<p>De Almenseweg is vanaf heden afgesloten voor vrachtverkeer (uitgezonderd bestemmingsverkeer). Foto: Ton Swagten</p>

De Almenseweg is vanaf heden afgesloten voor vrachtverkeer (uitgezonderd bestemmingsverkeer). Foto: Ton Swagten

Almenseweg: verboden voor vrachtverkeer

VORDEN - Ruim een jaar geleden hebben zo’n 40 aanwonenden van de Almenseweg hun krachten gebundeld om hun zorgen over de veiligheid en leefbaarheid rond de Almenseweg te bespreken met de gemeente Bronckhorst. Met veel geduld en een lange adem heeft het samenwerkingsproces geresulteerd in een verkeersbesluit. Ook voor het Zutphense deel vanaf de N346. De Almenseweg is vanaf heden afgesloten voor vrachtverkeer, behalve voor vrachtverkeer dat echt ergens aan de Almenseweg iets moet afleveren, dus geen doorgaand verkeer. Daarmee komt een einde aan de zware vrachtauto’s die over de bochtige en smalle 60km-weg raasden en door de 30km-zone in het dorp manoeuvreerden. De bedoeling van de Almenseweg, een sfeervolle rustige landelijke weg, komt weer iets terug.

Donderdag 10 juni fietst wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst met enkele aanwonenden de Almenseweg af. Vertrek is om 9 uur bij het station in Vorden. Bij terugkomst is om 9.30 uur op het terras van restaurant ‘Bij de Buuren’ een burenkoffie, waar alle aanwonenden van de Almenseweg welkom zijn. De wethouder zal de vrachtverkeervrije Almenseweg dan officieel ‘onthullen’.

Meer verkeer en grotere diversiteit weggebruikers
Door de grote diversiteit aan weggebruikers (zakelijk verkeer, toeristisch verkeer, landbouwverkeer, fietsers, wandelaars) en door de te hoge snelheden is de Almenseweg ook steeds gevaarlijker geworden voor de kwetsbare weggebruikers. De verkeersintensiteit neemt toe, maar de Almenseweg wordt niet breder; en dat moet ook niet!

Het elkaar passeren van zwaar vrachtverkeer en grote landbouwvoertuigen is een steeds hachelijkere onderneming geworden. In het gemeentelijk verkeersplan is de Almenseweg ook als een toeristische weg bedoeld en wordt economisch verkeer naar de N346, Wildenborchseweg en rondweg Warnsveld en Vorden verwezen. Dit zijn betere en veiligere routes om Vorden te bereiken of te passeren.

De aanwonenden van de Almenseweg in Vorden en Zutphen, tussen de N346 en de spoorwegovergang in Vorden zijn blij met dit vrachtverkeersverbod, maar maken zich vanuit verkeersveiligheid wel nog zorgen om hardrijders. Een blijvend aandachtspunt voor de gemeente en de politie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden