<p>De duizenden sneeuwklokjes en winterakonieten waren overal in de tuinen en in het bos ontwaakt terwijl er twee weken geleden nog werd geschaatst op de grachten. Foto: Jan Hendriksen </p>

De duizenden sneeuwklokjes en winterakonieten waren overal in de tuinen en in het bos ontwaakt terwijl er twee weken geleden nog werd geschaatst op de grachten. Foto: Jan Hendriksen

Bezoekers Sneeuwklokjesweekend De Wildenborch proeven de lente

Klokjes en winterakonieten hebben de sneeuw en de kou goed doorstaan

Door Jan Hendriksen

WILDENBORCH - De tegenstelling was groot. Twee weken geleden stonden er nog tientallen enthousiaste schaatsers op de grachten en de karpervijver van landgoed De Wildenborch. En afgelopen weekend was het er met het Sneeuwklokjesweekend volop lente. Op zondag kwamen bijna duizend liefhebbers genieten op de particuliere historische buitenplaats.

De duizenden sneeuwklokjes en winterakonieten waren inmiddels overal in de tuinen en in het bos ontwaakt nadat ze twee weken geleden nog onder een dikke laag sneeuw lagen. Voordat de sneeuw viel hadden Evert-Kees en Jennine van de Plassche-Staring van landgoed De Wildenborch ze al gesignaleerd. “Zouden ze het redden onder die koude deken? Of hield die ze juist warm?”, was hun grote vraag. Het antwoord was zaterdag en zondag zichtbaar. De witte en gele bloempjes hadden zich opgericht alsof er niets gebeurd was.

Eénrichtingsroute
De gemeente Bronckhorst had toestemming verleend voor het openstellen van de tuinen. Vanzelfsprekend golden hierbij de huidige coronamaatregelen en stond de veiligheid van bezoekers en vrijwilligers voorop. Zo was er in de tuin een éénrichtingsroute uitgezet. En daar hield, op een enkeling na, iedereen zich keurig aan. Het Koetshuis bleef helaas gesloten. Maar met het verwachte mooie lenteweer hadden Evert-Kees en Jennine van de Plassche-Staring besloten om Hotel Bakker te benaderen om de bezoekers toch van een kleine versnapering te kunnen laten genieten.

Boordevol
Wat afgelopen weekeinde opviel was dat de grachten en vijvers boordevol water zitten. Dankzij de vele regen van afgelopen winter en de ingrepen die Waterschap Rijn en IJssel op De Wildenborch heeft uitgevoerd, steeg het peil in de watergangen rondom het kasteel. Wat men had uitgedacht bleek succesvol. Uit het aangrenzende oostelijk gelegen weiland kwam het oppervlaktewater - via een nieuw aangelegde verbinding - naar het landgoed toegestroomd. Het vulde, samen met de overvloedige regen, de grachten. Toen eenmaal het gewenste niveau was bereikt werd het overtollige water aan de westzijde weer afgevoerd. Precies zoals het was uitgedacht en berekend.
“Wat dat gaat betekenen voor de zomer, hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden - hitte/droogte - maar het startniveau is in elk geval gunstig. En dat is uitermate goed voor de bomen en de ondergroei in het bos”, zo liet Evert-Kees van de Plassche zondagmiddag weten toen tegen drie uur de laatste bezoekers een kijkje kwamen nemen op het prachtig onderhouden landgoed.

Voorjaarspracht
Tijdens het pinksterweekend op zondag 23 en maandag 24 mei kunnen tuinliefhebbers en wandelaars wederom genieten van een wandeling langs de bloemen in de romantische tuinen. Tijdens de Open Tuinendagen laat De Wildenborch dan de voorjaarspracht zien. En de Tuinendagen worden op tweede pinksterdag (24 mei) gecombineerd met de ‘Dag van het Kasteel’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden