Henk Korten: de start van het talentenfonds was goed, al een aantal vouchers verstrekt. Foto: Miriam Szalata
Henk Korten: de start van het talentenfonds was goed, al een aantal vouchers verstrekt. Foto: Miriam Szalata

Animo voor Achterhoeks Talentenfonds zeer groot

Algemeen

ACHTERHOEK - Talentenfonds Op IJver was nog maar net in de lucht of de aanmeldingen stroomden binnen. Achterhoekers verdiepen zich in bij- en omscholing. Inmiddels is er al een flink aantal mensen op weg geholpen, zo laat projectmanager Henk Korten weten.

Door Miriam Szalata

Met het Talentenfonds Op IJver speelt de Achterhoek in op de grote bedreigingen van de regionale economie. Zo is er een tekort aan vakbekwaam personeel te verwachten. Ook door vergrijzing neemt het aantal mensen voor de arbeidsmarkt af. Tegelijkertijd dreigt er werkloosheid voor een deel van de bevolking omdat hun functie verdwijnt door digitalisering of omdat robots het overnemen.

Om aan die bedreigingen het hoofd te bieden, kunnen werkenden en werkzoekenden via het talentenfonds financiële steun krijgen voor om- of bijscholing. Die steun bestaat uit een voucher van maximaal 3500 euro. 1200 mensen kunnen er gebruik van maken. Het Talentenfonds Op IJver is ontstaan uit de thematafel Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Achterhoek Ambassadeurs.

“Na een paar maanden voorbereiding zijn we begin maart gestart”, vertelt projectmanager Henk Korten van het Achterhoeks Talentenfonds. “Nadat het talentenfonds in de publiciteit kwam, hadden we binnen een week 100 aanvragen. Eind april hadden er al 430 mensen contact met ons gezocht. Er is duidelijk belangstelling voor.”

De aanvragers hebben verschillende achtergronden. “De helft van de aanvragers heeft werk, of minder werk dan voorheen. Sommigen realiseren zich dat hun functie over een paar jaar niet meer bestaat, anderen willen zich juist verdiepen. Er zitten ook zzp’ers tussen die door de coronacrisis hun werk zagen wegvallen. Het aandeel vrouw is hoog: meer dan 63 procent. 40 procent is boven de 45 jaar.”

Het talentenfonds ondersteunt alleen bij om- en bijscholing in kansrijke beroepen. “Dat is best een lange lijst”, zegt Korten. “Denk aan beroepen in de techniek, ict, onderwijs, logistiek en zorg.”

Een deel meldt zich te willen omscholen en weet ook al in welke richting. Korten: “Een aantal is nog zoekende. Soms hebben we drie gesprekken met iemand. We kijken ook of er, zoals dat heet, een voorliggende voorziening is: een andere financiering. Bepaalde sectoren hebben een eigen ontwikkelfonds, zoals bijvoorbeeld de techniek, vanwaaruit de bedrijven zelf mensen scholen. Zo maken we ook die mogelijkheden beter bekend. Uiteindelijk kunnen we veel meer mensen helpen dan die 1200 waarvoor in het Talentenfonds geld beschikbaar is. Ik denk dat in de komende vier jaar er zo’n 6000 tot 8000 mensen zich zullen omscholen.’’

In de maanden maart en april heeft het talentenfonds al 55 vouchers verstrekt. 60 mensen die contact hebben gezocht, zijn doorverwezen omdat er een voorliggende voorziening is. “We hebben er 12 moeten afwijzen. Die waren al een tijdje met een opleiding bezig en dan kun je geen gebruik maken van de voucher.”

Stamatina Lialiou: zet de stap!

Stamatina Lialiou heeft met hulp van het Talentenfonds Op IJver een andere baan gevonden waarin ze helemaal in haar element is. De 33-jarige inwoonster van Gaanderen komt oorspronkelijk uit de bouwwereld waar ze als constructeur zich bezig hield met berekeningen te maken voor bijvoorbeeld huizen. “Ik voelde me er niet meer in thuis, maar wist ook niet wat dan wel te doen”, vertelt ze. “In de tijd dat ik werkloos was en bij het UWV zat, heeft een loopbaancoach van Nederland Leert Door me geholpen mijn wens duidelijk te krijgen. Ik wilde verder met 3D-modellering en daarvoor een cursus doen. Mijn adviseur van het UWV heeft me in contact gebracht met het talentenfonds. Ik heb toen de cursus van een maand kunnen doen én meteen een baan gekregen bij een bedrijf in Etten. De focus van het bedrijf ligt bij blokhuizen van hout. Ik heb het er erg naar mijn zin. Het is een klein familiebedrijf en het werk is heel veelzijdig. Ik heb veel contact met klanten en doe veel regelwerk voor ze. Ik ben erg blij met de hulp die ik heb gehad. En zou aan iedereen die denkt over iets nieuws willen zeggen: doe het het. Het lijkt spannend, maar het valt heel erg mee!”

Igor Rijkse: van de bank naar ICT

Igor Rijkse (32) uit Nieuw-Wehl interesseert zich al heel lang voor specifiek de computertechnologie. “In mijn hoofd leefde het al heel lang: programmeren is de toekomst. Ik hield me al lang hobbymatig bezig met het lezen van programmeertaal. Maar toen kwam de bank op mijn pad en ging ik het bankwezen in. ICT raakte wat op de achtergrond.”

Bij de bank was hij eerst adviseur bankzaken, daarna analist. “De hang naar technologie bleef wel. Vorig jaar gebeurde er veel. Er kwam corona, mijn dochter werd geboren, de klik met de bank werd minder. Dat merkten ze bij de bank zelf ook wel. We hebben samen besloten om uit elkaar te gaan.”

Wat wil ik dan?, vroeger Rijkse zich af. Niet geheel als verrassing kwam ICT uit zijn zoektocht. “Maar hoe kon ik daarin verder. Ik had geen opleiding, geen ervaring. Bedrijven zagen me aankomen. Maar ik kan niet eerst vier jaar naar school.”

Uiteindelijk kwam hij bij het Achterhoeks Talentenfonds terecht. “Daar zitten mensen die me konden helpen de juiste studie te vinden. Ik begin nu met een opleiding cyber security, de beveiligingskant van IT. Ik ben geïnteresseerd in ethical hacking, hacken om te waarschuwen dat een systeem niet goed beveiligd is. Met dat werk kun je de samenleving veiliger maken. Het is mijn doel te kijken of dat in deze regio meer aandacht kan krijgen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant