Foto: Markus Spiske

Foto: Markus Spiske

Cybercrime neemt flink toe tijdens tweede lockdown

Algemeen

NIJMEGEN - Sinds de afkondiging van de tweede lockdown is het aantal meldingen van cybercrime flink toegenomen. In Gelderland is deze stijging het sterkst: van september tot en met november verdrievoudigde het aantal meldingen zelfs ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit.

Tijdens de tweede golf registreerde de Gelderse politie (tot de jaarwisseling) 252 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 76 meldingen. Toch komen er vanuit Gelderland minder meldingen binnen dan gemiddeld in Nederland. Van januari tot en met november 2020 kregen 4,4 op de 10.000 Gelderlanders te maken met cybercrime. Op landelijk niveau waren dit 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders. In Noord-Holland registreerde de politie het vaakst een cybercrime-incident: 9,2 meldingen per 10.000 inwoners.

Zutphen en Voorst
In Gelderland worden inwoners van de gemeente Zutphen dit jaar relatief gezien het vaakst belaagd door internetcriminelen. Vorig jaar waren hier al 9,2 meldingen van cybercrime per 10.000 inwoners. Ook in Voorst (9), Heumen (8,5) en Wijchen (6,8) zijn per 10.000 inwoners relatief veel van dit soort meldingen. Rozendaal kwam er het beste af: in deze gemeente vonden in 2020 tot aan november geen incidenten plaats.

Meer cyber dan inbraken
Mede door de coronamaatregelen lijkt criminaliteit tijdens de tweede golf verder te verschuiven naar online. In negen Gelderse gemeenten kreeg de politie zelfs vaker meldingen van cybercrime dan van inbraken. Dit geldt onder meer voor de gemeenten Zutphen, Barneveld en Nijkerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant