Luuk Stam. Foto: Jan van den Brink
Luuk Stam. Foto: Jan van den Brink

Luuk Stam: ‘Meilandjes hebben veel voor Hengelo betekend’

HENGELO - Met zijn column ‘Misselijkmakend’ in deze krant, over de manier waarop De Telegraaf het dorp Hengelo en de relatie met de familie Meiland onlangs neerzette, heeft Luuk Stam ontzettend veel reacties ontlokt. Vrijwel iedereen is het met hem eens dat de conclusie van de krant: Hengelo kotst Meilandjes uit, ‘op niets gebaseerd is’. Bijzonder vindt hij de reactie van een ouder echtpaar dat een kaartje in zijn bus stopte met de tekst: ‘Wij denken er net zo over. Hartelijk dank’. Deze week staat er zelfs een interview met Luuk en enkele dorpsgenoten in weekblad Story naar aanleiding van de ontstane commotie.

Door Rudi Hofman

Sinds de komst van Martien, Erica, Maxime en Claire Meiland naar zijn woonplaats is Luuk het realityprogramma over de familie intensief gaan volgen. ‘’Ik ben fan geworden. Het is een heel grappige familie, die heel alledaagse dingen overkomt en daar uitbundig op reageert. Natuurlijk worden er zaken uitvergroot, maar ik vind het echt leuk.” In deze discussie gaat het er echter niet om of iemand wel of geen fan is van de Meilandjes, benadrukt Luuk. “Een grote landelijke krant zet Hengelo op zo’n manier neer, dat het dorp wordt zwartgemaakt. En daarna nemen diverse andere media dit over, terwijl er van de berichtgeving niets klopt. Uit veel reacties blijkt ook dat veel mensen zeggen zich niet in het verhaal te herkennen.”

Luuk Stam, een geboren en getogen Hengeloër, is naast columnist ook journalist. Hij schetst dat de verslaggever van de ‘krant van wakker Nederland’ precies wist wat voor soort verhaal hij wilde gaan schrijven en daar vervolgens de juiste bronnen bij heeft gezocht. Luuk: “Ik weet hoe het werkt, maar dit is niet mijn manier van werken. Ik schrijf liever verhalen waarin diegenen over wie het gaat zich ook kunnen vinden.”

Mooie band
De Meilandjes verhuizen rond 1 juni naar een villa in Noordwijk. Volgens De Telegraaf zwaait Hengelo de familie opgelucht uit en hangt het Gelders dorp nog net niet de vlag uit. ‘Zo’n schop na zou absurd zijn. In de korte tijd dat Martien, Erica, Maxime en Claire hier wonen, zijn ze volop bezig geweest om een mooie band met het dorp op te bouwen’, schrijft Luuk hierover in zijn column. “Qua promotie voor Hengelo en de plaatselijke middenstand heeft de familie veel betekend. Martien zit vaak bij Jinek en hij en de andere Meilandjes zijn altijd heel positief over het dorp en de omgeving. Ze genieten hier echt van de rust en de ruimte en noemen in interviews vaak de namen van Hengelose ondernemers. Toen zij vanuit Frankrijk hier kwamen, gaven ze bij Eetcafé Jansen & Jansen een remigratieborrel voor familie, vrienden en buren. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar nog wel eens terugkomen.”

Martien Meiland heeft Luuks column inmiddels ook gelezen en is ermee in zijn nopjes: ‘En zo is het....dank Luuk!!’, laat de extravagante realityster in een reactie op Facebook weten. Als het aan Luuk Stam ligt, volgt in de komende maanden nog een mooi afscheidsinterview met de kleurrijke familie.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden