Een impressie van het Tiny Social House-concept, dat Geert-Jan de Krijger in Bronckhorst wil realiseren. Foto: PR

Een impressie van het Tiny Social House-concept, dat Geert-Jan de Krijger in Bronckhorst wil realiseren. Foto: PR

Zelhemmer wil buurtschap van ‘sociale’ tiny houses

Algemeen

Geert-Jan de Krijger in gesprek met gemeente over concept

Door Henk Klein Holte

ZELHEM – Hij ziet het als een mooie stap om een groot aantal problemen in de wereld het hoofd te kunnen bieden. Zelhemmer Geert-Jan de Krijger (31) komt met een plan dat onder meer het tekort aan sociale huurwoningen, hoge uitstoot van CO2 en stikstof en overlast tijdens de bouw en het afnemen van de natuurwaarden te lijf gaat. Een buurtschap bouwen met een dertigtal tiny houses met een collectieve moestuin, een voedselbos en een gemeenschappelijke ruimte. De Krijger zou zijn Tiny Social Concept graag realiseren in Bronckhorst, bijvoorbeeld bij Zelhem. En meldde zich al bij de gemeente.

De Krijger preekt niet voor eigen parochie als hij het heeft over dit plan. Hij ziet zichzelf niet direct in een tiny house gaan wonen, samen met zijn vriendin en twee kinderen uit de relatie met zijn ex. “Nee, ik denk niet dat dát haalbaar is. De huisjes hebben een woonoppervlak van circa dertig vierkante meter. Met ongeveer vijftig vierkante meter zou het wel kunnen. Ik zou wel graag in een ecologisch huis wonen”, zegt De Krijger.

De Zelhemmer studeerde onder meer internationale groothandel en was werkzaam in de zorg. “Daarnaast heb ik grote interesse in de permacultuur. Ik heb veel over de wereld gereisd en zo kwam ik in aanrakingen met verschillende manieren van wonen, dus ook de tiny houses. Ecologische woonvormen spreken mij heel erg aan. Evenals de sociale processen. Zo ontstond het idee voor de kleine buurtschap met kleine huisjes binnen de norm van de sociale huur en veel groen, grotendeels zelfvoorzienend door de moestuin en een groot voedselbos.”

De Krijger vertelt over een klein project in Canada waar hij ook ideeën opdeed. “Het was heel slim doordacht. Alle luxe van een normaal huis was heel geavanceerd ingebouwd in de tiny houses, heel comfortabel. Het hele project was volledig zelfvoorzienend tot aan het opvangen van regenwater, dat door een filtersysteem kon worden gebruikt.”
“Klein wonen en zelf de voedsel-, energie- en watervoorziening in beheer hebben, geeft een vrij gevoel”, meent hij. “Daarbij moet het voor iedereen betaalbaar en dus bereikbaar kunnen zijn, dus niet tegen de huursubsidiegrens. En het mooie is dat het aansluit bij de gemeentelijke verduurzamingsplannen.”

In zijn ideaalbeeld komen er voornamelijk Bronckhorsters te wonen, met affiniteit met tiny houses en de cultuur eromheen. “In deze gemeente wonen best veel mensen die hier affiniteit mee hebben, merk ik. Het moet een prettige gemeenschap worden met gelijkgestemden. Ik wil ook dat de bewoners instemming krijgen wie er komen wonen. Maar het is natuurlijk wel een bepaalde groep mensen die zich tot dergelijke plannen aangetrokken voelt.”

De ambitieuze Zelhemmer denkt dat als hij de geïnteresseerden bij elkaar heeft en er groen licht komt vanuit de gemeente, zijn plannen vlot kunnen worden gerealiseerd. “Dat moet heel snel kunnen. In vier of vijf maanden moet de bebouwing kunnen staan. De woningen zijn prefab en dat betekent dat er maar weinig bouwverkeer nodig is, dus weinig overlast en goed voor de beperking van de stikstof- en CO2-uitstoot. Maar een bestemmingsplanwijziging gaat vermoedelijk meer tijd vergen”, stelt hij. “Ik wil er graag zelf van A tot Z bij betrokken blijven. Er komen geen grote vastgoedpartijen aan te pas. Het plan moet worden gefinancierd door investeerders. En die staan te springen om in te stappen, omdat ze de visie onderschrijven.”

Hij omschrijft zijn visie kort: “Mensen te stimuleren om energie- en klimaat-bewust te laten leven en wonen; de ruimte hebben om zichzelf te kunnen voorzien in voedsel; mensen stimuleren om hectaren aan bomen te planten en dit alles toegankelijk maken voor iedereen. Een alternatieve, zeer energiezuinige en milieubewuste levensstijl introduceren, zonder dat mensen comfort hoeven in te leveren, is in mijn visie de meest effectieve, stimulerende en bijdragende manier om mensen te laten verduurzamen en de gemeente groener te maken. En betaalbaar voor elke portemonnee.”

Hij verwacht tussen de twee en drie hectare grond nodig te hebben voor het project met dertig woningen. Met Bronckhorst is hij inmiddels in gesprek over zijn plannen. De gemeente laat weten dat De Krijger eerst voldoende belangstellende bij elkaar moet krijgen en met een locatie-voorstel moet komen. Dan gaat de gemeente kijken of dat haalbaar is en er medewerking kan worden verleend. Maar de gemeente laat via de communicatieafdeling weten op zich positief te staan ten opzichte van zijn plan: ‘Het is een vernieuwende woonvorm en dat stimuleren we in ons woonbeleid. Het is echter nog niet concreet genoeg op het moment als het gaat om bijvoorbeeld geïnteresseerden of een locatie. Daar moet hij eerst mee aan de slag.’

Zorgconcept
Er leeft bij De Krijger overigens ook een idee om ‘Tiny Woon en Zorg’-oplossingen op te zetten. “Mijn zus heeft Asperger, wat valt in het autisme spectrum. Daar is mijn drive uit voortgekomen om Tiny House woon- en zorgoplossingen op te zetten. Ook andere zorgbehoevende kinderen, jongeren en ouderen hoop ik hiermee een fijne, prikkel vrije plek in de natuur te kunnen bieden.”

Over de vorm zegt hij: “Het uiterlijk lijkt veel op het Sociaal Wonen concept, inclusief een voedselbos en moestuinen, alleen de gemeenschappelijke ruimte -die bij het reguliere concept kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld, cursussen, yogalessen, verjaardagsfeestjes en flex-werkplekken- zal grotendeels een ruimte zijn voor zorggerichte zaken zoals behandelingen en therapieën. Het totale project kan iets kleinschaliger zijn, voor bijvoorbeeld autisten en andere prikkel-gevoelige zorgbehoevenden.”

Mensen die wat voelen voor deze concepten of er meer over willen weten, kunnen contact opnemen met Geert-Jan de Krijger via onderstaand mailadres. Voor een indruk hoe het eruit zou kunnen gaan zien, kan men de 3D-animatiefilm bekijken. (De link naar YouTube van het concept in een 3D model:
https://www.youtube.com/watch?v=wQtzglgbhMU )

www.tinysocial.nl

info@tinysocial.nl

Een artist impression van Tiny Social Bronckhorst. Foto: PR
Een parkeerplaats aan de rand van de nieuwe buurtschap met dertig tiny houses en een gezamenlijke ruimte. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant