<p>Ze waren ruim vijftig jaar lang de kenmerkende afscheiding rond de drie speelvelden van sportpark &lsquo;t Grote Veld: de ruim twee honderd robuuste betonnen palen Foto: Jan Hendriksen</p>

Ze waren ruim vijftig jaar lang de kenmerkende afscheiding rond de drie speelvelden van sportpark ‘t Grote Veld: de ruim twee honderd robuuste betonnen palen Foto: Jan Hendriksen

Betonnen palen moeten na vijftig jaar het veld ruimen

VORDEN - Ze dienden ruim vijftig jaar lang als beeldbepalende afscheiding rond de drie velden van sportpark ‘t Grote Veld van voetbalvereniging Vorden: de ruim twee honderd robuuste betonnen palen met de ijzeren buizen ertussen. Die vormden een perfecte leuning voor de toeschouwers om de wedstrijden te kunnen volgen. Ze staan nu alleen nog om een deel van het hoofdveld en ook die worden in een van de komende jaren vervangen. Wat zou het mooi zijn als één van die betonnen palen als blijvende herinnering op het heringerichte sportpark zou blijven staan.

Door Jan Hendriksen

Er is sinds begin dit jaar veel veranderd op sportpark ‘t Grote Veld. De komst van het kunstgrasveld zorgt voor een ware metamorfose, In ieder geval blijft wel de weidse, groene en landelijke sfeer bewaard van het sportpark aan de Oude Zutphenseweg dat vernoemd is naar het natuurgebied tussen Vorden en Lochem.
VV Vorden kwam er in 1946 terecht toen de club van de voormalige gemeente Vorden een stuk ontgonnen bos naast zwembad In de Dennen mocht gaan huren. Er kwamen twee velden naast elkaar te liggen. Tot aan 1969 heeft men hierop gevoetbald met slechts een wit gebouwtje met kleedkamers en een entreehokje. Als afrastering werden er ijzeren paaltjes geplaatst met een dun ijzerdraadje, waar het publiek achter moest blijven.

Derde velden
Vanaf 1969 kwam er een derde veld bij en om alle drie velden heen werden de robuuste betonnen palen geplaatst met ijzeren buizen. Jarenlang bepaalde deze afrastering het aangezicht van het sportpark. Ook bij het tweede en derde speelveld werden in de loop van de tijd (jaren ’90 vorige eeuw) ballenvangers achter de doelen geplaatst. Daarnaast kwamen er dug-outs die de zichtlijn van de betonnen palen onderbraken, maar gelukkig bleef er nog genoeg plek over om lekker ‘hangend’ naar de wedstrijd te kunnen kijken.
En dan nu, na ruim vijftig jaar, is dat beeld bijna voorgoed verdwenen. De toeschouwers kunnen nu hangend op een metalen hekwerk naar de wedstrijden kijken. Zowel het kunstgrasveld als het tweede veld zijn inmiddels in zijn geheel voorzien van dit nieuwe gegalvaniseerd ijzeren hekwerk, dat alleen onderbroken wordt door ballenvangers achter het doel en aan de zijkant door de fraaie dug-outs. Naar verwachting zullen in de loop van tijd ook de betonnen palen die nu nog langs het hoofdveld aan de achterzijde en nabij de tribune staan worden vervangen door een ijzeren hekwerk.
Het is een enorme verbetering, zeker ook met de vele tegelpaden en verharding rondom de velden en dus een fraaie investering voor de toekomst. Maar een stukje nostalgie zal op termijn verdwijnen tenzij er één van de betonnen palen zal blijven staan, als ‘aandenken’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden