<p>Peter Nijenhuis tussen zijn wielershirts en snelpakken, uitgestald in de ontvangstruimte van de Hackfortsche Molen. Foto: Jan Hendriksen </p>

Peter Nijenhuis tussen zijn wielershirts en snelpakken, uitgestald in de ontvangstruimte van de Hackfortsche Molen. Foto: Jan Hendriksen

Peter Nijenhuis heeft een vleugje Lance Armstrong en Cancellara

Vordenaar bezit een een unieke collectie: “Wielershirts Bronckhorst’

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Waar hij het meest trots op is? Op de shirts van Lance Armstrong uit 2005, van de voormalige Zwitserse profrenner Fabian Cancellara uit 2018, op de winnende Nederlandse, Europese en wereldkampioenshirts van veldrijdster Thalita de Jong en op het shirt van oud-dorpsgenoot Annemiek van Vleuten. “Die is namelijk niet meer te zien in de kleuren van Michelton-Scott maar in het mooie blauw van haar nieuwe team Movistar”, zegt Vordenaar Peter Nijenhuis (55).

Amper twee jaar is hij pas aan het verzamelen. Maar nu al, in die korte periode, bestaat Nijenhuis’ collectie wielershirts van bekende en wat onbekendere nationale en internationale wielrenners al uit meer dan driehonderd unieke exemplaren. Wat als ‘geintje’ begon in aanloop naar het veertigjarig bestaan van de Vordense Rijwiel- en Tour Club de Achtkastelenrijders is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze, bonte en kleurrijke hobby.
Toen de wielervereniging het jubileumfeest voor vorig jaar februari voorbereidde kwam Peter Nijenhuis, die deel uitmaakt van het bestuur, op het idee om voor de jubileumreceptie en de feestavond de zaal van De Herberg feestelijk aan te kleden met shirts die de leden van de vereniging in die veertig jaar hadden gedragen. “En zo kwam van het één het ander”, zegt de Vordenaar die naast zijn werk als ambachtelijk timmerman in het verleden een verdienstelijke amateur ronderijder was. Inmiddels heeft hij als wielerliefhebber aan zijn verzameling ook een facebookpagina gekoppeld met als titel ‘Wielershirts Bronckhorst’.
Peter: “Via Facebook en Messenger heb ik een uitgebreid netwerk opgebouwd met andere verzamelaars. Iedereen weet me inmiddels te vinden. Zo stond enkele weken geleden de bekende voormalig profwielrenner Gert Jakobs, die vijf keer deelnam aan de Tour de France, bij mij op de stoep met een wielershirt van hem. Jammer genoeg was ik op dat moment niet thuis. Maar hij heeft mij toen een filmpje gestuurd. Prachtig toch.”

Winnaarsshirt
De meeste shirts uit de verzameling zijn voorzien van de handtekening van de renner die ermee gefietst heeft en het jaartal dat hij of zij het droeg. Zo kreeg Nijenhuis van Etienne van Empel het shirt van hem waar de valsporen uit de ronde van Catalonië in 2016 nog op de zien zijn. Ook het winnaarsshirt van Lieuwe Westra van de Belgische Panne-Koksijde koers uit 2016 behoort tot de collectie evenals de collectie van de inmiddels bekende NOS wielercommentator Stef Clement die tussen 2006 en 2008 voor het team van Bouygues Telecom uitkwam.
Het ‘snelpak’ van de de bekende Tsjechische kampioen Pavla Havlikova zit er eveneens bij. Verder bevat de collectie het TI-Raleigh shirt waarmee ploegrijder Peter Post de grootste successen in de Nederlandse wielergeschiedenis behaalde. Maar ook van natuurlijk de Achterhoekse Robert Gesink en Koen Bouwman uit Doetinchem, die sinds 2020 voor het Team Jumbo-Visma uitkomt heeft Peter inmiddels een shirt. Kortom de collectie breidt zich gestaag uit.

Schuur
Een van de schuren bij huize Nijenhuis is geheel vrijgemaakt voor de verzameling die ook zestien wielrennersfietsen bevat. “Ik heb alle shirts in kratten opgeborgen en voorzien van een naamkaart en uit welk jaar ze dateren. Zo houd ik enigszins overzicht op de verzameling”, zegt Peter, die voor het interview een deel van zijn shirts speciaal heeft ‘uitgehangen’ in de ontvangstruimte van de Hackfortsche Molen, in de directe omgeving van zijn woning. Aan één ‘spelregel’ houdt Peter zich altijd. “Ik koop liever geen shirts. Als ze me worden aangeboden haal ik ze graag op. Ook al is dat in België of Frankrijk. Of ik geef een vergoeding voor het opsturen.”
Hopelijk mag VRTC de Achtkastelen Rijders snel weer wielertochten organiseren. Want dan wil Peter de shirts aan iedereen laten zien, bij de start/finish- of rustlocaties van de tochten. “Ik wil mijn collectie graag met anderen delen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden