De berk is voor de molen is gekapt vanwege een scheur in de stam en rot in het kernhout. Foto: Sander Grootendorst

De berk is voor de molen is gekapt vanwege een scheur in de stam en rot in het kernhout. Foto: Sander Grootendorst

Vordense berk legt het loodje

Algemeen

VORDEN - Toepasselijke foto, begin december, op de hoek van de Hertog Karel van Gelreweg en de Dr. C. Lulofsweg in Vorden: zie de maan schijnt door de bomen. Nauwkeuriger gezegd: de maan scheen, pal voor sinterklaasavond, door de berk. Die boom met zijn karakteristieke, decoratieve witte bast.

Door Sander Grootendorst

De derde blikvanger op de foto is de molen van Kluvers, zoals hij in de volksmond bekend staat. De oorspronkelijke naam is molen De Hoop. Gebouwd in 1850.

Zo oud kan een berkenboom niet worden. Met tachtig jaar is het maximum wel bereikt, al zijn er die de honderd hebben gehaald.

Een maandje of twee later, februari 2021, blijkt de boom te zijn gekapt. Vreemde ervaring, vooral voor de omwonenden: een object waar je jarenlang tegenaan hebt gekeken, is opeens verdwenen. Een communicatiemedewerker van de gemeente Bronckhorst laat weten dat je voor het kappen van een berk geen vergunning hoeft aan te vragen. “Het is een zachthoutsoort en die hebben maar een beperkte levensduur. De specifieke boom bij de molen had een grote scheur in de stam. Dit was op zich al reden genoeg de boom te vellen, maar nadien bleek bovendien dat er ook rot in het kernhout zat. We laten bomen natuurlijk zolang als kan staan, maar als ze onveilig worden nemen we maatregelen. Dat is dus in dit geval ook gebeurd.”

Uniek aan Vorden is de aanwezigheid van twee molens aan weerszijden van de brede Hertog Karel van Gelreweg. De andere is de Hackfortse Windmolen uit 1851. Rond molens mogen natuurlijk niet te veel bomen staan, want dat zijn windvangers. Maar die ene berk kon geen kwaad. Nu hij is verdwenen hebben de molens volledig vrij zicht op elkaar. De attractiviteit van dit stukje Vorden is er niet minder om. Vorige week, toen er sneeuw was gevallen, zag het er extra idyllisch uit.
De berk is niet meer, leve de molens!

In december stond de berk nog bij de molen. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant