Kerstengelen omarmen alle bewoners zorghuizen Sensire
Marian Storteler (l.) en Mentha Kalfs van Sensire bij de engelen van Godfried Kleinsmann die reiken van de tuin van de Hackforterhof tot de hemel. Foto: Liesbeth Spaansen
Marian Storteler (l.) en Mentha Kalfs van Sensire bij de engelen van Godfried Kleinsmann die reiken van de tuin van de Hackforterhof tot de hemel. Foto: Liesbeth Spaansen

Kerstengelen omarmen alle bewoners zorghuizen Sensire

VORDEN – Sensire in Vorden zocht en vond kerstengelen. “Engelen kwamen al pakjes brengen met een kaart en hele klassen hebben geknutseld voor het project”, vertellen Marian Storteler-Wopereis en Mentha Kalfs, geestelijk verzorgers van Sensire. Ook kunstenaar Godfried Kleinsmann uit Vorden nam contact op. “Ik heb de oproep letterlijk genomen en houten engelen gemaakt.”

Door Liesbeth Spaansen

“Op het oproepje wie er in deze tijd wat extra liefde en aandacht wil besteden aan de bewoners van de Vordense zorghuizen van Sensire, Hackforterhof en Lindenhof, zijn veel reacties binnengekomen”, vertelt Marian Storteler enthousiast. Zij is in Vorden werkzaam voor de Hackforterhof/Wehmepark aan de Nieuwstad. Het engelenproject werd oorspronkelijk door een stagiaire opgezet in een van de Sensire zorghuizen. “Het leverde daarna in een tweede locatie van Sensire ook veel respons op en daarom doen we het nu ook op de overige locaties.” In Bronckhorst heeft Present een kerstengelenproject opgezet. “Maar het heeft nu ook landelijke aandacht.”

Kunstenaar Godfried Kleinsmann heeft de oproep op zijn eigen manier opgevat. Hij nam contact op met Marian omdat hij een bijdrage wilde leveren voor het engelenproject in Vorden. “Hij wilde graag engelen maken en in de tuinen van de Hackforterhof en Lindenhof neerzetten”, vertelt ze. Marian ging bij Godfried op bezoek om de engelencirkel in zijn tuin te bekijken. “Ik werd daar even stil van, wow. Ik was onder de indruk.” Wie wil, kan deze engelen bezoeken aan de Lindeseweg 8 in Vorden.

Drijfveer van Godfried, beeldend kunstenaar in hout, om engelen voor de Hackforterhof en de Lindenhof te maken, is zijn eigen gevoel voor engelen. “Ik word geïnspireerd door engelen. Ik geef workshops aan mensen die na een verdrietige ervaring zich niet kunnen verwoorden, maar dat wel kunnen door iets met de handen te doen. Zij maken vanuit hun beleving rond de verlieservaring  van zachte steen of zachte houtsoorten. Via het beeld van engelen kunnen herinneringen worden opgeroepen.”

De engelen die inmiddels door Godfried in de tuinen bij de Sensire locaties Hackforterhof en Lindenhof zijn gezet zijn robuust; zeker drie meter hoog. “Ze zijn gemaakt van gewaterd eiken, dat kon ik via het Gelders Landschap kopen. Dat hout heeft drie jaar bij Kasteel Vorden in het water gelegen, waardoor de suiker en het zetmeel eruit zijn. Het kernhout is groter, harder en duurzamer en er komt geen houtworm meer in.”

“Bij de Lindenhof staan ook kleinere engelen op het balkon, voor de huiskamer waar de mensen niet in de tuin kunnen kijken, maar die zijn nog altijd 1,80 meter”, vertelt Mentha Kalfs. “De bewoners vinden het geweldig en wij zijn er ook erg blij mee.”

In aanloop naar kerst worden de tuinen steeds meer omgetoverd tot een winterwonderlandschap met vele kerstbomen, lichtjes en andere versiering. “De intentie is om de onderlinge verbondenheid tussen de bewoners en iedereen die mee wil doen te stimuleren. Alleen nu zonder fysiek contact maar met de beelden. Deze ondersteunt de intentie.” De beelden blijven tot na driekoningen staan.


www.kerstengelen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden