Wilbert Grotenhuys, familieman, supermarktman en voetbalman
<p>Wilbert Grotenhuys. Foto Henry Vreeman</p>

Wilbert Grotenhuys. Foto Henry Vreeman

Wilbert Grotenhuys, familieman, supermarktman en voetbalman

In Memoriam

Door Henk Klein Holte

VORDEN - Wilbert Grotenhuys kon echt genieten van veel dingen in het leven. Van een klein momentje op een voetbalveld tot een gezellig samenzijn, een etentje of een feest. En vooral van zijn familie, zijn gezin, hoe moeilijk de situatie soms ook was. Op 28 december overleed op 58-jarige leeftijd Wilbert Grotenhuys, gesloopt door de ziekte die hem de laatste jaren teisterde.

Het afscheid van Wilbert is op de eerste plaats het afscheid van een echte familieman. Zijn gezin kwam voor hem altijd op de eerste plaats. Ondanks zijn drukke bestaan waarin hij - samen met zijn Yvonne - de supermarkt opbouwde in Vorden, was er altijd aandacht en tijd voor het gezin. Voor zijn dochter Daphne, die van kleins af aan veel extra zorg behoefde en zijn vrouw Yvonne, die de laatste jaren zijn zorg nodig had. Voor zoon Björn, die inmiddels de leiding over de supermarkt heeft, was hij er altijd als supporter op de voetbalvelden van onder meer Vorden, Ulft en Keijenborg.

Voetbal
Voetbal was ook Wilberts andere grote passie. Als rappe aanvaller van de hoofdmacht van Pax, in de hoogtijdagen van de Hengelose voetbalclub, scoorde hij aan de lopende band. Na de verhuizing naar Vorden ging hij spelen voor de plaatselijke voetbalvereniging. Wilbert ontpopte zich door de jaren heen als een echte clubman. Hij maakte doelpunten voor Vorden 1, deed mee aan activiteiten en acties buiten het voetbal om, werd jeugdtrainer en coachte ook het tweede elftal. Daarnaast was hij met zijn supermarkt sponsor van Vorden.
Hij beleefde de sport vol vuur en passie. Zoals hij was, altijd met het gas erop. Hij nam mensen mee in dat enthousiasme en stoorde zich aan mensen die niet honderd procent gaven, al liet hij dat niet vaak merken. Liever probeerde hij hen toch mee te krijgen in zijn beleving van de sport.
Als ondernemer was Wilbert ook graag gezien in het dorp. Hij was jarenlang bestuurslid van de VOV. “Hij zat er zeker niet alleen voor zijn eigen zaak. Hij kwam op voor de belangen van collega-ondernemers. Was betrokken, hielp vol enthousiasme bij allerhande acties. Wilbert was ook als ondernemer altijd positief”, zo typeert VOV-voorzitter Peter Besselink Grotenhuys, die drie decennia de supermarkt runde, waarop door de jaren de vlaggen van Super de Boer, C1000 en nu die van Albert Heijn wapperden. “Wilbert ging altijd van het goede uit. En vol gas vooruit.”

Prins carnaval
Dat positieve bleef volgens Besselink tot op het laatst. “In het app-contact klonk er nog altijd positivisme door. Dat sprankje hoop wilde hij aangrijpen.” Het gevecht tegen de slopende ziekte bleek echter een wedstrijd die hij niet kon winnen. Wilbert was een man met een duidelijke mening, die zich echter door goede argumenten best kon laten overhalen tot een andere mening. Hij was gastvrij, stond altijd klaar voor anderen en hield van feestjes en een lolletje. Zo was hij zelfs ooit prins carnaval. “Zo heb ik Wilbert leren kennen”, vertelt Besselink, zelf ook eens carnavalsprins in Vorden. “Maar als eigenaar van de supermarkt was hij ook niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Dan liep je door de winkel en zag je Wilbert even bijspringen bij het vakken vullen. En met hetzelfde enthousiasme dat je op al die andere momenten bij hem zag.”

Loodzwaar
Na een jarenlang gevecht tegen ziekte met loodzware behandelingen werd duidelijk dat het een ongelijke strijd was. Hij vocht tot het laatst om met kerst thuis bij zijn gezin te kunnen zijn. Dat lukte hem. Op eerste kerstdag was er nog een glimp van de oude Wilbert, vol liefde voor zijn gezin en een grapje hier en daar. Maar de volgende dag was de situatie danig verslechterd. Twee dagen later overleed hij, moegestreden.
Het gezin gaat met Wilbert z’n grote steun en toeverlaat missen. Vorden een enthousiaste ondernemer, die graag zijn steentje bijdroeg aan het algemeen belang. “Altijd zonder zelf op de voorgrond te willen treden. Hij werkte liever in de luwte, maar gaf wel het goede voorbeeld. We gaan zijn betrokkenheid missen. Ik hoop dat we Wilberts enthousiasme blijven behouden in Vorden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden