Afbeelding

Van de redactie - Gerwin Nijkamp | Betrouwbare informatie als beste medicijn

Algemeen

“Twee dingen zijn oneindig: het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker.” Albert Einstein wond er geen doekjes om. Ik vermoed dat 2020 een jaar is geweest waarin hij niet op die uitspraak zou zijn teruggekomen. Als wij mensen echt zo slim waren geweest, was ons leven natuurlijk niet lamgelegd door iets dat te klein is om waar te nemen met het blote oog. Nu zijn er mensen die vinden dat al die maatregelen helemaal niet nodig zijn of dat het hele coronavirus zelfs niet eens bestaat, maar ook daarvoor geldt: blijkbaar zijn wij als mens niet in staat om het probleem binnen een jaar op te lossen of op de juiste waarde te schatten.

Kijk om je heen en je komt tot een lange lijst met vraagstukken waar we in al die eeuwen geen oplossingen voor hebben kunnen vinden. Ziektes, milieuvervuiling, verdeling van geld, voedsel, grondstoffen, onenigheid over welk volk recht heeft op een bepaald gebied en niet te vergeten de waarheid zelf. Uit onmacht hebben we elkaar in de loop der eeuwen regelmatig de koppen ingeslagen. Het schaamrood zou je als mens op de kaken komen te staan.

Maar laten we onszelf geen minderwaardigheidscomplex aanpraten en een positieve blik op de geschiedenis werpen. Dan is te zien dat we op veel punten toch wel wat stappen voorwaarts hebben gezet. Einstein droeg daar zelf ook zijn steentje aan bij. Maar zelfs hij is maar een van de ontelbare schakeltjes die de wereld vooruit hebben geholpen.

Als we alleen al naar de medische wetenschap kijken, zijn er wereldwijd duizenden nieuwsgierige onderzoekers bezig met jarenlange studies om met elke doorbraak telkens maar een klein deeltje van vaak een gigantisch vraagstuk op te lossen. Vele ziektes die vroeger dodelijk waren, overleven we nu dankzij die vooruitgang. Er zijn echter ook nog steeds vele aandoeningen die ons fataal worden.

Mijn kennis over het coronavirus is te beperkt om er een stellige mening over te hebben. Wat ik wel zie is dat het voor veel onzekerheid en verdriet zorgt. Niet alleen op het gebied van gezondheid, ook sociaal en economisch. Deze crisis raakt vrijwel iedereen en dat zorgt er ook voor dat we allemaal wel een mening hebben over de situatie waarin we zitten.

Het is erg belangrijk dat al die mensen het recht blijven houden om die mening te hebben. Nog belangrijker is dat wij die mening kunnen vormen op basis van betrouwbare feiten. Met een beetje scrollen door Facebook, YouTube en Google stellen steeds meer mensen hun eigen waarheid samen. Alsof het een IKEA-kast is. Op het oog vaak een aardig geheel, maar na verloop van tijd verzakken planken of laten onderdelen los. Repareren is vaak niet mogelijk, het kwaad is dan al geschied.

De waarheid is enorm kwetsbaar. Als we een goedwerkende democratie willen behouden, is het belangrijk dat we daar een stevig fundament onder leggen. Ook dient het onderhoud gepleegd te worden door kundige waarheidsvinders. Geen beunhazen dus. Een spraakmakende column is snel getikt en een spannend YouTube-filmpje monteren is anno 2020 ook geen kunst. Diepgravend onderzoek doen, de juiste vragen stellen, meningen van feiten onderscheiden om vervolgens genuanceerde, betrouwbare informatie te presenteren is echter een ambacht op zich. Daarom hoop ik dat er in 2021 meer aandacht en waardering komt voor goede journalistiek. Hoognodig en voor een gezonde samenleving misschien wel net zo noodzakelijk als een veilig vaccin tegen het virus.

Blijf gezond en blijf nieuwsgierig!

Gerwin Nijkamp
Hoofdredacteur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant