Oud Vorden publiceert haar 600ste boerderijgeschiedenis

VORDEN - De Boerderijencommissie van Oudheidskundige Vereniging Oud Vorden heeft een mijlpaal bereikt. Vorige week werd met de Zuphenseweg 11 de zeshonderdste boerderijgeschiedenis gepubliceerd. De commissie, momenteel bestaande uit Gerda Rossel en Ben Wullink, stelde zich dat aantal acht jaar geleden ten doel.

Inmiddels is het buitengebied van Vorden praktisch helemaal gedaan, op een aantal reeds lang verdwenen en nog te lokaliseren boerderijen na. Als laatste is nu het Dorp aan de beurt, eens onderdeel van Mossel en Veldwijk maar al meer dan twee eeuwen een zelfstandige buurtschap.
Wie tegenwoordig door het dorp rijdt kan zich misschien moeilijk voorstellen dat hier in vroeger tijden bijna uitsluitend panden stonden die geheel of gedeeltelijk functioneerden als boerderij. Iedereen, van bakker tot burgemeester, was tevens boer, en ieder huis had dan ook een deel, wat vee en bijbehorende landbouwgrond in en rond het dorp.
De oude foto’s en ansichten op de website van Oud Vorden wekken mogelijk de indruk dat veel van die dorpsboerderijen vooral in de afgelopen eeuw zijn verbouwd of vervangen (zie b.v. de illustratie bij de Zutphenseweg 15). Naarmate de beschrijving van de dorpspanden vordert blijkt echter dat deze modernisering al veel eerder inzette. Een mooi voorbeeld hiervan is de mijlpaal nr. 600: eens de boerderij van de weduwe Wiggers-Mellink, vanaf 1821 een herenhuis, en na herbouw in 1891 de nieuwe pastorie van de pas gestichte gereformeerde kerk. Pastorie en kerk zijn ondertussen ook alweer geschiedenis, evenals de galerie die daarna kwam, en de ontwikkelingen gaan natuurlijk gewoon door.
Wat ook doorgaat is het onderzoek van de Boerderijencommissie en het daarbij behorende transcriptiewerk (het ontcijferen en hertalen van oude handschriften zoals verkoopaktes en testamenten). Deze transcripties hebben het mogelijk gemaakt om verder terug te gaan in de tijd dan ooit tevoren. En daarmee is de kennis van de geschiedenis van Vorden enorm vergroot.


www.oudvorden.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden