<p>Een mix van oud en nieuw is terug te vinden in de nieuwe statige zorgvilla. Foto: Jan Hendriksen </p>

Een mix van oud en nieuw is terug te vinden in de nieuwe statige zorgvilla. Foto: Jan Hendriksen

Eerste bewoner neemt intrek in Villa Nuova

Mix van oud en nieuw in de nieuwe statige zorgvilla

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De deuren van Villa Nuova zijn weer geopend. Vorige week nam de eerste bewoner zijn intrek in de geheel nieuwe zorgvilla aan de Zutphenseweg op de locatie waar tot eind 2012 in het oude pand cliënten van GGNet woonden.

Een mix van oud en nieuw is terug te vinden in de nieuwe statige zorgvilla als we worden rondgeleid door locatiemanager Ineke Dorland en in de sfeervol ingerichte huiskamer kennismaken met woonzorgcoördinator Christa Ringlever. Voor Christa een terugkeer naar een locatie waaraan ze warme herinneringen bewaart. “Ik ben namelijk opgegroeid op het naastgelegen Klein Villa Nuova. Na mijn terugkomst in Vorden ben ik werkzaam geweest binnen de regionale thuiszorg bij Sensire. En nu de kans zich voordeed om de functie van woonzorgcoördinator te gaan vervullen in deze nieuwe zorgvilla heb ik die met beide handen aangegrepen”, vertelt Christa met enige trots.
Het oude gebouw, dat sinds 1863 op de locatie aan de Zutphenseweg staat is geheel opnieuw opgetrokken en door middel van een prachtige aanbouw verbonden met een eigentijds nieuw gedeelte. Met dank aan de Vordense architect Leeflang die nadrukkelijk elementen van het voormalige gebouw verwerkt heeft in de nieuwe zorgvilla, zoals het vooraanzicht.
De zorgvilla telt dertig appartementen variërend van 28 tot 50 vierkante meter. Alle appartementen beschikken over een eigen badkamer en zijn uitgerust met slimme voorzieningen zoals domotica. Ook beschikt de villa over zonnepanelen. Daarnaast heeft Villa Nuova een gezellige woon- en eetkamer, een afgescheiden gedeelte om rustig een boek te lezen en een parkachtige tuin.

Persoonlijke aandacht
Zorgvilla Villa Nuova maakt deel uit van zorgorganisatie Stepping Stones. Een zorgorganisatie die op 24 locaties in ons land ouderen met dementie een fijne, waardige en liefdevolle plek aanbiedt om te wonen. Stepping Stones is onderdeel van de Korian Groep, één van de grootste en meest vooruitstrevende organisaties van Europa voor zorg, welzijn en ondersteuning van ouderen.
Locatiemanager Ineke Dorland vindt het heel belangrijk dat binnen de zorgvilla’s van Stepping Stones een warme, familiaire sfeer heerst voor de bewoners met een psychogeriatrische zorgvraag met daarnaast soms ook een somatische zorgvraag. “Dit creëren we onder meer door specifieke persoonlijke aandacht, de tijd nemen voor elkaar en door fijne activiteiten te organiseren die passen bij de behoeftes van onze bewoners. Maar ook het feit dat familie en vrienden altijd welkom zijn en iedere bewoner zijn appartement in kan richten met eigen meubilair, draagt bij aan een huiselijk en veilig gevoel. Samen creëren we zo zorg op maat en een beschermend huishouden en ontstaat er een familiegevoel waarbij kwaliteit en persoonlijke aandacht voorop staan.”
“Waarom we dat zo doen? Uit eigen ervaring hebben we gezien hoe het vooral niet moet. Onze oprichter vertelt er nog regelmatig over. In zijn jeugd bezocht hij zijn opa in een zorginstelling en daar schrok hij van de leefomstandigheden. Dat gevoel is hem altijd bijgebleven. Daarom is hij in 2006 met een compagnon Stepping Stones begonnen.” De eerste zorgvilla van Stepping Stones opende in 2007 haar deuren en inmiddels zijn er 24 villa’s door heel Nederland. In Gelderland staan ze in onder meer Laag Soeren, Arnhem en Apeldoorn.

Verbinding
Ineke Dorland en Christa Ringlever willen met Villa Nuova ook nadrukkelijk de ‘verbinding’ met het dorp Vorden gaan opzoeken. “We zullen met de bewoners naar het dorp ‘trekken’ als dat mogelijk is om bijvoorbeeld een ijsje te eten. Dat doen namelijk heel veel Vordenaren. En als er activiteiten in het centrum zijn dan zouden we die ook kunnen bezoeken.”
Daarnaast is de doelstelling van het tweetal om kleinschalige activiteiten in de woonkamer te organiseren. Naast professioneel zorgpersoneel is men dan ook nog op zoek naar vrijwilligers als er in de loop van het jaar meer bewoners hun intrek gaan nemen in de villa. “Wat zou het mooi zijn als er bijvoorbeeld iemand op gezette tijden wil komen spelen op de vleugel die in de huiskamer staat. Voelt iemand zich daartoe geroepen dan is hij of zij van harte welkom”, aldus Christa Ringlever.

Bezichtiging
Als mensen geïnteresseerd zijn om in Villa Nuova te komen wonen dan kan men een rondleiding aanvragen. “Willen mensen graag komen kennismaken, bijvoorbeeld omdat ze buurtbewoner zijn, dan kunnen ze zich opgeven voor de open dag die we willen organiseren. Wanneer dat is hangt af van de coronamaatregelen”, zo besluit Ineke Dorland de rondgang door de drie verdieping tellende zorgvilla. Geïnteresseerden kunnen hiervoor de website in de gaten houden. Daar is ook meer informatie over rondleidingen te vinden.


steppingstones.nl/zorgvillas/villa-nuova

Geschiedenis Villa Nuova

VORDEN - Met zorgorganisatie Stepping Stones als uitbater wordt er aan de Zutphenseweg weer zorg verleend in Villa Nuova zoals dat in het verleden ook gebeurde. Het oorspronkelijke pand werd in 1863 gebouwd in opdracht van mr. Hendrikus Engelberts, destijds kantonrechter in Lochem. Vanaf de oorlog werd het gebouw gebruikt als pension voor Indië-repatrianten. Daarna is Villa Nuova bijna een halve eeuw een verzorgingshuis geweest waarvan de eerste twintig jaar als een particuliere instelling.

De toen al ruim honderd jaar oude villa werd in 1964 aangekocht door Roelof Ottens. Deze voormalige hoofdverpleger van Groot Graffel in Warnsveld was twee jaar eerder al met zijn vrouw een particulier verzorgingshuis begonnen in Huize Enzerinck aan de Almenseweg in Vorden. Dat bleek al snel te klein, vandaar dat Villa Nuova werd aangekocht. Aanvankelijk als dependance maar al snel werd het huis aan de Zutphenseweg de belangrijkste vestiging. Zeker nadat er de nodige verbouwingen en uitbreidingen waren gerealiseerd.
In 1971 vond de grootste uitbreiding plaats, in de vorm van zowel nieuwbouw aan de bestaande villa als andere woningen aan de Zutphenseweg die Ottens erbij kocht. Er werd een nieuw gebouw achter Villa Nuova neergezet dat door een tussenbouw met de oorspronkelijke villa werd verbonden. Het Enzerinck bleef overigens nog wel geruime tijd in gebruik als verzorgingshuis.
Begin jaren tachtig van de vorige eeuw waren particuliere verzorgingshuizen niet meer economisch rendabel. Het echtpaar Ottens droeg de exploitatie van het verzorgingstehuis Villa Nuova en bijgebouwen over aan de voormalige werkgever, psychiatrisch ziekenhuis Groot Graffel in Warnsveld. De panden bleven echter wel eigendom van het echtpaar Ottens dat ook een aantal jaren aan de instelling verbonden bleef. Tot eind 2012 hebben in de villa cliënten van GGNet gewoond, tot hun verhuizing naar het zorgcomplex aan de Enkweg in Vorden. Villa Nuova, dat letterlijk ‘nieuwe villa’ betekent, werd door de erven Ottens verkocht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden