<p>Het was negen jaar geleden dat er zo massaal op de gracht en de vijver van kasteel De Wildenborch kon worden geschaatst. Foto: Jan Hendriksen </p>

Het was negen jaar geleden dat er zo massaal op de gracht en de vijver van kasteel De Wildenborch kon worden geschaatst. Foto: Jan Hendriksen

Volop schaatsplezier in Vorden

VORDEN - Een mooi wit sneeuwdek, een strakblauwe hemel met een zonnetje en op het ijs het schrapende geluid en geklap van schaatsen. Vanaf vrijdag kon er voor het eerst in lange tijd weer geschaatst worden op verschillende locaties in Vorden. Natuurlijk op de Vordense ijsbaan aan Het Hoge waar bestuursleden en vrijwilligers van IJsvereniging Vorden alles in het werk hadden gesteld om de vierhonderd leden een optimale ijsvloer aan te bieden. Maar ook op andere plekken in Vorden stonden heel wat mensen op de ijzers. Zoals op de gracht van Kasteel De Wildenborch en op visvijver ‘De Holtmaet'. En dat leverde sfeervolle ‘plaatjes’ en verhalen op.

Door Jan Hendriksen

Op de Vordense ijsbaan zitten zondagmiddag enkele bestuursleden en vrijwilligers van IJsvereniging Vorden vanuit de gesloten kantine voldaan naar de schaatsverrichtingen van de bezoekers te kijken. In verband met de coronamaatregelen was in samenspraak met de gemeente Bronckhorst besloten dat alleen de ruim vierhonderd abonnementhouders van de vereniging de baan op mochten. “Het is sinds vrijdagavond al gezellig druk. En vanmiddag hebben we wederom een heerlijke middag op de ijsbaan. Een dikke pluim voor alle bezoekers. Er was geen gedoe en iedereen toonde gewoon respect voor elkaar. Sommige bezoekers hebben in het zonnetje zelfs even lekker gepicknickt op een van de bankjes. En Coop Vorden bracht voor de vrijwilligers vanmiddag nog een heerlijk versgebakken saucijzenbroodje. Kortom, niemand is iets tekort gekomen”, zegt bestuurslid Marinus Groot Jebbink van IJsvereniging Vorden.
Nadat er vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur geschaatst kon worden was de ijsbaan op zaterdag en zondag van 13.00 tot 20.00 uur geopend. Het grootste deel van de ijsvloer was goed geprepareerd. Marinus Groot Jebbink: “Maar het is en blijft natuurijs. Er waren prachtige stukken maar ook mindere goede gedeeltes. En dat waren voornamelijk de stukken waar veel sneeuw op had gelegen. Op een klein stukje na hebben we de baan sneeuwvrij kunnen maken. Door de sneeuw was het ijs echter erg broos. Op één plek zijn we er zelfs met de veegmachine doorheen gezakt. Maar daar hebben we smakelijk om gelachen.”

Schaatsdisco
Zaterdag- en zondagavond was er ineens schaatsdisco op de visvijver ‘De Holtmaet’ in Vorden. Michel Besselink: “Het was een spontaan idee. Ik stond zaterdag samen met mijn neef Eric Besselink te kijken naar de jeugd die aan het schaatsen was. Zal ik eens een speakersetje uit de opslag halen zodat er een beetje gezelligheid bij komt? Goed idee zei Eric, dan regel ik de stroom wel even. En het was zo gepiept. Ja, en dan denk je even verder: en vanavond dan? Zal ik nog een paar discolampen ophalen. Ja top, en zo gezegd zo gedaan. En toen was daar zaterdag- en zondagavond zo opeens een ijsdisco op de visvijver”, vertelt Michel die normaal elk weekend onderweg is als dj van 80's- en 90's-feestjes. En zo heeft de jeugd van acht tot zestien jaar beide avonden tot half negen schaatsend kunnen genieten van discospektakel. Michel en Eric Besselink: “We hebben alleen maar complimenten gekregen van de ouders en de schaatsers onvergetelijke avonden bezorgd. Dat doet ons goed in deze coronatijd.” Volgend jaar weer? “Ja, zeker weten. Hopelijk krijgen we dan weer een vorstperiode.“

Idyllisch
De meest idyllische plaatjes waren afgelopen weekeinde ongetwijfeld te maken van het schaatsplezier van de honderden schaatsers op de gracht van kasteel De Wildenborch. Het was negen jaar geleden dat er zo massaal kon worden geschaatst op de gracht en de vijver van het landgoed van Jennine en Evert-Kees van de Plassche-Staring. Jeugdsentiment voor menig schaatser. Zoals bij Ingrid Addink-Pladdet uit De Wildenborch. Samen met haar man Johan en hun drie kinderen Ise (8), Guus (6) en Bart (4) en ‘Opa en Oma Addink’ uit Harfsen stond ze op het ijs. De familie beleefde de ‘wintermiddag’ van hun leven.
Wie ook volop plezier hadden waren Harry Eggink en Sander Roosendaal uit Vorden. Op deze ‘carnavalszondag’ had het schaatsende tweetal zich ludiek in een roze ‘Onesie’-outfit gestoken. En dat zorgde voor de nodige hilariteit onder de schaatsers die verder van een perfecte ijsvloer konden genieten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden