'Windmolens zijn niet mooi, maar een goed alternatief zie ik nog niet', aldus Maria Lucassen. Foto: Liesbeth Spaansen

'Windmolens zijn niet mooi, maar een goed alternatief zie ik nog niet', aldus Maria Lucassen. Foto: Liesbeth Spaansen 

Ingezonden brief: ‘Windturbine waanzin’

Algemeen

Na de vele berichten vanuit de organisaties die tegen windmolens zijn toch wat opmerkingen:

De meerderheid in Bronckhorst is tegen windmolens, is voorbarig: van de 16000 huishoudens in Bronckhorst hebben 3500 de enquête ingevuld, dus ongeveer een kwart en daarvan was 75% tegen, dat kun je niet zo maar omslaan naar iedereen.

Welke goede alternatieven zijn er voor windmolens? Op zee: er ligt een Noordzee-verdrag die in alle belangen voorziet: de visserij, scheepvaart, CO2-opslag, gaswinning en windmolens. Dus om nu te zeggen dat dat een alternatief is? De ruimte daar is ook beperkt.
Kernenergie dan? Dit duurt nog minstens 10 jaar voor er iets staat en is enorm duur en geeft radio actief afval, willen we dat wel? Waterstof en andere bronnen zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld voor grootschalig gebruik.

De grote energiereuzen profiteren hier alleen maar van: inderdaad zijn er wel projecten geweest waar alleen de datacentra en de energiereuzen van profiteren, maar er zijn ook genoeg andere projecten waarbij in een coöperatie goede afspraken gemaakt worden en 50 procent van de opbrengst naar de bewoners gaat en niet alleen landeigenaren maar ook omwonenden profiteren van de windmolens.

Windmolens zijn slecht recyclebaar: gedeeltelijk; het kan wel, maar ook daar moeten dan goede afspraken over gemaakt worden en dat geldt met name voor de buitenkant van de wieken, de binnenkant is van balsahout.

Overlast door geluid: De afstand maakt zeker uit en hinder is niet altijd uit te sluiten, wel blijkt uit onderzoek: hoe meer men tegen windmolens is hoe meer men overlast ervaart. Slagschaduw is te vermijden door afspraken te maken dat windmolens een tijdje worden stilgezet, dit gebeurt al in de praktijk.

Windmolens komen op plekken met industriële landbouw: dat er gekeken wordt naar een plek waar de molens het minste schade aanrichten aan de natuur omdat hier toch al minder biodiversiteit is, lijkt mij logisch.

Tot slot: windmolens zijn niet mooi, maar een goed alternatief zie ik op dit moment nog niet.

Daarom lijkt mij goede afspraken met de gemeente belangrijk, zodat een ieder met deze last kan leven.

Maria Lucassen,
Halle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant