Crowdfunding voor bijzonder kunstwerk aan Baakse Beek
<p>Zo moet de Bilders Folly van Floris Brasser eruit gaan zien. Foto: PR</p>

Zo moet de Bilders Folly van Floris Brasser eruit gaan zien. Foto: PR

Crowdfunding voor bijzonder kunstwerk aan Baakse Beek

VORDEN - Aan de Baakse Beek in Vorden komt een opvallend kunstwerk, genaamd: de Bilders Folly. Het werk is door de Vordense beeldend kunstenaar Floris Brasser ontworpen en vormt de afsluiting van de aanleg van het Bilderspad en de herinrichting van het beekdal van de Baakse Beek.

Het idee voor de Bilders Folly is ontstaan uit de samenwerking van de stichting KunstInVorden met de kunstenaar en de Bilderspadwerkgroep. Het publiek kan meehelpen aan de totstandkoming door een financiële bijdrage te doneren. Vanaf heden kan dat via de website Voordekunst.
De folly van Floris Brasser bestaat uit vijf op een bijzondere wijze met elkaar verbonden verticale stammen. Het bouwwerk biedt de wandelaar een plek tot bezinning, om uit te rusten en te genieten van het beekdal. Voor jong en oud een betekenisvolle ontmoetingsplek.
Het kunstwerk wordt opgericht bij het Komvonder, bij de vroegere bleek en met zicht op de kerk van Vorden. Het kunstwerk staat hier op een kruispunt van paden en Floris Brasser speelt in zijn ontwerp met de richtingen van het kruispunt. Van welke kant de wandelaar ook komt: de Bilders Folly biedt telkens een andere aanblik.

Schilder
De folly verwijst naar de landschapsschilder Johannes Warnardus Bilders die tussen 1868 en 1878 in Vorden vele prachtige schilderijen en tekeningen maakte. De in zijn tijd vooraanstaande schilder en pur sang romanticus had een voorliefde voor oud geboomte. Voor hem waren oude majestueuze bomen bij uitstek een uitdrukking van de vergankelijkheid. De Bilders Folly verbeeldt op een eigentijdse wijze de beleving die Bilders 150 jaar geleden in het beekdal onderging.
De folly haakt ook aan bij het Bilderspad, de in 2019 geopende wandelroute. Voor dit pad maakte Floris Brasser een aantal informatiezuilen, geplaatst op plekken die Bilders in zijn schilderijen heeft vereeuwigd.

Bijdrage
Voor het mogelijk maken van de Bilders Folly hebben de gemeente Bronckhorst en Waterschap Rijn en IJssel al een financiële bijdrage toegezegd. De kosten voor het maken van het ontwerp nam Cultuur Oost voor haar rekening. De nu gestarte crowdfundingactie moet de aanschaf mogelijk maken van het materiaal, onder meer de houten stammen. De actie loopt van vrijdag 22 januari tot en met woensdag 3 maart. Kunstenaar en initiatiefnemers streven ernaar de het werk op of omstreeks 21 juni 2021 te onthullen. Sponsors kunnen hun bijdrage aanmelden op de website van platform Voordekunst.
Meer informatie is te vinden op de website van het Bilderspad. Voor wandelaars is er een brochure met een kaart van deze wandeling en meer informatie te verkrijgen bij de VVV en de Bruna in Vorden. Het bij het Bilderspad behorende boek 'De zomers in Vorden 1868-1879' (ISBN 978 94 924 7425 4) is verkrijgbaar bij elke erkende boekhandel.


www.voordekunst.nl
www.bilderspad.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden