<p>Wethouder Paul Hofman zet een plant in de tuin, als officieel startsein voor het project Sociaal Groen. Foto: Present Bronckhorst</p>

Wethouder Paul Hofman zet een plant in de tuin, als officieel startsein voor het project Sociaal Groen. Foto: Present Bronckhorst

Sociaal Groen: aandacht voor mens en tuin

BRONCKHORST/HALLE - Present Bronckhorst is op zaterdag 8 mei officieel van start gegaan met haar project Sociaal Groen. Wethouder Paul Hofman plantte als aftrap van het project een plant in een van de vier tuinen in de Haverstraat in Halle die tijdens de dag werden opgeknapt. “Het is fantastisch als mensen bezig zijn met hun tuin, dat maakt hen gelukkig en het maakt de straat vrolijker en rijker. Het is ook heel mooi dat Present buurtbewoners hierbij betrekt, zodat mensen met elkaar in contact komen en samen werken aan een nog mooier dorp”, aldus Hofman.

In totaal hielpen tien vrijwilligers bij het duurzaam beplanten van tuinen van de bewoners in de Haverstraat, die dit zelf niet kunnen door gezondheidsproblemen, weinig geld en/of klein sociaal netwerk. Naast de aandacht voor de tuinen, was er ook een fijne ontmoeting tussen de bewoners en vrijwilligers. “Overweldigend, dat er mensen zijn, die anderen zomaar komen helpen. Natuurlijk ben ik ook erg blij met de mooie tuin”, vertelt een van hen nadat zijn tuin is opgeknapt.

Na de make-over van de tuin tijdens de Sociaal Groen-dag worden er voor een afgebakende periode vaste vrijwilligers aan de tuin gekoppeld. In overleg en samen met de bewoners houden deze vrijwilligers de tuin bij, totdat een onderhoudsarme biodiverse tuin is ontstaan. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. De bewoner krijgt een groene tuin en er komt regelmatig iemand om samen een kop koffie of thee te drinken. “Ik ken Present al langer maar de reden dat ik me nu heb aangemeld is omdat dit in mijn eigen straat gebeurt. Het is echt een meerwaarde dat je op deze manier mensen in je eigen buurt kunt helpen”, vertelt een van de buurbewoners die een van de tuinen heeft opgeknapt en bij gaat houden. Om de tuin in de komende tijd goed te verzorgen, kregen alle bewoners deze dag een gieter en klein tuingereedschap. Voor de insecten die hun weg naar de tuinen vinden, kregen ze een insectenhotel.

Biodiversiteit en contact vergroten
Met het project Sociaal Groen wil Present mensen met elkaar verbinden in de buurt en wijken vergroenen. “Bij Present komen er heel vaak vragen binnen van mensen die graag een onderhoudsarme tuin willen. Vaak wordt dan gedacht aan het grotendeels betegelen van de tuin. Met Sociaal Groen willen we mensen laten zien dat een tuin ook groen én onderhoudsarm kan zijn”, vertelt Hilde Colenbrander, projectcoördinator bij Present Bronckhorst, “Naast vergroenen, willen we ook de buurt bij Sociaal Groen betrekken om zo de mensen met elkaar in contact te brengen en het sociaal isolement van sommigen te doorbreken. Van de tien vrijwilligers, kwamen er drie uit de buurt. Een aantal van hen helpt de bewoners straks ook met het bijhouden van de tuin.”

Present wil de komende jaren ieder voorjaar en ieder najaar ongeveer vijf tuinen in één buurt duurzaam gaan beplanten. “De planten die we gebruiken zijn verschillend en ze hebben allemaal een eigen functie. Met de planten willen we de biodiversiteit vergroten, insecten aantrekken en water vasthouden. De tuinen zijn in elk seizoen mooi, er is altijd wat te zien of het nu winter, lente, zomer of herfst is.”

Samenwerking
Present doet dit project niet alleen. “De projectdag in de Haverstraat is samen met de gemeente, woningcorporatie ProWonen en Halle’s Belang georganiseerd”, vertelt Colenbrander. Samen met ProWonen en de sociaal consulenten van de gemeente is gekeken welke tuinen in aanmerking kwamen voor het project. Halle’s Belang heeft tussen de middag de lunch verzorgd voor alle vrijwilligers en bewoners. De planten die werden gebruikt zijn gedeeltelijk gedoneerd door Kwekerij Hartemink, daarnaast werd er een kleine bijdrage aan de bewoners gevraagd.

Sociaal Groen past erg bij de plannen van de gemeente en regio Achterhoek om de bebouwde kom te vergroenen. “Door klimaatverandering wordt het steeds warmer en droger. Een groene buurt kan hier beter tegen, want planten zorgen voor verkoeling, houden water beter vast en bevorderen de opname van water in de bodem. We gaan daarom voor minder tegels en meer planten in de gemeente”, besluit Colenbrander. Ook in Doetinchem en Winterswijk is Present actief met dit project en worden ieder voor- en najaar meerdere tuinen groen gemaakt en aandacht aan de bewoners gegeven.

Doe je mee?
Heb jij groene vingers? Vind je het leuk om een tuin bij te houden en ondertussen een praatje te maken met de bewoner? Meld je dan aan als vrijwilliger voor Sociaal Groen bij Hilde Colenbrander, projectcoördinator Present Bronckhorst, hilde.colenbrander@presentbronckhorst.nl of 06-15136687.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden