<p>Wim van Belzen maakt op vrijdagmorgen regelmatig filmimpressies voor de Facebook pagina &lsquo;Vordense Weekmarkt op vrijdag&rsquo;. Foto: Jan Hendriksen</p>

Wim van Belzen maakt op vrijdagmorgen regelmatig filmimpressies voor de Facebook pagina ‘Vordense Weekmarkt op vrijdag’. Foto: Jan Hendriksen

Vordenaar verkoopt de markt op Facebook

‘Vordense weekmarkt mag zich wel wat meer profileren’

Door Jan Hendriksen

VORDEN - “Goedemorgen. Het is vandaag op deze laatste vrijdagmorgen in maart nog aan de frisse kant maar de marktkooplieden staan weer voor u klaar. Dus kom gezellig langs, geniet van de prettige sfeer waar de markt altijd om bekend staat en vervolgens zit je dit weekend lekker thuis te smullen van al het lekkers wat de marktkooplieden inmiddels in de kramen hebben liggen. Maar er is in verband met de coronamaatregelen nog steeds geen toestemming voor de non-foodkramen. En dat is best wel jammer.”

Ziehier het commentaar bij een korte filmimpressie op de facebookpagina ‘Vordense Weekmarkt op vrijdag’ die sinds twee maanden online is. Menigeen vroeg de afgelopen weken zich af wie er achter dit initiatief zit. Nader onderzoek leidde naar Vordenaar Wim van Belzen (65). Het bleek zijn eigen idee.
De facebookpagina van Van Belzen telt inmiddels bijna vijfhonderd volgers en wordt breed gedragen door zowel de Marktvereniging Vorden als door de marktondernemers die er staan met onder meer bloemen, groente, fruit, noten, kaas, brood, vis, vlees, wol, (nacht)kleding en sokken.

Profileren
“Onder het motto ‘De Vordense weekmarkt mag zich wel wat meer proflleren’ heb ik deze facebookpagina opgezet”, vertelt Wim van Belzen vorige week vrijdagmorgen in alle vroegte als enkele marktkooplieden nog bezig zijn om hun waar uit te stallen en de eerste Vordenaren zich aandienen om hun wekelijkse aankopen te verzamelen. “Proeven en ontmoeten. Dat is de kracht van de ambulante handel. En ik vindt het gewoon leuk om op deze manier de Vordense weekmarkt onder de aandacht te brengen bij een breder en vooral jonger publiek. De markt heeft ook een sociale functie. En die mag niet verloren gaan”, aldus Van Belzen die zichzelf omschrijft als een echt ‘dorpsmens’.
Het marktpubliek waardeert inmiddels het initiatief, zo is op te tekenen als we enkele vroege ‘vogels’ aanspreken. Ook Marktvereniging Vorden bij monde van penningmeester Ina Scheffer-Broekgaarden is zeer content met Van Belzens idee. “Dit initiatief spreekt zeker de jonge generatie aan. Op deze manier binden en bereiken we ook jongeren. Nu bestaat een groot deel van onze trouwe bezoekers van de markt namelijk uit ouderen.”

Prachtig
Ook de marktlooplieden vinden het initiatief prachtig. Sommigen laten Van Belzen in een speciale appgroep in de loop van de week weten welke aanbiedingen zij hebben. “Een geweldig en mooi initiatief”, aldus Jochem van de Bunt van Bakker Jochem uit Spakenburg. Eenzelfde reactie laat Lucien Huusken van Huusken Groente en Fruit uit Enschede horen. “Het gaat goed in coronatijd met onze handel in de buitenlucht. Het initiatief van Van Belzen draagt alleen maar meer bij om de weekmarkt op een nog positievere wijze naar voren te brengen.” Ook Sven van Diermen van de gelijknamige vishandel uit Spakenburg vindt het een prachtig idee. “Zeker ons als jonge ondernemers spreekt deze vorm van interactie met het publiek aan. Chapeau.”

QR codes
Tevens willen de marktkooplieden laten zien dat zij nu te vinden zijn op de sociale media. Door het scannen van een QR-code wordt men doorgeleid naar de facebookpagina van de ‘Vordense Weekmarkt op vrijdag’ (@VordenseWeekmarktopvrijdag) en de website van de Marktvereniging Vorden.

Geschiedenis
De Vordense Weekmarkt is er al sinds 1906. De ‘Vereniging tot het bevorderen van het Marktwezen in de gemeente Vorden’, kortweg Marktvereniging Vorden genoemd, is dus al 115 jaar oud. Bestond in de beginjaren van de vorige eeuw de Vordense weekmarkt hoofdzakelijk uit de handel in kalveren, koeien, kippen en biggen, momenteel ziet de markt er totaal anders uit. Toch is de doelstelling van de Marktvereniging Vorden niet veel veranderd: ‘Het bevorderen van het marktwezen en van andere openbare belangen in Vorden voor al haar bezoekers’, zo valt op te maken uit de statuten van de vereniging.
Het waren baron Van der Borch van Verwolde van kasteel Vorden en mr. W.J. Thate van kasteel Den Bramel die begin vorige eeuw de ‘aanjagers’ waren voor de oprichting van de lokale marktvereniging. Deze beide ‘heren’ waren zeer begaan met de plaatselijke bevolking. Zozeer zelfs dat zij vonden dat er in Vorden wel wat meer activiteiten ontplooid mochten worden. En om de dorpsbewoners ook wat te laten verdienen werd besloten een marktvereniging op te richten. Er werd wel eens afgegeven op de ‘baronnen’, maar deze bleken uit het goede hout gesneden.

Mond- en klauwzeer
Toen er begin jaren zestig van de vorige eeuw mond- en klauwzeer uitbrak was het gedaan met de levende have. Anno 2021 hebben twaalf standhouders van alles in de aanbieding: fruit, groente, kaas, noten, brood, vis, vlees, bloemen, wol, kleding, sokken, ondermode en nachtkleding, batterijen, bandjes voor horloges en inktpatronen. Men kan er zelfs messen laten slijpen.


www.vordenseweekmarktopvrijdag.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden