<p>Dat is nog eens werken aan de toekomst: de zwerfafvalbrigade telt ook jeugdige leden. Foto: Henk Schippers, Levend Landschap Vierakker</p>

Dat is nog eens werken aan de toekomst: de zwerfafvalbrigade telt ook jeugdige leden. Foto: Henk Schippers, Levend Landschap Vierakker

Vierakker houdt het dorp schoon

VIERAKKER - De vorig jaar opgerichte zwerfafvalbrigade van Vierakker heeft in de week van de landelijke Opschoondag haar beste beentje voorgezet en alle bermen in het dorp van zwerfvuil ontdaan. En dat loonde de moeite. In totaal werd ruim veertig kilo afval uit het groen geplukt en naar het verzamelpunt gebracht.

Veertig kilo klinkt in eerste instantie niet als heel erg veel. Maar als je bedenkt dat heel Vierakker iets meer dan tien kilometer aan wegen heeft, dan betekent het dus zo’n vier kilo afval per kilometer. En het meeste afval bestaat uit plastic en blikjes, dat niet heel zwaar is. Bovendien lopen de meeste leden van de Vierakkerse zwerfafvalbrigade toch al regelmatig een rondje om het afval op te ruimen, dus het gaat om het afval van slechts een paar weken. En dan wordt het duidelijk dat het echt om serieuze hoeveelheden rommel gaat die mensen van zich afgooien, de berm in.
Dank zij de inzet van de zwerfafvalbrigade blijft Vierakker gelukkig toch aardig schoon. Maar het zou natuurlijk het mooiste zijn als over een poosje blijkt dat de inzet van deze vrijwillige troep-opruimers overbodig is geworden, omdat iedereen zijn afval gewoon mee naar huis neemt en daar in de vuilnisbak doet.

Levend Landschap
De zwerfafvalbrigade is onderdeel van het project Levend Landschap Vierakker dat in 2018 van start ging. Binnen dat project zetten Inwoners van Vierakker zich gezamenlijk in om hun dorp groener, aantrekkelijker en biodiverser te maken. In totaal zijn er zo’n twintig werkgroepen die bezig zijn met een deel-project, van het ontwikkelen van wandelroutes tot het aanplanten van bomen langs wegen.
Het Levend Landschap-concept is ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, dat organisatorische en praktische ondersteuning biedt bij de realisering van de plannen in Vierakker. Financieel wordt Levend Landschap Vierakker mogelijk gemaakt door de gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland.
Meer informatie op onderstaande website.


landschapsbeheergelderland.nl/met-bewoners/levend-landschap/

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden