<p>De bemanning van de bij Hackfort neergestorte Lancaster. Foto: PR </p>

De bemanning van de bij Hackfort neergestorte Lancaster. Foto: PR

Vordense graven geallieerde militairen krijgen een gezicht

Crowdfundingsactie voor boek met levensverhalen en plaatsing van foto’s

VORDEN - De graven van de twintig in de Tweede Wereldoorlog omgekomen geallieerde militairen op de Algemene Begraafplaats in Vorden krijgen een gezicht. Met een crowdfundingsactie willen de initiatiefnemers Wout Dekkers, Freerk Boekelo en Robert Ellenkamp geld bijeenbrengen om foto’s van de mannen bij hun graf te plaatsen en een boek uit te brengen over de twintig militairen.

Het drietal probeert van alle twintig slachtoffers nabestaanden op te sporen zodat ze de levensverhalen kunnen optekenen en goede foto’s kunnen bemachtigen. Wout Dekkers en Robert Ellenkamp kwamen eind vorig jaar op dit idee, dat ook al in Margraten en Groesbeek is uitgevoerd. Zij waren betrokken bij de voorbereidingen voor het Bevrijdingsconcert dat in april 2020 in Vorden zou worden gehouden in het kader van 75 jaar bevrijding. Het concert zou worden uitgevoerd aan de hand van een verhaallijn die begon met de crash van de Lancaster op 8 januari 1943 op Landgoed Hackfort.
Beiden waren geïntrigeerd door de verhalen achter de militairen die tijdens die crash om het leven waren gekomen. Freerk Boekelo die in Linde woont op de plaats waar een Vickers Wellington is neergestort, sloot zich bij de projectgroep van Dekkers en Ellenkamp aan. Henk Groenendaal werd bereid gevonden de foto’s te verzorgen.

Herdenken
Ieder jaar herdenkt de Vordense gemeenschap op 4 mei de twintig geallieerde slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de Algemene Begraafplaats. Achttien Britse en Canadese militairen crashten met hun vliegtuigen op Vordens grondgebied in Linde, Delden en Hackfort. De andere twee zijn Britse parachutisten die meededen aan Operatie Market Garden bij Arnhem in september 1944. Zij werden bij landhuis ’t Selsham geëxecuteerd.
Van deze oorlogsslachtoffers zijn alleen hun naam en rang bekend. Maar niet wie ze waren, hoe ze in het leven stonden en waarom ze besloten om het op te nemen tegen Duitsland. Het project ‘De 20 geallieerde graven van Vorden krijgen een gezicht’ probeert op al die vragen antwoorden te vinden. De groep probeert ook aan foto’s te komen, zodat de Vordense gemeenschap kan zien hoe die twintig dappere soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid, eruit zagen.
De zoektocht verloopt voorspoedig. Correspondentie met de nabestaanden levert veel informatie, mooie persoonlijke verhalen en goede foto’s op. Inmiddels zijn familieleden in de tweede of derde graad gevonden. Hun adressen zijn vanwege privacyregels vaak lastig te achterhalen maar stug onderzoekswerk heeft al een mooi resultaat opgeleverd.

Foto
Bij alle graven wil de projectgroep een standaard plaatsen waarin een foto van de omgekomen militair is gegraveerd. Deze worden in roestvrij staal uitgevoerd met een foto op A4-formaat. De projectgroep schenkt de standaarden aan het 4 mei Comité Vorden dat de jaarlijkse herdenking organiseert. In overleg met Oorlogsgravenstichting en de gemeente Bronckhorst mogen de foto’s jaarlijks in de maand mei bij de graven staan.
Verder wil de projectgroep alle foto’s en persoonlijke verhalen bundelen in een luxe uitgevoerd boek. Het wordt een gelimiteerde uitgave die zowel in het Nederlands als in het Engels verschijnt zodat ook de families van de militairen de andere slachtoffers ‘leren kennen’.

Crowdfunding
Om dit project mogelijk te maken is geld nodig. Daarom start de projectgroep een crowdfundingsactie. Het doel is om voor 1 november van dit jaar 6.000 euro op te halen, zodat de slachtoffers tijdens de herdenking in mei 2022 een gezicht hebben. Er zijn drie opties mogelijk:
– Brons (€ 25): Daarmee reserveert de donateur een exemplaar van het boek over de omgekomen militairen dat hun levensverhalen voor een groter publiek toegankelijk maakt.
– Zilver (€ 125): De donateur die voor deze optie kiest krijgt het boek en adopteert daarnaast een halve fotostandaard. Desgewenst wordt de naam van de donateur op de standaard gegraveerd.
– Goud (€ 250): Met deze bijdrage adopteert de donateur een hele fotostandaard en ontvangt hij uiteraard het boek.

Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich voor één van de pakketten aanmelden via onderstaande website. Daar kan een formulier worden ingevuld en naar de projectgroep worden gestuurd. De leden hopen op steun uit de Vordense bevolking voor dit initiatief. Op deze wijze kan postuum dankbaarheid worden geuit aan degene die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven en kan ook aan hun nabestaanden kenbaar worden gemaakt dat deze jonge mensen niet worden vergeten.


www.omkijkpunt.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden