<p>De Vordense bevolking kreeg als dank voor hun ontvangst een wandbord van de Canadese bevrijders. De tekst daarop luidt: &quot;Aangeboden aan de burgerij van Vorden, door de mannen van het Head Quarter van de 2e Canadeesche Tankbrigade, in dankbare herinnering aan hun verblijf alhier. 16 juni 1945&quot;. Het wandbord hangt aan de muur in het Old Vorden Huus. Foto: Oud Vorden </p>

De Vordense bevolking kreeg als dank voor hun ontvangst een wandbord van de Canadese bevrijders. De tekst daarop luidt: "Aangeboden aan de burgerij van Vorden, door de mannen van het Head Quarter van de 2e Canadeesche Tankbrigade, in dankbare herinnering aan hun verblijf alhier. 16 juni 1945". Het wandbord hangt aan de muur in het Old Vorden Huus. Foto: Oud Vorden

Expositie ‘75+1 jaar vrijheid’ van Oud Vorden gaat digitaal

VORDEN - Ze hadden alles in kannen en kruiken: op 1 april vorig jaar zou de expositie/fotocommissie van Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden de tentoonstelling ‘75 jaar vrijheid’ in het Old Vorden Huus officieel openen. Maar twee weken daarvoor maakte de coronacrisis dat onmogelijk. Daarop ontstond het plan om het dit jaar op 1 april nog eens te proberen onder de noemer ‘75 +1 jaar vrijheid’. Maar inmiddels is duidelijk dat het ook in de komende periode onmogelijk is belangstellenden aan Het Jebbink te ontvangen. Daarom heeft Oud Vorden vorige week besloten de expositie digitaal te presenteren, via de eigen website.

Door Jan Hendriksen

Inmiddels is de bevrijding van Vorden al net iets meer dan 76 jaar geleden. Op zondag 1 april 1945, eerste Paasdag, naderden vanuit Ruurlo de Canadese bevrijders Kranenburg en het dorp Vorden. Er werden nog enkele Duitsers gesignaleerd maar enkele schoten zorgden ervoor dat die zo snel mogelijk vluchtten. De Canadezen werden hartelijk welkom geheten in de Dorpsstraat. Ook van de kant van Hengelo rolden de tanks het dorp binnen. Vorden was bevrijd.
“Als Oud Vorden hadden we al vroegtijdig het plan opgevat onder het landelijke thema ’75 jaar vrijheid’ een expositie samen te stellen van in onze collectie aanwezige foto’s uit de oorlogsjaren, aangevuld met documenten en materialen die ons in bruikleen waren gegeven. Na alle voorbereidingen lagen de materialen klaar om opgehangen en neergelegd te worden. De coronacrisis gooide roet in het eten. En nu nóg een jaar wachten vonden we niet gepast. Daarom hebben we na overleg tussen bestuur en commissie besloten het geheel digitaal te presenteren”, zegt voorzitter Rinus Ilbrink van de expositie/fotocommissie van Oud Vorden. Op de homepage van de vereniging is een duidelijke knop gezet die verwijst naar de expositie.

Herinnering
Oud Vorden had vorig jaar een interessante collectie beelden verzameld, zodanig dat veel facetten van ’1940-1945’ getoond konden worden. Uiteraard militaire zaken, maar ook veel afbeeldingen die met de dagelijkse gang van zaken in Vorden te maken hebben. “We hopen dat men door deze digitale expositie alsnog een goed beeld krijgt hoe de oorlog in Vorden is verlopen. Tal van oudere Vordenaren hebben het lijfelijk meegemaakt. Voor hen is het bedoeld als herinnering”, aldus Ilbrink.

Vordense Kronyck
In juni zal het ledenblad Vordense Kronyck van Oud Vorden gewijd worden aan de oorlogsjaren en de bevrijding. Mocht men nog foto’s uit die tijd hebben: Oud Vorden houdt zich aanbevolen om deze te scannen en met toelichtende tekst op de website te publiceren. Reacties hiervoor kunnen worden gestuurd naar het e-mailadres fotocommissie@oudvorden.nl.


www.oudvorden.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden