie drieluiken, waaronder ‘Pieter Coecke van Aelst’.
De bezoekers kunnen genieten van vaak ontroerende uitingen van volksdevotie en volkskunst uit de gehele wereld. Het museum is omgetoverd in een sfeervol kerstdecor met veel kaarslicht en passende muziek. Het toont zelf ook nieuw verkregen kerstgroepen en de bij de kerk behorende grote kerstgroep staat wederom in een prachtige grot opgesteld. Ook in het portaal is een bijzondere tafereel te bewonderen: een aangeklede kerstgroep uit Friesland.

Reserveren
Reserveren is verplicht en de bezoekers worden verzocht om op tijd te komen. Ook wordt vanwege de coronamaatregelen geadviseerd de drukte rond de kerstdagen te mijden. Kerst op de Kranenburg in de Antonius van Paduakerk is van zondag 6 december t/m zondag 10 januari dagelijks open van 10.30 tot 17.00 uur, behalve op eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag. Entree 6 euro, kinderen t/m 12 jaar gratis. Museumkaart geldig. Reserveren kan via tel. 0575 55 64 88 (alleen tijdens openingstijden). Zie ook de website.


www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant