Magda en Martin Borgonjen in hun winkel die 50 jaar bestaat. Foto: Henri Bruntink
Magda en Martin Borgonjen in hun winkel die 50 jaar bestaat. Foto: Henri Bruntink (Henri Bruntink)

Naaimachinespecialist Borgonjen bestaat 50 jaar

LOCHEM - Naaimachinespecialist Borgonjen. Die naam klinkt nagenoeg elke Lochemer bekend in de oren. En niet alleen Lochemers. De klanten komen uit de wijde omgeving. Op 24 februari bestond de zaak precies vijftig jaar. Deze mijlpaal vormt meteen de opmaat naar het einde van de activiteiten. Niet zo gek want al zie je het ze absoluut niet aan; het ondernemerspaar Martin en Magda Borgonjen zijn respectievelijk bijna 80 en 75 jaar oud.

Door Henri Bruntink

In december was het paar ook nog eens 50 jaar getrouwd. Ze voelden zich vereerd dat ze bij die gelegenheid een kaart en een bos bloemen van de burgemeester en wethouders mochten ontvangen. Vlak nadat ze in het huwelijk traden begonnen ze met de winkel aan de Nieuwstad in Lochem. In naaimachines en dierbenodigdheden.

Vorden
De vader van Martin Borgonjen had in Vorden een soortgelijke zaak. Die was echter te klein om er twee gezinnen van te kunnen voeden, dus zoon en schoondochter moesten elders aan de slag. “We hebben destijds ook gekeken naar een pand aan de Bierstraat maar vonden die minder geschikt”, aldus Martin Borgonjen.

Hij kreeg het vak thuis met de paplepel ingegoten. En de vakkennis werd uitgebreid en op peil gehouden doordat veel fabrikanten van naaimachines eisten dat hun dealers technisch altijd op de hoogte moesten blijven van de nieuwste ontwikkeling. Vaak moest de kennis bij elk nieuwe model dat op de markt kwam worden bijgeschaafd. Martin Borgonjen reisde naar fabrieken in Zweden, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Beslagen ten ijs
In de tijd dat de winkel startte, in 1971, waren ook vakdiploma’s vereist en dus kwam Martin Borgonjen meer dan goed beslagen ten ijs. Zijn vakkennis en oog voor de klant spraken zich rond. Ook nu nog zijn er klanten tot in Apeldoorn en tot achter Deventer te vinden. De Achterhoek en Twente behoren tot het werkgebied.

Tot een paar jaar geleden deed Magda Borgonjen veel verstelwerk. Onder meer door problemen met haar ogen liet ze die activiteiten overnemen door Gerdies Verstelwerk. Ze is erg te spreken over het werk van Gerdie Evenhuis-Eertink. “Ze doet het heel goed. Ik krijg veel positieve reacties en we sturen nog steeds klanten naar haar door”, zo klinkt het.

Rondweg
Ondernemers zijn doorgaans geen actievoerders maar daar kwam ergens in de jaren ‘80 even verandering in. Samen met andere bekende ondernemers, zoals Jan Coers van Takken Mode en kapper Piet Wondergem werd de Nieuwstad met sloopauto’s afgesloten. Het protest gold het als maar doordenderende vrachtverkeer. Zelfs toen was het al járen geleden dat een rondweg werd beloofd.

Martin zegt: “Door onze actie is de komst van het eerste deel van de rondweg waarschijnlijk versneld. We kregen toen te horen dat het andere deel nog wel even op zich zou laten wachten. We wachten nog steeds.” En verder: “Na de actie moesten we bij burgemeester Beuke op het matje komen. We mochten het nóóit meer doen.”

Braderie
Later, bij de opening van het appartementencomplex ‘Wapen van Lochem’ organiseerden de Nieuwstad ondernemers een feestelijke braderie. Dat had nogal wat voeten in de aarde want in de vergunning kwam te staan dat één rijstrook vrij moest blijven voor de lijnbus. Er moesten verkeersregelaars met portofoons aan te pas komen om dit in goede banen te leiden.

Teug naar de geschiedenis van de zaak. In 1989 overleed de vader van Martin Borgonjen plotseling. Vanaf dat moment runde hij ook de naaimachinewinkel in Vorden. Dat zou duren tot 2005. In de tussentijd, in 1999, werd overigens besloten om te stoppen met de dierbenodigdheden.

Vogelverenigingen
Zelf is hij ook een vogelliefhebber. Lochem telde destijds drie vogelverenigingen. En omdat hij als voerleverancier geen stiefkinderen kon maken, was hij lid van alle drie. Hij suggereerde dat een fusie wellicht een goede optie was om veel mooiere en grotere shows te maken, maar dat viel aanvankelijk niet in goede aarde. “Pas veel later kwam een van de bestuursleden bij mij in de winkel en erkende hij dat ik wel gelijk had gehad”, zo herinnert Martin Borgonjen zich.

Privé was het echtpaar Borgonjen decennia lang betrokken bij de Lochemse kegelclub. Dat deden met enthousiasme en ze waren onder jaarlijks actief bij het bekende stratentoernooi.

Naar het einde
Het stel heeft vier kinderen die allemaal een ander levenspad hebben gekozen. Dat betekent dat ze in de loop van dit jaar een punt achter hun werkzame leven zetten. Door corona dreigt uitstel van het vieren van het jubileum. Ze hadden dit met de klanten willen vieren via onder meer speciale acties. Wellicht kan dit nog in maart. Aansluitend volgt de leegverkoop van de zaak. De streefdatum om te stoppen ligt rond medio juni. Vastgoedontwikkelingen op de Nieuwstad zijn mogelijk een uitkomst voor het ondernemerspaar.


Naaimachinespecialist Borgonjen
Nieuwstad 31 Lochem

borgonjennaaimachinespecialist.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden