<p>Jan Lindenschot &#39;snuffelt&#39; samen met Dinie Velhorst tussen alle foto&#39;s en krantenartikelen die hij heeft bewaard uit zijn actieve voetbalperiode bij VV Vorden. Foto: Jan Hendriksen </p>

Jan Lindenschot 'snuffelt' samen met Dinie Velhorst tussen alle foto's en krantenartikelen die hij heeft bewaard uit zijn actieve voetbalperiode bij VV Vorden. Foto: Jan Hendriksen

Jan Lindenschot maar liefst zeventig jaar lid van VV Vorden

Ook na zijn voetbalcarrière zeer actief voor de vereniging

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De herinneringen aan zijn succesvolle actieve voetbalperiode in de jaren vijftig en en zestig van de vorige eeuw, die abrupt door een knieblessure werd beëindigd, vliegen op deze wat kille zaterdagmorgen over tafel in de kantine van voetbalvereniging Vorden. Jan Lindenschot (86) heeft voor het interview zijn verzameling foto’s, krantenknipsels, ledenpasjes en oude scheidsrechtersboekjes meegenomen en op tafel uitgespreid. Prachtig nostalgisch materiaal. De geboren en getogen Wildenborcher is maar liefst zeventig jaar lid van VV Vorden.

Waar het normaliter op en rond de Vordense velden en in de kantine krioelt van jonge voetballertjes heerst er nu een serene rust. Hoewel? Vrijwilligers steken de handen uit de mouwen voor de herinrichting van sportpark ‘t Grote Veld. Binnen vertelt Jan Lindenschot: “Het was Karel Reuvekamp van de voormalige Vordense bakkerij Voskamp die me als jonge boerenzoon de aanzet gaf om lid te worden van VV Vorden. Ik voetbalde met Appie Nijenhuis op het schoolplein van de Julianaschool toen Reuvekamp opperde om voor de geel-zwarten te gaan spelen. Er was niemand uit buurtschap Wildenborch lid van VV Vorden. Ik was de eerste”, zegt Jan.

Kampioenschappen
Hij duikelt een foto op van de 15-jarige Jan die toen hij in de A-jeugd speelde en in een wedstrijd tegen PAX in Hengelo zijn eerste kampioenschap behaalde. Hij werd al snel overgeheveld naar het eerste elftal en sleepte als aanvoerder tweemaal een kampioenschap uit het vuur. Hij behoorde ook tot het elftal dat in 1963 na drie tweede plaatsen in de voorgaande seizoenen het zo lang verwachte kampioenschap binnenhaalde. Dat team met onder meer Inus Rothman, Jo Westerveld, Drikus Groot Jebbink en Ab Velhorst sloot ook met Jan als aanvoerder de promotiecompetitie winnend af en promoveerde naar de eerste klasse van de voormalige Gelderse Voetbal Bond (GVB).
Op zijn 31ste werd Jans actieve voetbalcarrière abrupt beëindigd door een zware knieblessure die hij opliep in een thuiswedstrijd tegen Steenderen. Jan: “Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik werd op een kleedkamerdeur van het veld gedragen. Mijn hele knieschijf was naar de mallemoer en ik moest toen de bedrijfsverzorging inschakelen om de koeien te melken en de legkippen te voeren.” Hij kon zijn geliefde sport niet meer beoefenen maar ging niet bij de pakken neerzitten. Jan bleef betrokken bij VV Vorden. Hij volgde een scheidsrechterscursus, werd clubscheidsrechter en later leider van het ‘8ste’, het elftal dat voornamelijk bestond uit spelers van het eerste elftal uit de jaren zestig met wie hij een vriendschap opbouwde die tot aan de dag van vandaag bestaat.

Vriendengroep
“We hebben elkaar als vriendengroep nu al meer dan een jaar door de corona niet getroffen. Normaliter gooien we maandelijks een klootschietrondje in Vorden en treffen we elkaar bij lief en leed. Maar door de corona is dat jammer genoeg allemaal niet mogelijk. Ik mis de ontmoetingen ontzettend”, vertelt Jan. Samen met Dinie Velhorst laat hij een krantenknipsel zien. Op de foto wast hij zich na afloop van een wedstrijd tegen DEO in de Dijkhoek met water uit een teil. “Hoe anders waren de omstandigheden destijds. Je had niet die faciliteiten van nu. Ook de velden lagen er toen ook niet zo gladgeschoren bij als vandaag de dag.”

Veldenploeg
Jan Lindenschot maakte zich na zijn actieve voetbalcarrièrevoor VV Vorden op allerlei andere gebieden verdienstelijk. Zo was hij een aantal jaren bestuurslid. De laatste jaren is Jan nog nagenoeg ieder weekend te vinden op sportpark ‘t Grote Veld. Hij bekijkt regelmatig de wedstrijden van zijn twee kleinzoons die in de A1 spelen en natuurlijk het eerste elftal. Ook voegt hij zich iedere dinsdagmorgen bij de ‘veldenploeg’, maar door de coronamaatregelen is hij daar het laatste jaar ook niet meer aan toegekomen.

Spelmoment
Tijdens de receptie rond het 90-jarig bestaansfeest in september 2019 stond Jan nog in het middelpunt. Bij de ‘opening’ van de vernieuwde kantine werd een prachtige vergrote foto van een spelmoment van Jan uit 1963 onthuld en uit handen van Wilbert Grotenhuys mocht hij als oudste lid van VV Vorden het ‘AH plaatjesalbum’ in ontvangst nemen. Voor velen binnen VV Vorden een zeer terecht gebaar, want Jan is in zijn voetbaljaren, maar zeker ook in de jaren daarna een voorbeeld geweest voor de leden van VV Vorden en een ware ‘aanvoerder’ voor zijn directe voetbalkameraden.

Jubilarissen thuis gehuldigd
Normaal gesproken wordt er tijdens de nieuwjaarsreceptie van VV Vorden aandacht besteed aan de jubilarissen. Daar krijgen ze de aandacht die zij verdienen. In een volle kantine worden dan ze naar voren gehaald, krijgen ze een ‘korte’ speech en ontvangen ze de versierselen en een bos bloemen. Door de coronaregels is dit echter allemaal niet mogelijk geweest. Vandaar dat het bestuur van VV Vorden in de afgelopen maand Jan Lindenschot en zijn medejubilarissen thuis hebben bezocht om hen ‘veilig’ de pen met inscriptie en de bos bloemen te overhandigen. Het is vooral jammer omdat er dit jaar jaar maar liefst negen jubilarissen te noteren vielen. Naast Jan Lindenschot (70 jaar) werden Ernst te Velthuis (60 jaar), Bennie Wentink (50 jaar), Rob Enzerink (40 jaar), Herman Vrielink, Bart Stokman, Frank Brunsveld, Arjan Wagenvoort en Jelle Klein Kranenbarg (25 jaar) thuis in het zonnetje gezet.

‘Jubilaris voorbeeld voor leden van VV Vorden en een ware ‘aanvoerder’ voor zijn directe voetbalkameraden'

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden