<p>Rens van de Waterlaat probeert deze week in Polen de Paralympische Spelen te halen. Foto: PR</p>

Rens van de Waterlaat probeert deze week in Polen de Paralympische Spelen te halen. Foto: PR

Oud-Vordenaar hoopt op deelname aan Paralympics

Rens van de Waterlaat probeert zich te kwalificeren voor 100 m wheelen

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Hij behoort tot de Europese top in zijn sportdiscipline ‘wheelen’, atletiek in een rolstoel, en hij kan zich deze week kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Japan. Maar dan moet voor oud-Vordenaar Rens van de Walterlaat (20) deze week alles meezitten bij de Europese Para atletiekkampioenschappen in het Poolse Bydgoszcz.

“Ik moet op de honderd meter minimaal 0,35 seconden van mijn persoonlijk record afrijden”, meldt Rens van de Waterlaat maandagmorgen in alle vroegte vanaf zijn hotelkamer in Polen. Mijn pr staat op 14,70 seconden. Ik moet minimaal 14,35 rijden om voor de selectie voor uitzending naar de Paralympische Spelen in Tokio in aanmerking te komen. Maar ik ga ervoor. Dinsdag rijd ik mijn seriewedstrijden.”
Later in de week komt Rens ook uit op de vierhonderd meter. Maar op deze afstand komt hij niet in aanmerking voor selectie. Rens: “Het verschil van twee seconden met de limiet is daarvoor te groot. Op deze afstand staat mijn pr op 48.95 seconden.”

Zevende keer
De EK Para Atletiek in Bydgoszcz wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. De allereerste editie vond plaats in Assen in 2003. De laatste EK Para Atletiek was in 2018 in Berlijn. De Nederlandse equipe was daar zeer succesvol: achttien atleten, onder wie opvallend veel debutanten, waren samen goed voor 24 medailles. Rens werd tijdens dit kampioenschap zesde op de honderd meter.

Talentendag
Rens van de Waterlaat werd geboren met een open ruggetje. Tot zijn tiende kon hij nog lopen, zij het met moeite. Daarna werd zijn lichaam daar te zwaar voor. Sinds november 2016 beoefent Rens het wheelen (rolstoelracen). “In 2013 adviseerde mijn trainster van het Nederlands rolstoelhockey talententeam mij (omdat ik zo hard kon rijden), eens te gaan kijken op een paralympische talentendag van het NOC-NSF. Daar werd ik gescout voor verschillende sporten. De sporten atletiek, basketbal en roeien heb ik een jaar uitgeprobeerd, waarvan twee in talententrajecten op Papendal. Na die drie jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat ik gewoon harder wil (en kan) dan de rest. Daarom ben ik in 2016 nog een keer naar de Paralympische talentendag geweest en werd ik voor de tweede keer gevraagd voor het wheelen. En met succes.”
Rens van de Waterlaat die sinds twee jaar in Beekbergen woont, maar nog regelmatig naar Vorden komt, traint vijf dagen in de week op Sportcentrum Papendal in Arnhem, anderhalf uur per dag. Op het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) volgt hij daar een sportopleiding.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden